Rob1973 Posted July 7, 2024 Report Share #1 Posted July 7, 2024 Witam chciałbym zacząć od zakupu wędzarni ale tego jest tyle na rynku i do tego bardzo rozległy temat że pogubiłem się. Chciałbym zrobić na początek szyneczkę i boczuś w późniejszym czasie w trakcie zdobywania wiedzy wędliny i wyroby które będą cieszyć podniebienie. tak naprawdę to nie wiem jaką wybrać żeby była optymalna dziekuję za sugestie Quote Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/21254-jaka-w%C4%99dzarnia/ Share on other sites More sharing options...
Viszna Posted July 12, 2024 Report Share #2 Posted July 12, 2024 Witaj Jeżeli zaczynasz to moja rada celuj w wędzarnię "zautomatyzowaną" czyli z elektryczną grzałką i dymogeneratorem -wiem po swoich doświadczeniach. Na początku chciałem budować murowaną wędzarnię, ale w porę zdążyłem poczytać forum i zdecydowałem się na elektryka z dymogeneratorem (a fundament nawet zdążyłem wylać pod murowaną). Używam jej od kilkunastu lat i sobie chwalę. Ustawiasz temperaturę, włączasz dymogenerator i tylko co jakiś czas np. raz na 1godz. sprawdzasz czy wszystko w porządku, dosypujesz zrębki, etc. Do zimnego wędzenia jest rewelacyjna, jak masz porządny DG (dymogenerator) to spokojnie nawet kilka/kilkanaście godzin bezobsługowo dymi. Ja na początku zrobiłem małą wędzarnię z beczki metalowej 200l, ale jak zaczęliśmy robić wędzonki to beczka okazała się za mała 🤣i zbudowałem z lodówki gastronomicznej takiej jak w garmażach kiedyś były, podobna do lodówek co są piwa w sklepach, tylko, że gastronomiczna jest wewnątrz cała wykonana z blachy "nierdzewki". Tu masz ładny opis wędzarni z beczki P.S. Jak nie jesteś "majsterkowiczem" to po prostu szukaj do kupienia czegoś podobnego, jest dużo ofert na o.x lub alledrogo Quote Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/21254-jaka-w%C4%99dzarnia/#findComment-937424 Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.