Jump to content

Recommended Posts

Witam chciałbym zacząć od zakupu wędzarni ale tego jest tyle na rynku i do tego bardzo rozległy temat
że pogubiłem się. Chciałbym zrobić na początek szyneczkę i boczuś w późniejszym czasie w trakcie zdobywania
wiedzy wędliny i wyroby które będą cieszyć podniebienie. tak naprawdę to nie wiem jaką wybrać żeby  była optymalna
dziekuję za sugestie  

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/21254-jaka-w%C4%99dzarnia/

Witaj

Jeżeli zaczynasz to moja rada celuj w wędzarnię "zautomatyzowaną" czyli z elektryczną grzałką i dymogeneratorem -wiem po swoich doświadczeniach.

Na początku chciałem budować murowaną wędzarnię, ale w porę zdążyłem poczytać forum i zdecydowałem się na elektryka z dymogeneratorem (a fundament nawet zdążyłem wylać pod murowaną).

Używam jej od kilkunastu lat i sobie chwalę. Ustawiasz temperaturę, włączasz dymogenerator i tylko co jakiś czas np. raz na 1godz. sprawdzasz czy wszystko w porządku, dosypujesz zrębki, etc. Do zimnego wędzenia jest rewelacyjna, jak masz porządny DG (dymogenerator) to spokojnie nawet kilka/kilkanaście godzin bezobsługowo dymi.

Ja na początku zrobiłem małą wędzarnię z beczki metalowej 200l, ale jak zaczęliśmy robić wędzonki to beczka okazała się za mała 🤣zbudowałem z lodówki gastronomicznej takiej jak w garmażach kiedyś były, podobna do lodówek co są piwa w sklepach, tylko, że gastronomiczna jest wewnątrz cała wykonana z blachy "nierdzewki".

Tu masz ładny opis wędzarni z beczki 

P.S.

Jak nie jesteś "majsterkowiczem" to po prostu szukaj do kupienia czegoś podobnego, jest dużo ofert na o.x lub alledrogo 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/21254-jaka-w%C4%99dzarnia/#findComment-937424