Rob1973 Opublikowano 7 Lipca 2024 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 7 Lipca 2024 Witam chciałbym zacząć od zakupu wędzarni ale tego jest tyle na rynku i do tego bardzo rozległy temat że pogubiłem się. Chciałbym zrobić na początek szyneczkę i boczuś w późniejszym czasie w trakcie zdobywania wiedzy wędliny i wyroby które będą cieszyć podniebienie. tak naprawdę to nie wiem jaką wybrać żeby była optymalna dziekuję za sugestie Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/21254-jaka-w%C4%99dzarnia/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Viszna Opublikowano 12 Lipca 2024 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 12 Lipca 2024 Witaj Jeżeli zaczynasz to moja rada celuj w wędzarnię "zautomatyzowaną" czyli z elektryczną grzałką i dymogeneratorem -wiem po swoich doświadczeniach. Na początku chciałem budować murowaną wędzarnię, ale w porę zdążyłem poczytać forum i zdecydowałem się na elektryka z dymogeneratorem (a fundament nawet zdążyłem wylać pod murowaną). Używam jej od kilkunastu lat i sobie chwalę. Ustawiasz temperaturę, włączasz dymogenerator i tylko co jakiś czas np. raz na 1godz. sprawdzasz czy wszystko w porządku, dosypujesz zrębki, etc. Do zimnego wędzenia jest rewelacyjna, jak masz porządny DG (dymogenerator) to spokojnie nawet kilka/kilkanaście godzin bezobsługowo dymi. Ja na początku zrobiłem małą wędzarnię z beczki metalowej 200l, ale jak zaczęliśmy robić wędzonki to beczka okazała się za mała 🤣i zbudowałem z lodówki gastronomicznej takiej jak w garmażach kiedyś były, podobna do lodówek co są piwa w sklepach, tylko, że gastronomiczna jest wewnątrz cała wykonana z blachy "nierdzewki". Tu masz ładny opis wędzarni z beczki P.S. Jak nie jesteś "majsterkowiczem" to po prostu szukaj do kupienia czegoś podobnego, jest dużo ofert na o.x lub alledrogo Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/21254-jaka-w%C4%99dzarnia/#findComment-937424 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi