Zico Opublikowano 3 Stycznia 2009 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 3 Stycznia 2009 dostałem przepis od znajomego czy ktoś już może jadał takie cuda Forszmak (na zimno) Skład: 300 g solonych filetów śledziowych, łyżka oleju,1- 2 jabłka, 2 jajka, 100 g białego chleba,1 cebula, natka pietruszki, ocet . Solone filety śledziowe moczyć w zimnej wodzie przez 2 - 3 godziny,potem zemleć w maszynce do mięsa lub drobno pokroić. Chleb zamoczyćw zimnej wodzie z odrobiną octu i odcisnąć. Jaja ugotować na twardo,po ostudzeniu drobno posiekać. Cebulę posiekać. Jabłka zetrzeć na tarce. Wszystkie składniki włożyć do misy, polać olejem i dokładnie wymieszać.Z wierzchu posypać drobno pokrojoną natką. Można odstawić na kilka godzindo lodówki, żeby się „przegryzło”.Podawać jako pastę do kanapek. Forszmak (na gorąco) Skład: 100 g śledzi, 2 ziemniaki, 150 g mięsa, 1 jajko,1/2 szklanki śmietany, 1 cebula, 1 - 2 łyżki masła, 20 g sera żutego. Solone filety śledziowe moczyć w zimnej wodzie przez 2 - 3 godziny.Mięso ugotować. Cebulę posiekać i lekko podsmażyć na maśle.Śledzie, cebulę, mięso i ziemniaki zemleć w maszynce do mięsa dwukrotnie,włożyć do garnka, dodać połowę śmietany i jajko.Wszystko dokładnie wymieszać. Otrzymaną masę wyłożyć na posmarowaną masłem patelnię, powierzchnie wyrównać. Resztę śmietany rozsmarować po całej powierzchni i posypaćtartym serem żółtym.Zapiec w piekarniku. Smacznego. Cytuj Paweł 603957797 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2133-forszmak/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chudziak Opublikowano 3 Stycznia 2009 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 3 Stycznia 2009 Forszmak :question: :question: :question: Ja robię czasem potrawę ,która nazywa się u mnie forszmak ( i słyszałam o kilku jej wariantach ) ale w żadnym z przypadków nie jest ona ze śledzi . W moim wykonaniu wygląda to mniej więcej tak : -odsmaża się boczek lub kiełbasę ,ja często robię własnie z resztek wędzonek, -szkli się cebulkę na wytopionym uprzednio tłuszczu lub daje się olej, -dodaje podsmażone ziemniaki ,ugotowane najpierw w mundurkach , -podlewa rosołem lub wodą, -dodaje kiszony ogórek i koncentat pomidorowy, śmietanę w ilościch odpowiadających kucharzowi -doprawia się oczywiście solą ,pieprzem,papryką - dusi na wolnym ogniu uważając by się nie przypaliło -spożywa się wyłacznie na ciepło. Wiem ,że są warianty bez zieminaków i wtedy jest to rodzaj sosu do jedzenia z ryżem lub pieczywem ,lub z innymi rodzajami mięs ale ja znam tem sposób i go stosuje i nazwy forszmak nigdy nie kojarzyłam ze śledziami . Cytuj "...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde Wczoraj snem szczęśliwym, I każde Jutro wizją nadziei." Kalidasa V w n.e. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2133-forszmak/#findComment-50881 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
z_bychu Opublikowano 3 Stycznia 2009 Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 3 Stycznia 2009 Ja robię czasem potrawę ,która nazywa się u mnie forszmak ( i słyszałam o kilku jej wariantach ) ale w żadnym z przypadków nie jest ona ze śledzi forszmak rodzaj gulaszu, potrawa przyrządzana z różnych składników, np. z gotowanego lub pieczonego mięsa, ugotowanych ziemniaków, śmietany, utartego sera, albo ze śledzi, bułki, cebuli i kefiru cytat z : http://netsprint.swo.pwn.pl/haslo.php?id=8876 albo: forszmak sałatka śledziowo-mięsno-jajeczno-ziemniaczana. http://www.slownik-online.pl/kopalinski/1F394C08F9A187D0412565D60000940E.php#1FBF9E3F7F5928E4412565D60000A9F6 Cytuj POZDRAWIAM Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2133-forszmak/#findComment-50889 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 3 Stycznia 2009 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 3 Stycznia 2009 Forszmak - przepis z Petersburga Składniki:- 30 dkg ugotowanego v pieczonego mięsa- 2 filety ze śledzia- 1 łyżka mąki- 15 dkg ugotowanych ziemniaków- ćwierć szklanki gęstej śmietany- 1 łyżka masła- 3 jajka- trochę żółtego sera- mała cebula- 2 łyżki oleju- sól, pieprzDo polania: sos śmietanowo-pomidorowy Wykonanie:Mięso, filety śledziowe oraz pokrojoną w kostkę i przesmażoną (na jasnozłocisty kolor) na oleju cebulę przepuszczamy dwukrotnie przez maszynkę (sitko makowe). Do masy dodajemy mąkę, roztopione masło i śmietanę, żółtka, sól i pieprz. Wyrabiamy dokładnie i dodajemy sztywną pianę z białek.Całość przekładamy do naczynia kamionkowego v żaroodpornego wysmarowanego masłem i obsypanego bułeczką tartą. Górę posypujemy tartym serem i wiórkami masła. Całość zapieka się w piekarniku w 200 st.C ok. 30-40 min. Gdy masa forszmaku będzie odstawała od brzegów naczynia wyjmujemy go na półmisek i polewamy mała ilością sosu. Pozostały sos podajemy w sosjerce.Forszmak podaje się na gorąco, do tego pieczywo v ziemniaki z wody. Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2133-forszmak/#findComment-50897 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chudziak Opublikowano 3 Stycznia 2009 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 3 Stycznia 2009 Przewertowałam szybko internet i rzeczywiście znalazłam przepisy na forszmak ze śledzi .Tę potrawę w wersji jaką podałam robiła moja Babcia pochodząca ze wschodu (czasem w wersji zapiekanej) i po prostu nigdy nie przyszło mi do głowy :blush: ,że pod tą nazwą mogą kryć się tak różne warianty. Stąd moje zdziwienie ,podobne do tego sprzed laty ,gdy zaproponowano mi bigos a dostałam według mnie duszonkę (leczo) z cukini.Potwierdza się ,że człowiek całe życie się uczy :grin: w wolnej chwili spróbuję przetestować te nowe, dla mnie, wersje szczególnie połączenie mięsa z rybą . Cytuj "...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde Wczoraj snem szczęśliwym, I każde Jutro wizją nadziei." Kalidasa V w n.e. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2133-forszmak/#findComment-50905 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.