Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Ser wędzony z orzechami włoskimi.

 

01.thumb.jpg.39c3c76b530725f624aefcece17838c2.jpg

 

350 g dobrej jakości sera zetrzeć na tarce na drobne wiórki - (ja starłem na Zelmerze z przystawką do warzyw).

Do startego sera dodać około 30 g orzecha włoskiego i 3 g soli.

Wszystko dokładnie ze sobą wymieszać i uformować kulkę. Ja wszystko wrzucam w woreczek służący do mrożenia i formuję ściśle kulkę tak, aby się nie rozsypała.

Uformowaną w ten sposób kulkę, zawijam w folię celulozową i wkładam do siatki wędzarniczej. Całą kulkę dookoła nakłuwam gęsto igłą.

Sery umieszczam w wędzarni i osuszam w temperaturze około 45 stopni, bez dymu, przez około 1 h.

Następnie wędzę w temperaturze około 55 stopni do koloru. Po tym czasie odwieszam sery w chłodne miejsce.

 

Smacznego

Bogumił Sztuczka

 

  • Upvote 1

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/21490-ser-w%C4%99dzony-z-orzechami-w%C5%82oskimi/
Udostępnij na innych stronach

Ser musi byc chyba z takich co sa serami niedojzewajacymi , bo takie zazwyczaj sa kruche i nie latwo polaczyc  po ztarciu 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/21490-ser-w%C4%99dzony-z-orzechami-w%C5%82oskimi/#findComment-947562
Udostępnij na innych stronach

Tutaj robotę robi temperatura.

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/21490-ser-w%C4%99dzony-z-orzechami-w%C5%82oskimi/#findComment-947568
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.