Skocz do zawartości

Golonka gotowana według KLONA (niepeklowana)


Rekomendowane odpowiedzi

Golonka gotowana wg. klona

 

Golonka ilość 3 szt duża tylna

Marchew ilość 1 szt

Pietruszka ilość 1 szt

Por ilość 10 dkg kawałek trzonu

Seler ilość 10 dkg kawałek

Cebula ilość 1 szt duża

Czosnek ilość 4 ząbki dużego (zimowego)

Kostka rosołowa ilość 1 szt (rosół wieprzowy, lub łyżeczka bulionu w proszku)

Ziele angielskie ilość 3 ziarenka

Majeranek ilość 1 łyżeczka stołowa dodawana na początku i pod koniec gotowania

Liść laurowy ilość 3 szt

Zioła prowansalskie ilość 1 szczypta

Tymianek ilość 1szczypta

Cząber ilość 1 szczypta

Gorczyca biała ilość 1 szczypta - ziarenek, nie mielonych

Sól - do smaku (woda podczas gotowania ma być właściwie czyli do własnego smaku słona

Opis.

Golonki w miarę potrzeby opalić, umyć, włożyć do garnka i zalać zimną wodą tak aby były całkowicie przykryte. Wodę osolić (do smaku), może być troszeczkę słońsza niż chcemy mieć efekt finalny mięsa golonki. Podgrzewać na ogniu zdejmując systematycznie musy (szumowiny) łyżką cedzakową, aż do zagotowanie się wody. Wtedy dodać przyprawy. Gotować do miękkości pod przykryciem ( mięso powinno mieć tendencję do odchodzenia od kości - wtedy jest ok.). Pod koniec gotowania dodać drugą szczyptę majeranku, można też dodać ząbek czosnku.

 

Podawać z musztardą (w moim przypadku - stołowa ), chrzanem ( ostry, ale trochę winny nie doprawiany np. z „Motyla” ) i chlebkiem.

 

Cały proces trwa od 2-3 godzin w zależności od wielkości golonki.

 

Dla szybszego ugotowania można dodać do wywaru trochę soli zmiękczającej mięso ( 1 łyżeczkę stołową) lub gotować w szybkowarze.

 

Po ugotowaniu golonki można wywar przecedzić, rozprowadzić przegotowaną wodą do smaku i wykorzystać do przygotowania galaretki !!!

Kto nie ryzykuje, nie pije szampana!

Koniec języka za przewodnika!

Mówisz i masz!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2160-golonka-gotowana-wed%C5%82ug-klona-niepeklowana/
Udostępnij na innych stronach

Witam

 

Dla szybszego ugotowania można dodać do wywaru trochę soli zmiękczającej mięso ( 1 łyżeczkę stołową) lub gotować w szybkowarze

Też próbowałem gotować golonki w szybkowarze , niestety mnie nie smakują . Ja gotuję tradycyjnie - bardzo powolutku jak rosołek pyr,pyr, pyr :smile:

 

Pozdrawiam

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2160-golonka-gotowana-wed%C5%82ug-klona-niepeklowana/#findComment-51988
Udostępnij na innych stronach

Jak to mówi mój ojciec "pomału, a stale". Tak to prawda goloneczki lubią powolne gotowanie w garnku pod przykryciem. Tutaj chodzi pewnie o to,że przy szybkim gotowaniu nasza potrawa nabierze mniej smaku i aromatu z wywaru. Jest to istotne przy gotowaniu niepeklowanego produktu.

Kto nie ryzykuje, nie pije szampana!

Koniec języka za przewodnika!

Mówisz i masz!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2160-golonka-gotowana-wed%C5%82ug-klona-niepeklowana/#findComment-51999
Udostępnij na innych stronach

Też próbowałem gotować golonki w szybkowarze , niestety mnie nie smakują .

I mnie, nie smakują wszelkiego rodzaju mięsa i część potraw z szybkowara.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2160-golonka-gotowana-wed%C5%82ug-klona-niepeklowana/#findComment-52046
Udostępnij na innych stronach

I mnie, nie smakują wszelkiego rodzaju mięsa i część potraw z szybkowara.

Bo z szybkowara najlepiej wychodzi bimberek :grin: :grin: :grin:

Nigdy nie walcz o przyjaźń....

O prawdziwą nie musisz,

o fałszywą nie warto

VanCana

 

Jak wspaniale jest nic nie robić , a potem -odpocząć.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2160-golonka-gotowana-wed%C5%82ug-klona-niepeklowana/#findComment-52049
Udostępnij na innych stronach

I mnie, nie smakują wszelkiego rodzaju mięsa i część potraw z szybkowara.

Bo z szybkowara najlepiej wychodzi bimberek :grin: :grin: :grin:

Potwierdzam, nic dodać, nic ująć. :grin:

idę napić się herbatki.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2160-golonka-gotowana-wed%C5%82ug-klona-niepeklowana/#findComment-52059
Udostępnij na innych stronach

Golonki w miarę potrzeby opalić, umyć, włożyć do garnka i zalać zimną wodą tak aby były całkowicie przykryte. Wodę osolić (do smaku), może być troszeczkę słońsza niż chcemy mieć efekt finalny mięsa golonki. Podgrzewać na ogniu zdejmując systematycznie musy (szumowiny) łyżką cedzakową, aż do zagotowanie się wody.

Jeśli włożysz golonki lub inne mięso do wrzącej wody to nie będziesz miał szumowin. Zresztą w "szumowinach" wyrzucasz samo dobro.

Pzdr.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2160-golonka-gotowana-wed%C5%82ug-klona-niepeklowana/#findComment-52073
Udostępnij na innych stronach

Witam

 

Golonki w miarę potrzeby opalić, umyć, włożyć do garnka i zalać zimną wodą tak aby były całkowicie przykryte.

Golonki powinny być wkładane do wrzątku celem ich ugotowania , chyba że to ma być rosół z golonek wówczas wkładamy do zimnej wody i doprowadzamy do odpowiedniej temperatury .

 

Pozdrawiam

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2160-golonka-gotowana-wed%C5%82ug-klona-niepeklowana/#findComment-52075
Udostępnij na innych stronach

Dzięki za poradę.

Już w sobotę zatem spróbujemy ze szwagrem gotowania od razu wkładając do wrzątku nasze goloneczki. A swoją drogą ciekawe czy będzie jakaś różnica w smaku samego mięska.

Pozdrawiam

Kto nie ryzykuje, nie pije szampana!

Koniec języka za przewodnika!

Mówisz i masz!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2160-golonka-gotowana-wed%C5%82ug-klona-niepeklowana/#findComment-52113
Udostępnij na innych stronach

Witam

 

A swoją drogą ciekawe czy będzie jakaś różnica w smaku samego mięska.

Powinny być bardziej soczyste .

 

Pozdrawiam

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2160-golonka-gotowana-wed%C5%82ug-klona-niepeklowana/#findComment-52125
Udostępnij na innych stronach

gotujemy dodając do wody musztardy

Dużo? Czy to skraca też czas gotowania?

 

Pozdrawiam

Wiedzy nigdy za wiele, nawet tej na chwilę obecną pozornie nieprzydatnej.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2160-golonka-gotowana-wed%C5%82ug-klona-niepeklowana/#findComment-52132
Udostępnij na innych stronach

Dużo? Czy to skraca też czas gotowania?

 

Pozdrawiam

Ja dodaję 1 - 2 łyżki w zależności od ilości wody.Co do czasu gotowania to nigdy nie mierzyłem, gotowałem aż były mięciutkie.Jedno jest pewne, musztarda wpływa na zmiękczenie (chyba tak to nazwać :rolleyes: ) golonki.

Spróbuj na pewno nie zaszkodzi :cool:

 

Pozdrawiam :wink:

Carpe diem - raz kozie death

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2160-golonka-gotowana-wed%C5%82ug-klona-niepeklowana/#findComment-52141
Udostępnij na innych stronach

Nie wiem jak teraz, ale 40 lat do tyłu, w wojskowej kuchni do kotła dodawało się sodę oczyszoną i najtrwalsze mięsa zmiękały po godz. gotowania. :grin:
idę napić się herbatki.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2160-golonka-gotowana-wed%C5%82ug-klona-niepeklowana/#findComment-52143
Udostępnij na innych stronach

Nie wiem jak teraz, ale 40 lat do tyłu, w wojskowej kuchni do kotła dodawało się sodę oczyszoną i najtrwalsze mięsa zmiękały po godz. gotowania. :grin:

Tylko nie każdemu może smakować tak zmiękczone mięsko, tak jak i nie każdemu smakuje golonka z szybkowara.

A skoro po ugotowaniu większość i tak jje golonkę z musztardą to jej wpływ na smak golonki w czasie gotowania będzie podwójnie pozytywny.

 

Pozdrawiam :wink:

Carpe diem - raz kozie death

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2160-golonka-gotowana-wed%C5%82ug-klona-niepeklowana/#findComment-52146
Udostępnij na innych stronach

Z musztardką spróbujemy również to rzeczywiście może polepszyć smaczek na +. Jeżeli chodzi o sodę to raczej bym nie polecał. Tak samo jak zmiękczania solą zmiękczającą.

Kto nie ryzykuje, nie pije szampana!

Koniec języka za przewodnika!

Mówisz i masz!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2160-golonka-gotowana-wed%C5%82ug-klona-niepeklowana/#findComment-52163
Udostępnij na innych stronach

A ja po ugotowaniu do miękkości wkładam goloneczki do rozgrzanego piekarnika na 10-15 minut , posypując je wcześniej sproszkowanym czosnkiem , papryką ew. delikat do mięs .

Wtedy uzyskujemy przypieczoną chrupiącą skóreczkę

Dobrze jest też przed gotowaniem obsmażyć na rozgrzanym tłuszczu goloneczkę :grin:

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2160-golonka-gotowana-wed%C5%82ug-klona-niepeklowana/#findComment-52513
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.