lesniak Opublikowano 15 Stycznia 2009 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 15 Stycznia 2009 Przepisy na sery z książki Lucyny Ćwierczakiewiczowej ,, Jedyne praktyczne przepisy " Z roku 1885 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2168-stare-przepisy-na-sery/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lesniak Opublikowano 15 Stycznia 2009 Autor Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 15 Stycznia 2009 Gomółki Robi się twaróg zwyczajny ze zwykłą starannością w ogrzewaniu mleka, aby się nie zwarzył. Dobroć twarogu zależy na tem, aby śmietana w swoim czasie zanim serwatką podbiegnie, zebraną była z mleka, zostawiając jej jakąś część na mleku. Powtóre, aby ogrzewanie było w nienazbyt gorącem miejscu lub nie zablisko ognia. Po ogrzaniu mleka i oddzieleniu serwatki za pomocą woreczka lub płata płóciennego, soli go się wewnątrz solą miałką, zmieszaną z karolkiern. Można wtedy dołożyć trochę bardzo gęstej śmietany, rachując na dzieżkę dwugarncową ogrzanego mleka dwie łyżki śmietany, zrobić z tego twarogu gomółki i obsuszać na powie-trzu. Po dwóch lub trzech dniach po wierzchu posolić i znowu obsuszać. Po tygodniu takiego obsuszania, układa się gomółki w suchą faskę lub baryłkę dębową następujęcym sposobem: na spód gałganek zmoczony piwem, warstwa gomółek, znowu gałganek, gomółki i t. d. Po 7 dniach gomółki się wyjmuje, oskrobuje i znowu to samo się powtarza, używając świeżych gałganków lub tych samych wypranych lub wysuszonych. Takie gomółki robią się niezbyt małe, naprzykład pół funtowe, dla tego, że przez ciągłe obskrobywanie i gnojenie zmniejszają się bardzo. Im więcej gnojone tern ostrzejszy będą miały smak. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2168-stare-przepisy-na-sery/#findComment-52283 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lesniak Opublikowano 15 Stycznia 2009 Autor Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 15 Stycznia 2009 Gomółki szwajcarskie Często zostają kawały sera szwajcarskiego, które schną i przepadają, a które jednak można zużytkować wyrobiwszy gomółki następującym sposobem. Utrzeć w donicy funt twarogu wyborowego jak najlepszego, niezwarzonego, do tego dodać, pół funta sera szwajcarskiego utartego na tarce, ćwierć funta młodego masła, lub bardzo gęstej śmietany, posolić, wsypać kminku lub karolku i utrzeć dobrze wałkiem. Z tej massy robić w ręku podłużne gomółki, przy czem należy ręce umaczać w wodzie lub masłem smarować, zrobione gomółki układać na deseczkach dla obsuszenia w przewiewnem miejscu a po kilku dniach można je używać. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2168-stare-przepisy-na-sery/#findComment-52284 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lesniak Opublikowano 15 Stycznia 2009 Autor Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 15 Stycznia 2009 Bryndza stara w cztery tygodnie.Najprzód trzeba wiedzieć, że bryndza robi sięz twarogu owczego. W mleko owcze, świeżo wydojone wlewa się, na garniec mleka kieliszek podpuszczki, która się otrzymuje z wymoczonego oczyszczonego żołądka cielęcego, zostawia mleko na godzin 24 w którym to przeciągu czasu twaróg oddzielony od serwatki zlewa się w worki, wyciska i natychmiast wyrzuca na niecki, rękami rozkrusza i stawia na słońcu. Po trzech dniach, podczas których należy ciągle rękami rozkruszać formujące się gałki twarogu, takowy nabierze żółtego koloru, wtedy zebrać go w donicę, wsypać do smaku soli i kminku i rozcierać wałkiem, aż się uformuje jednolita równa massa. Złożyć ją w faskę lub kamienny słój i zostawić w suchej piwnicy na na cztery lub sześć tygodni. Wtedy wyrzucić znowu na nieckę, wlać na każdą kwartę bryndzy mały kieliszek wina madery lub kseresu, lejąc nie od razu ale po łyżce, bo się inaczej dobrze wymieszać nie da, na czem wiele zależy, zostawić w donicy lub niecce na 6 godzin, aby się wymacerowało i znowu złożyć w słoje kamienne. Bryndza tak urządzona ma smak starej węgierskiej, już w cztery tygodnie. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2168-stare-przepisy-na-sery/#findComment-52285 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lesniak Opublikowano 15 Stycznia 2009 Autor Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 15 Stycznia 2009 Ser polski z gotowanego mleka.Garniec mleka świeżego prosto od krowy przegotować i wystudzić, w ostudzone wlać pół kwarty śmietany kwaśnej bardzo gęstej i zostawić to 24 godzin w pokoju. Następnie ogrzać, jak się zwyczajnie ogrzewa mleko kwaśne na twaróg, to jest wstawiając je w bardzo wolny piec na noc. Gdy się z serwatki oddzieli, wylać twaróg w worek płócienny kańczasty, zwykle do sera używany, a gdy wodniste części serwatki odciekną, przycisnąć ser kamieniem na dwanaście godzin. Po wyjęciu z woreczka posypać bardzo miałką solą po obu stronach, a powtarzając to solenie przez kilka dni, położyć na słońcu lub w przewiewnem miejscu do osuszenia. Należy jednak pilnować aby na zbyt gorącem południowem słońcu nie leżało bo popęka zanadto. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2168-stare-przepisy-na-sery/#findComment-52288 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lesniak Opublikowano 15 Stycznia 2009 Autor Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 15 Stycznia 2009 Ser gambryno. Kwartę doskonałej śmietany kwaśnej świeżej aby żadnego gruzołka twarogu nie było, nie sypiąc nic, nawet soli, włożyć w rzadki nowy płócienny biały worek i zakopać na 24 godzin w ziemi świeżej czystej ogrodowej. Po tym czasie ziemia wyciągnie wszelką zbyteczną wilgoć, a ser będzie gładki tłusty smarujący się jak masło. Wyjęty z worka układać w okrągłe grube wałki, zawijać w papier ołowiany i chować w chłodne miejsce do użycia. Można układać w puszki kamienne lub fajansowe dosypując trochę kminku. Łatwo zrozumieć że ser taki nie będąc solony, ulega dość prędko zgorzknieniu. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2168-stare-przepisy-na-sery/#findComment-52289 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lesniak Opublikowano 16 Stycznia 2009 Autor Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 16 Stycznia 2009 Jesli kogoś zainteresuje temat to dodam receptury na inne sery twarde i topione z książki T. Obrusiewicz mleczarstwo cz 2 z 1973 r Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2168-stare-przepisy-na-sery/#findComment-52397 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ela Opublikowano 17 Stycznia 2009 Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 17 Stycznia 2009 Ja jestem zaineresowana przepisami z mleka koziego.Jeśli coś Ci wpadnie w "oko" to poproszę. Cytuj KTO PYTA-NIE BŁĄDZI. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2168-stare-przepisy-na-sery/#findComment-52485 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lesniak Opublikowano 17 Stycznia 2009 Autor Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 17 Stycznia 2009 Ok. poszukam Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2168-stare-przepisy-na-sery/#findComment-52545 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lesniak Opublikowano 23 Stycznia 2009 Autor Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 23 Stycznia 2009 Witam Ela :grin: na stronie www.agrovis.eu jest kilka przepisów technologicznych na sery kozie : Ser kozi Crottin, Twaróg kozi Charollais, Delikatny serek Faisselle i inne. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2168-stare-przepisy-na-sery/#findComment-53387 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ela Opublikowano 24 Stycznia 2009 Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 24 Stycznia 2009 Witam Ela :grin: na stronie www.agrovis.eu jest kilka przepisów technologicznych na sery kozie : Ser kozi Crottin, Twaróg kozi Charollais, Delikatny serek Faisselle i inne.Agrovis to cudowna firma-przepisy znam,ponieważ współpracujemy od jakiegoś czasu.Oczywiście należy także wspomnieć o fachowym doradztwie Pana Mirka i przemiłej Pani Marcie.Polecam każdemu kto robi serki. Ale oczywiście dziękuję za zainteresowanie tematem. Cytuj KTO PYTA-NIE BŁĄDZI. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2168-stare-przepisy-na-sery/#findComment-53408 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lesniak Opublikowano 24 Stycznia 2009 Autor Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 24 Stycznia 2009 Witam tak agrovis to fajna stronka i porady naprawdę super. Przydała by się współpraca z wedlinamidomowymi. Jak cos jeszcze znajdę to wyślę ci na meila. Na razie dysponuje skanami paru książek o mleczarstwie ale pewnie je znasz i tam niema o mleku kozim nic .Ja na razie je traktuje jak naukę. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2168-stare-przepisy-na-sery/#findComment-53442 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
humppa Opublikowano 9 Października 2010 Zgłoś Udostępnij #13 Opublikowano 9 Października 2010 Przepisy na sery z książki Lucyny Ćwierczakiewiczowej ,, Jedyne praktyczne przepisy " Z roku 1885 Problem ze starymi recepturami jest taki - że podawane są w dawnych jednostakch miary. Polecam bardzo precyzyjny kalkulator miar i wag stosowanych w starych przepisach Dzięki niemu można łatwo przeliczyć kwartę, garniec i odgrzebywać zapomnine przepisy takich legend polskiej historii kuchni jak wielka Lucyna Ćwierczakiewiczowa... Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2168-stare-przepisy-na-sery/#findComment-127369 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roberto185 Opublikowano 31 Października 2010 Zgłoś Udostępnij #14 Opublikowano 31 Października 2010 witam mnie interesują przepisy na ser z mleka krowiego a i jestem początkującym i mam taka prośbę co byście mi poradzili na początek :-) pozdrawiam wszystkich Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2168-stare-przepisy-na-sery/#findComment-129992 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chudziak Opublikowano 31 Października 2010 Zgłoś Udostępnij #15 Opublikowano 31 Października 2010 Witaj roberto185, widziałem ,że w dziale powitania @halusia@ dała Ci link na nasz dział serowarski -zapoznaj się z nim a jeśli bedziesz miał konkretne pytania to na pewno znawcy tematu Ci pomogą. Cytuj "...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde Wczoraj snem szczęśliwym, I każde Jutro wizją nadziei." Kalidasa V w n.e. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2168-stare-przepisy-na-sery/#findComment-129993 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roberto185 Opublikowano 31 Października 2010 Zgłoś Udostępnij #16 Opublikowano 31 Października 2010 interesuje mnie na początek przepis na oscypek z mleka krowiego szukałem trosze na tym forum ale jakoś nie znalazłem nic konkretnego czy macie jakieś wskazówki dla mnie :-) zaznaczam ze jestem w tym temacie zielony :-) Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2168-stare-przepisy-na-sery/#findComment-129996 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Biotit Opublikowano 31 Października 2010 Zgłoś Udostępnij #17 Opublikowano 31 Października 2010 TUTAJ masz wszystko od A do Z. Miłej lektury :wink: Cytuj Festina Lente: Zgubne są kroki szybko podjęte Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2168-stare-przepisy-na-sery/#findComment-129999 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chudziak Opublikowano 31 Października 2010 Zgłoś Udostępnij #18 Opublikowano 31 Października 2010 Niestety każda wiedza wymaga poświęcenie dla jej zdobycia trochę czasu. @halusia@ dała Ci link do działu o serach poczytaj tam trochę a na pewno znajdziesz tam przydatne informacje choćby tu https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=4352&start=0 czy z Naszej strony głównej http://www.wedlinydomowe.pl/articles.php?id=964 to też ze strony głównej http://www.wedlinydomowe.pl/articles.php?topic=114. Cytuj "...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde Wczoraj snem szczęśliwym, I każde Jutro wizją nadziei." Kalidasa V w n.e. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2168-stare-przepisy-na-sery/#findComment-130001 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Podlasiak Opublikowano 31 Października 2010 Zgłoś Udostępnij #19 Opublikowano 31 Października 2010 szukałem trosze na tym forum ale jakoś nie znalazłem nic konkretnego Słabo szukałeś :sad: Cytuj Trzeba żyć, aby jeść, a nie jeść, aby żyć !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2168-stare-przepisy-na-sery/#findComment-130002 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roberto185 Opublikowano 31 Października 2010 Zgłoś Udostępnij #20 Opublikowano 31 Października 2010 dzięki i następnym razem bardziej przyłożę się do poszukiwań Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2168-stare-przepisy-na-sery/#findComment-130032 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.