Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Witam kto z Państwa wyjaśni mi na czym polega

Quality Meat Program który to zapewnia wysoką jakosć produkcji wołowiny...na czym polega tzn. nazapenieniu odpowiednich warunków chowu paszy uboju itd...to wiem ...ale jakie to warunki dokładniej... czym karmimy i w jaki sposób itd...na ile to realne... jak bijemy żeby dostac finalnie delikatniejsza wołowinkę i jakie rasy miesne jak trzeba prowadzic...prosze o odpowiedź lub o odesłanie do własciwej literatury bo nigdzie nie mogę znaleźć informacji...dziekuje z góry i pozdrawiam

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2203-qmp-kto-wie/
Udostępnij na innych stronach

Mam taką książkę właśnie o chowie bydła rzeźnego, nowych rasach i produkcji mięsnej. W domu będę dopiero w poniedziałek, wiec przypomnij się.

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2203-qmp-kto-wie/#findComment-53731
Udostępnij na innych stronach

W domu będę dopiero w poniedziałek, wiec przypomnij się.

:grin: :grin: :grin: No właśnie... Miała być samowolka, a tu widzę Maxell nadaje nawet z urlopu... No i cały czas jesteśmy pod kontrolą :grin: :grin: :grin:
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2203-qmp-kto-wie/#findComment-53736
Udostępnij na innych stronach

Nadaję z drugiego końca Polski (licząc od Bełchatowa :wink: ), ale Ludzie są tak uprzejmi, że umilają mi pobyt jak tylko mogą. Dzięki Im za to. :grin: :grin:

Co do kontroli, to :wink: ja wiem czy aż tak jest strasznie?

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2203-qmp-kto-wie/#findComment-53739
Udostępnij na innych stronach

Nadaję z drugiego końca Polski (licząc od Bełchatowa ),

A na shout boxie było napisane: Przez tydzień odpocznę od neta....

Tyle, że nam jest naprawdę miło, jak władza ma kontrolę :grin: :grin: :grin:

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2203-qmp-kto-wie/#findComment-53751
Udostępnij na innych stronach

No więc tak. Znalazłem materiał. jest to numer specjalny HODOWCY BYDŁA pt. "Bydło opasowe, produkcja kulinarnego mięsa wołowego". Liczy to sobie ok. 110 stron i zawiera:

 

 

Najfajniejszy jest jednak adres redakcji:

 

Pro Agricola Sp. z o.o.

11-036 Gietrzwałd, Naglady 31

www.proagricola.com.pl

 

gdyż w maju, w Gietrzwałdzie spotykamy się na zlocie W-M. Upieczesz dwie pieczenie przy jednym grillu. :grin:

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2203-qmp-kto-wie/#findComment-54819
Udostępnij na innych stronach

Wydawnictwo świetne...a dowiedziałem się o POWALAJĄCEJ rasie krowy (BBB...Belgijska Błękitno-bioał) w genach ma podwójną szynkę hehe wydajność 80% wybitnie umięśniona i mięsna...wpiszcie sobie w gooogle...ciekawe jakie ma mięcho...podobno porównywalne z limousinem...a oferuje wieksze przyrosty oraz wyjątkowo duże cielaki na starcie...
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2203-qmp-kto-wie/#findComment-55784
Udostępnij na innych stronach

a dowiedziałem się o POWALAJĄCEJ rasie krowy (BBB...Belgijska Błękitno-bioał) w genach ma podwójną szynkę hehe wydajność 80% wybitnie umięśniona i mięsna...wpiszcie sobie w gooogle...ciekawe jakie ma mięcho...podobno porównywalne z limousinem

Przeczytaj artykuł w "Gospodarce Mięsnej" nr 11 z 2008r. Coś za coś.

Niedobry, napisz coś więcej w tym temacie QMP.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2203-qmp-kto-wie/#findComment-55842
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...
Widzę, że spora część artykułów na temat hodowli bydła mięsnego i wykorzystania kulinarnego tegoż mięsa, to prace wykładowców Uniwersytetu w Olsztynie, katedr Genetyki i Hodowli Bydła. :grin:
Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2203-qmp-kto-wie/#findComment-58186
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.