PePe Opublikowano 28 Stycznia 2009 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 28 Stycznia 2009 Przed świętami zrobiłem, między innymi, kiełbasę mieszaną, nazwałem ją kiełbasą „dziką”. Oto skład: 2,5 kg mięsa z szynki dzika 1 kg mięsa z szynki wieprzowej 1 kg podgardla 0,5 kg okrawek z szynek Dodane przyprawy: 90 g peklosoli 8 g pieprzu czarnego Łyżeczka czosnku granulowanego 4 g majeranku 15 ziaren jałowca 4 ziarna ziela angielskiego 1 szklanka wody Peklowanie: Każdy rodzaj osobno, 3 dni w temp. 2° C Rozdrabnianie: Mięso z szynek kroiłem w średnią kostkę, mięso z okrawków i podgardle zmieliłem na siatce 4 mm. Mieszanie: Do mięsa z szynek dodałem szklankę wody + przyprawy i mieszałem, mieszałem aż ręki nie czułem, rozgrzałem rękę i znowu mieszałem do momentu aż mięso puściło klej. Dodałem mielone mięso z podgardla i okrawków i wymieszałem do równomiernego rozłożenia. Nadziewałem w kiełbaśnice i odkręcałem w 30 -35 cm odcinki. Obsadzałem 14 godz w temp 8° C. Po tym czasie do wygrzanej wędzarni (beczki), wędziłem zimnym i rzadkim dymem przez 8 godz. Następnego dnia również 8 godz w zimnym dymie, dnia trzeciego 6 godz, oraz pół godz podpiekania w 90° C. Podczas podpiekania dodawałem sporą gałąź jałowca.Studzenie na powietrzu tzn w wiatrołapie. Cała chałupa pachniała perfumą z jałowca. Na drugi dzień połowe kiełbasy zamroziłem (żeby było na święta) a drugą powiesiłem w suchym pomieszczeniu żeby trochę podeschła. Zdjęcie zrobiłem na drugi dzień po wędzeniu, kiełbasa była bardzo smaczna z lekkim wiaterkiem. Czuj dym. Cytuj Sznurek od mojej wędzonki jest smaczniejszy od wędlin z marketu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2209-kie%C5%82basa-dzika/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 28 Stycznia 2009 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 28 Stycznia 2009 Pisz dalej. :grin: Miała czas choć trochę podeschnąć? :grin: Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2209-kie%C5%82basa-dzika/#findComment-54025 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PePe Opublikowano 28 Stycznia 2009 Autor Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 28 Stycznia 2009 Tak.Dałem jej szanse, ostatnia parka została pożarta po dwóch tygodniach.Spadła na wadze jakieś 50%, takie najbardziej lubie. Cytuj Sznurek od mojej wędzonki jest smaczniejszy od wędlin z marketu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2209-kie%C5%82basa-dzika/#findComment-54026 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
darbarian Opublikowano 29 Stycznia 2009 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 29 Stycznia 2009 Pięknie wygląda gratulacjeA nazwa powinna być - Kiełbasa "Dziki PePe" od wykonawcy :wink: Cytuj Moje dłubanki http://mekeke1969.wordpress.com/Kocham Was mordeczki Wy moje Znaczki WBhttps://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12295-znaczki-wb/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2209-kie%C5%82basa-dzika/#findComment-54078 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PePe Opublikowano 30 Stycznia 2009 Autor Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 30 Stycznia 2009 darbarian - czyżbyś mnie znał? :grin: Cytuj Sznurek od mojej wędzonki jest smaczniejszy od wędlin z marketu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2209-kie%C5%82basa-dzika/#findComment-54151 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.