Skocz do zawartości

Kiełbasa "DZIKA"


Rekomendowane odpowiedzi

Przed świętami zrobiłem, między innymi, kiełbasę mieszaną, nazwałem ją kiełbasą „dziką”.

Oto skład:

2,5 kg mięsa z szynki dzika

1 kg mięsa z szynki wieprzowej

1 kg podgardla

0,5 kg okrawek z szynek

Dodane przyprawy:

90 g peklosoli

8 g pieprzu czarnego

Łyżeczka czosnku granulowanego

4 g majeranku

15 ziaren jałowca

4 ziarna ziela angielskiego

1 szklanka wody

Peklowanie: Każdy rodzaj osobno, 3 dni w temp. 2° C

Rozdrabnianie: Mięso z szynek kroiłem w średnią kostkę, mięso z okrawków i podgardle zmieliłem na siatce 4 mm.

Mieszanie: Do mięsa z szynek dodałem szklankę wody + przyprawy i mieszałem, mieszałem aż ręki

nie czułem, rozgrzałem rękę i znowu mieszałem do momentu aż mięso puściło klej. Dodałem mielone

mięso z podgardla i okrawków i wymieszałem do równomiernego rozłożenia.

Nadziewałem w kiełbaśnice i odkręcałem w 30 -35 cm odcinki.

Obsadzałem 14 godz w temp 8° C. Po tym czasie do wygrzanej wędzarni (beczki), wędziłem zimnym i rzadkim dymem przez 8 godz. Następnego dnia również 8 godz w zimnym dymie, dnia trzeciego 6 godz, oraz pół godz podpiekania w 90° C.

Podczas podpiekania dodawałem sporą gałąź jałowca.Studzenie na powietrzu tzn w wiatrołapie.

Cała chałupa pachniała perfumą z jałowca. Na drugi dzień połowe kiełbasy zamroziłem (żeby było na święta) a drugą powiesiłem w suchym pomieszczeniu żeby trochę podeschła.

 

 

Zdjęcie zrobiłem na drugi dzień po wędzeniu, kiełbasa była bardzo smaczna z lekkim wiaterkiem.

 

Czuj dym.

Sznurek od mojej wędzonki jest smaczniejszy od wędlin z marketu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2209-kie%C5%82basa-dzika/
Udostępnij na innych stronach

Pisz dalej. :grin: Miała czas choć trochę podeschnąć? :grin:

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2209-kie%C5%82basa-dzika/#findComment-54025
Udostępnij na innych stronach

Tak.

Dałem jej szanse, ostatnia parka została pożarta po dwóch tygodniach.

Spadła na wadze jakieś 50%, takie najbardziej lubie.

Sznurek od mojej wędzonki jest smaczniejszy od wędlin z marketu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2209-kie%C5%82basa-dzika/#findComment-54026
Udostępnij na innych stronach

Pięknie wygląda :) gratulacje

A nazwa powinna być - Kiełbasa "Dziki PePe" od wykonawcy :wink:

Moje dłubanki

 

http://mekeke1969.wordpress.com/

Kocham Was mordeczki Wy moje :)

 

Znaczki WB

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12295-znaczki-wb/

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2209-kie%C5%82basa-dzika/#findComment-54078
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.