ironpasta Opublikowano 1 Lutego 2009 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 1 Lutego 2009 witam jestem jak na razie raczkującym zadymiaczem, mam pytanko dotyczące moich wędzonek chodzi o to żę moje szynki i polędwice po całym procesie wędzenia i parzenia, są na zewnątrz cały czas wilgotne, w środku są soczyste mają ładny kolor i oczywiście smaczne,tak przynajmniej mówią ci co je konsumują, możę opisze jak je pekluje i wędze, pekluje solą (75dkg/10litrów wody) i peklosolą(25dkg/10litrów) oczywiście nastrzyk, pekluje przez 4dni, puzniej osuszanie już w siatkach jakieś 8godzin, następnie wędzenie w temperaturze 50-60stopni przez 3,5 godziny, nastepnie parzenie w temperaturze 80stopni z termometrem wręku, na koniec zalewanie zimną wodą przez 10 minut,(bez wstępnego parzenia w 100 stopniach przez 15 minut), no i potej całej procedurze jak wedzonki ostygną i troche obeschną na drugi dzień jest na nich cały czas rosa, acha teraz zapeklowałem według tabeli dziadka samą peklosolą, bo nieraz miały szare oczka w środku. Czy mógłby mi ktoś odpowiedzieć dlaczego tak się dzieje. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2215-wilgotne-gotowe-w%C4%99dzonki/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bagno Opublikowano 1 Lutego 2009 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 1 Lutego 2009 możę opisze jak je pekluje i wędze, pekluje solą (75dkg/10litrów wody) i peklosolą(25dkg/10litrów) oczywiście nastrzyk, pekluje przez 4dni, puzniej osuszanie już w siatkach jakieś 8godzin, następnie wędzenie w temperaturze 50-60stopni przez 3,5 godziny, nastepnie parzenie w temperaturze 80stopni z termometrem wręku, na koniec zalewanie zimną wodą przez 10 minut,(bez wstępnego parzenia w 100 stopniach przez 15 minut), no i potej całej procedurze jak wedzonki ostygną i troche obeschną na drugi dzień jest na nich cały czas rosa1.Przeczytaj w necie o powstawaniu "punktu rosy"(zależność wilgotności od temp.) 2.Gdzie przechowujesz wyroby? 3.Zrezygnuj z etapu "zimnej wody" Szare oczka-niska zawartość azotynów w mieszance peklującej(sól+peklosól). Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11022-kpps-czyli-klub-przyjaci%C3%B3%C5%82-pana-s/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2215-wilgotne-gotowe-w%C4%99dzonki/#findComment-54435 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nestor Opublikowano 1 Lutego 2009 Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 1 Lutego 2009 Szare oczka, prawdopodobnie za krótkie peklowanie.Mięso niedopeklowane. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2215-wilgotne-gotowe-w%C4%99dzonki/#findComment-54437 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.