Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Kursanci z III-go turnusu, będziecie mieli podczas szkolenia, poza mediami, również bardzo ważnego gościa.

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

  • Odpowiedzi 114
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Gość Anonymous

Kursanci z III-go turnusu, będziecie mieli podczas szkolenia, poza mediami, również bardzo ważnego gościa.

Ja, co prawda na III turnus nie jadę, ale ciekawość mnie zżera :lol: ?
Podpowiem, że Gośc przyjedzie z Warszawy.

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

ORAGNIZACYJNE

 

1. Proszę podać do celów AUTOSTOP miasto, miejscowość wyjazdu.

2. Na moje PW, tel. 691 597 792 lub maila papla@me.com potwierdzenie wpłaty za kurs.

Przypominam, że termin wpłat jest w piątek 13 ego marca.

3. Proszę zabrać ze sobą odzież roboczą jaką wykorzystujecie przeważnie przy pracy w kuchni plus coś cieplejszego (w marcu jak w garncu :-) ) oraz buty które po zachlapaniu np. tłuszczem nie ulegną zniszczeniu.

4. Dojazd jest prosty, proszę kierować się trasą 46 na Jędrzejów Kielce

5. Można przywozić swoje wyroby w celach pochwalenia się podczas wieczorów literackich ;-), niedaleko jest też "księgarnia" :-)

 

To na razie wszystko, dziękuję i do zobaczenia.

Pozdrawiam Paweł

ORGANIZACYJNE

 

Proszę uzupełnić swoje dane teleadresowe, kto jeszcze tego nie zrobił (MIEJSCOWOŚĆ I TEL) na moje PW lub maila papla@me.com

Pozdrawiam Paweł

Potwierdzam wpłaty na konto szkoły od osób:

 

2. Tomek Drewicz - Warszawa

17. Dadyś - Pawonków

20. Janusz Dybek

21. Ryszard Korpanty - Bielsko Biała

22. Tomasz Korpanty - Bielsko Biała

23. Jerzy Rzepka - Łódż

 

Dziękuję.

Pozdrawiam Paweł
Mam wielką prośbę do uczestników III kursu SDM. Bardzo proszę osoby, które mieszkają jak najbliżej Płocka o info o tym na PW. Chciałbym odebrać przesyłkę od Mobilka i szukam chętnego do jej dostarczenia. Oczywiście podjadę na miejsce.
Pozdrawiam... Piotrek.

Papla, pytanie mam - osoby zapisane /imię i nazwisko/ to są forumowicze mający również swój własny nick czy nie zapisani na forum.

Pozdrawiam

Osoby wpisane z imienia i nazwiska nie mają nicka, nie są rejestrowani na forum a czytają forum, często zdarza się, że na SDM są rejestrowani (dzięki Zico). Kilka osób miało problemy z zarejestrowaniem w czym pomogliśmy podczas szkolenia. Jeżeli ktoś ma nick to jest on podawany. Sytuacje bywają różne i na bieżąco staramy się rozwiązywać problemy z rejestrowaniem jak i z podaniem informacji o stronie i forum.
Pozdrawiam Paweł

Podpowiem, że Gośc przyjedzie z Warszawy.

..a można będzie z NIM się zabrać ? :lol: :grin: :rolleyes:

Pozdrawiam,

Szejk

---------------------------------------------------------

"Odkrycie nowego dania większym jest szczęściem dla ludzkości, niż odkrycie nowej gwiazdy."

Mam wielką prośbę do uczestników III kursu SDM. Bardzo proszę osoby, które mieszkają jak najbliżej Płocka o info o tym na PW. Chciałbym odebrać przesyłkę od Mobilka i szukam chętnego do jej dostarczenia. Oczywiście podjadę na miejsce.

Radzio na IIIb masz ludzi z płocka "7 i 8. Bogusław Bziuk z żoną - Płock

"

Paweł 603957797

ktoś już wcześniej pytał , a ja ponawiam pytanie : czy mażna dopisać miejscowości z których wyjezdżać będą uczestnicy III turnusu?

Pozdrawiam,

Szejk

---------------------------------------------------------

"Odkrycie nowego dania większym jest szczęściem dla ludzkości, niż odkrycie nowej gwiazdy."

ktoś już wcześniej pytał , a ja ponawiam pytanie : czy mażna dopisać miejscowości z których wyjezdżać będą uczestnicy III turnusu?

Owszem, ale nie dziś. Dziś ma dzień, jedyny w roku, wszystko się pier.... :-) Wybacz. ;-)

Pozdrawiam Paweł

Na III spotkaniu wykonamy:

 

1. Kiszkę pasztetowa z manną

 

2. Kaszankę gryczana krwistą parzoną i pieczoną

 

3. Kiełbasę szynkową wieprzową

 

4. Kiełbasę głogowską

 

5. Kiełbasę białą

 

6. Wędzonki - szynka got. z nogą , baleron, polędwica wędzona i sopocka, boczek wędzony, rolada schabowa pieczona.

 

6. Salceson podrobowy

 

7. Kaszanka gryczana - powtórka przepisu z II kursu plus dodatek wątroby wieprzowej

 

 

Taki repertuar przewidujemy. Kiełbasa szynkowa specjalnie na zgłoszenie uczestników. Do zgłaszania pomysłów co do wyrobów zapraszam przyszłych uczestników począwszy od kursu IIIb. Jeśli uznamy, że będą wykonalne to dopasujemy do posiadanych warunków.

Pozdrawiam Paweł

Szczegółowy przebieg prac technologicznych na III kursie SDM:

 

Piątek

 

Rozpoczęcie zajęć godz. 15

Pora jest dostosowana do różnicy odległości uczestników kursu od miejsca szkolenia.

Prośba do uczestników szkolenia o przybycie na czas.

Planowana jest godzinna pogadanka na temat zmian zachodzących w mięsie po uboju i ich wpływu na przetwórstwie mięsa.

 

1. Rozbiór półtuszy wieprzowej na elementy zasadnicze.

2. Przygotowanie elementów mięsnych na wędzonki.

3. Klasyfikacja mięsa

4. Peklowanie suche i mokre pozyskanych mięs i elementów na wędzonki i kiełbasy.

5. Produkcja kaszanki gryczanej , kiszki pasztetowej z manną.

 

Sobota

 

Rozpoczęcie zajęć od godz. 8

1. Wykonanie kiełbasy głogowskiej i białej parzonej

2. Wykonanie kiełbasy grubej typ: szynkowa wieprzowa

3. Produkcja wędzonek: baleron gotowany, polędwica sopocka, szynka got. wędz.z nogą.

4. Przygotowanie i wykonanie pieczeni: rolady schabowej pieczonej -„zylc”

5. Wykonanie wyrobu z szynkowarki

6. Przeprowadzenia wędzenia na różnego rodzaju wędzarniach

7. Produkcja salcesonu podrobowego

 

Niedziela

 

Rozpoczęcie zajęć od godz. 8

1. Degustacja wyrobów wykonanych przez uczestników szkolenia.

 

P.S. Uczestnicy szkolenia mogą wnieść poprawki polegające na zmianie wykonywanych asortymentów.

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Bardzo ciekawy repertuar.

Dzięki za zgłoszenie specjalne

Pozdrawiam,

Szejk

---------------------------------------------------------

"Odkrycie nowego dania większym jest szczęściem dla ludzkości, niż odkrycie nowej gwiazdy."

Trzeci turnus: 27-28-29.III :

 

1. Szejk - Warszawa

2. + Tomek - Warszawa

3. Karol Szymczak - Poznań

4. jsma

5. Mirosław Zawadzki

6. + 1 osoba

7. Balik - Częstochowa

8. Jacek MaJaMi - Częstochowa

9. Zbigniew Kuczyński

10. + 1 osoba

11. + 1 osoba

12. Mariusz Masiak

13. + 1 osoba

14. Dariusz Chałoński - Staszów

15. Dariusz Magierek

16. + 1 osoba

17. Dadyś - Pawonków

18. Adam Segiet

19. Tomasz Fecko

20. Dybek

21. Ryszard Korpanty - Bielsko-Biała

22. Tomasz Korpanty - Bielsko-Biała

23. Jerzy Rzepka - Łódź

24. Pasibrzuszek - Radomsko

25. Arkadiusz Niewiadomski - Kraśnik/UK

 

 

Rezerwa turnusu III-go:

 

1 i 2. Beata i Mirek - MIRKON

3. Marek Stępniewski

4. Piotr Kłym

5. Zdzisław Bojko

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

ORGANIZACYJNE

 

Z uwagi na powstające problemy identyfikacji przychodzących przelewów

na konto Szkoły, proszę o podawanie swoich danych osobowych

na mojego maila: papla(et)me.com.

 

1. Imię i Nazwisko (dodatkowo można nick z forum)

2. Aktualny numer kontaktowy, najlepiej komórkowy.

3. Miasto lub miejscowość z jakiego zgłaszający będzie jechał.

 

WAŻNE! W tytule przelewu proszę dopisać numer kursu na jaki Państwo wpłacają.

 

Jest to konieczne do poprawnego działania Szkoły i wyeliminowania,

pomyłek jakie mogą się zdarzyć.

 

Wpłat proszę dokonywać w terminach przewidzianych przy każdym kursie,

jest on obliczany na dwa tygodnie przed datą rozpoczęcia danego kursu.

Po tym terminie zawiadamiane są osoby z listy rezerwowej o wolnych miejscach.

 

Dziękuję i proszę o pozytywne zrozumienie w/w informacji.

Pomogą one bardzo usprawnić działanie Szkoły.

Pozdrawiam.

Pozdrawiam Paweł

Trzeci turnus: 27-28-29 III

1. Szejk - Warszawa

2. + Tomek - Warszawa

3. Karol Szymczak - Poznań

4. jsma - Częstochowa

5. Mirosław Zawadzki - Kędzierzyn Kożle

6. + 1 osoba

7. Balik - Częstochowa

8. Jacek MaJaMi - Częstochowa

9. Zbigniew Kuczyński

10. + 1 osoba

11. Mariusz Masiak - Warszawa

12. + 1 osoba

13. Dariusz Chałoński - Staszów

14. Dariusz Magierek - Radom

15. + 1 osoba

16. Dadyś - Pawonków

17. Adam Segiet

18. Tomasz Fecko

19. Dybek

20. Ryszard Korpanty - Bielsko-Biała

21. Tomasz Korpanty - Bielsko-Biała

22. Jerzy Rzepka - Łódź

23. Pasibrzuszek - Radomsko

24. Arkadiusz Niewiadomski - Kraśnik/UK

25. Mirosław Rzepecki - Lublin

26. Adam Bojko - USA

Pozdrawiam Paweł

ORGANIZACYJNE

 

Proszę o zabranie ze sobą ubrań roboczych z jakich korzystacie na co dzień przy pracach w kuchni. Grubsze ubranka też się przydadzą, bo u nas zima dalej znak daje o sobie :-) dziś około 6 cm śniegu napadało. I najważniejsze, aby zabrać buty które nie zniszczą się przy kontakcie z wodą i tłuszczem. Czapki, fartuchy zapewniamy na miejscu. Proszę też o spokojną jazdę i w razie zabłądzenia dzwonienie, postaram się pokierować jak potrafię ;-) tel, do mnie 691 597 792

Pozdrawiam Paweł

Tylko jak Papla pokieruje Adama z JUESEJ :rolleyes: :cool:

 

Pozdrawiam :wink:

Adam jest juź w PL. Ludzie to mają kaprysy, taki kawał drogi coby z rodakami zadymić, ehh ;-)

Pozdrawiam Paweł

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.