Gość pedro Opublikowano 5 Lutego 2009 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 5 Lutego 2009 Wędziłem dziś szynki i polędwice. Maksymalna temperatura wędzenia wyniosła 60°C. Mimo to na szynkach pojawiły się brzydkie zacieki w postaci plam białka, które "wylazły" ze środka i oszpeciły wedzonki. Co ciekawe polędwice wyszły jak malowane bez żadnych zacieków. Czy jest to spowodowane wadą mięsa, czy jest jakiś inny powód i jak można temu zapobiec. Czy jest jakiś sposób aby pozbyć się tych zacieków przed/po parzeniu ? Proszę o porady na przyszłość. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2233-bia%C5%82ko-na-w%C4%99dzonkach/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bagno Opublikowano 5 Lutego 2009 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 5 Lutego 2009 Czy mięso pochodziło z tej samej sztuki? Chyba nie. Czy jest to spowodowane wadą mięsa, czy jest jakiś inny powód i jak można temu zapobiec. Przyczyna-wada mięsa. Zapobiec można poprzez selekcjonowanie elementów na wędzonki, czyli kupujemy mięso, które posiada bardziej ciemny kolor lub przesuwamy pH mięsa do bardziej zasadowego (w warunkach domowych nie stosowane). Czy jest jakiś sposób aby pozbyć się tych zacieków przed/po parzeniu ? Proszę o porady na przyszłość.Pisał o tym Dziadek w relacjach z wiejskiego wędzenia. Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11022-kpps-czyli-klub-przyjaci%C3%B3%C5%82-pana-s/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2233-bia%C5%82ko-na-w%C4%99dzonkach/#findComment-54974 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.