Skocz do zawartości

Białko na wędzonkach


Rekomendowane odpowiedzi

Wędziłem dziś szynki i polędwice. Maksymalna temperatura wędzenia wyniosła 60°C. Mimo to na szynkach pojawiły się brzydkie zacieki w postaci plam białka, które "wylazły" ze środka i oszpeciły wedzonki. Co ciekawe polędwice wyszły jak malowane bez żadnych zacieków. Czy jest to spowodowane wadą mięsa, czy jest jakiś inny powód i jak można temu zapobiec. Czy jest jakiś sposób aby pozbyć się tych zacieków przed/po parzeniu ? Proszę o porady na przyszłość.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2233-bia%C5%82ko-na-w%C4%99dzonkach/
Udostępnij na innych stronach

Czy mięso pochodziło z tej samej sztuki? Chyba nie.

Czy jest to spowodowane wadą mięsa, czy jest jakiś inny powód i jak można temu zapobiec.

Przyczyna-wada mięsa. Zapobiec można poprzez selekcjonowanie elementów na wędzonki, czyli kupujemy mięso, które posiada bardziej ciemny kolor lub przesuwamy pH mięsa do bardziej zasadowego (w warunkach domowych nie stosowane).

Czy jest jakiś sposób aby pozbyć się tych zacieków przed/po parzeniu ? Proszę o porady na przyszłość.

Pisał o tym Dziadek w relacjach z wiejskiego wędzenia.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2233-bia%C5%82ko-na-w%C4%99dzonkach/#findComment-54974
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.