Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

co tą są WEKI?

Mój wnuczek mówił na to "gruba bułka". U nas to długa bułka zwana też gdzie indziej bułką wrocławską. Ja osobiście bardzo je lubię (ale nie z każdej piekarni).

Pozdrawiam

Wiedzy nigdy za wiele, nawet tej na chwilę obecną pozornie nieprzydatnej.
  • Odpowiedzi 136
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

jak by wecki to bym napisał że słoiki ale tak to nie wiem .A tak na serio to chyba nic innego jak bułka tzw. wrocławska

Bułka owszem, ale nie do końca jak wrocławska :-) Jak przyjedzie Dominik to zdjęcia zrobimy i wkleję. :-)

Pozdrawiam Paweł

Papla, no to wikipedia kłamie bo tak to brzmi wg. regionalizmu krakowskiego

"weka – bułka wrocławska - gryzka " :grin:

Paweł 603957797

IV turnus Szkoły Domowego Masarstwa

pod hasłem: Wszystko co dobre śląskie :-)

1. Jan Kornas (Batisz) - Będzin

2. Kaziu (Batisz) - Będzin

3. Tomasz Rosa - Lublin

4. Roman Sorbian (biascun) - Chlewiska

5. Andrzej (od biascun) - Radom

6. Marek Stępniewski - Toruń

7. Adam Kośka - Lublin

8. Radosław Rowiński - Warszawa

9. Maciej Wróbel (stolarzM) - Głubczyce

10. Marcin Etienne (od salvado) - Legionowo

11. Włodek Wielogórski (culatello) - Otwock

12. Marek Kraszewski - Białystok

13. Robert Matowicki - Białystok

14. Paweł Jakubas (paweljak) - Warszawa

15. Leszek Biskupek (leszek) - Żyrardów

16. Krzysztof Posudziejewski (Pos) - Piaseczno

17. Marian Fojcik (Maryjan) - Rybnik

18. Tomasz Kozłowski - Siedlce

19. Marek Łoniewski (many) - Garwolin

20. Paweł Zawadka (Pools) - Warszawa

21. Arkadiusz Domżoł (Arkdom) - Mysłowice

22. Wojciech Ziemnik - Nowy Sącz

23. Krzysztowski Zdzisław - Siedlce

24. Dominik Bury (Domin12439) - Ruda Śląska

25. Tomasz Niedziela (Tomek) - Ruda Śląska

26. Jacek Kądzik (salvado) - Legionowo

27. Paweł Sawicki (Zico) - Żyrardów

Pozdrawiam Paweł

Bułka owszem, ale nie do końca jak wrocławska :-) Jak przyjedzie Dominik to zdjęcia zrobimy i wkleję. :-)

Wrocławska przywieziona np. z Katowic

:cool: :grin:

Pozdrawiam :wink:

Carpe diem - raz kozie death

Papla, no to wikipedia kłamie bo tak to brzmi wg. regionalizmu krakowskiego

"weka – bułka wrocławska - gryzka " :grin:

Pytałem czy to wrocławska, odpowiedziano że nie ;-)

Nie będę się kłócił z tymi co to jedzą :grin:

Pozdrawiam Paweł

Bułka owszem, ale nie do końca jak wrocławska

No, o niuansach technologii produkcji, jako ten przeciętny zjadacz, to nie zabieram głosu. Ja miałem na myśli to co Ci podadzą w sklepie na hasło "WEKA" albo "BUŁKA WROCŁAWSKA" (zależnie od regionu).
Wiedzy nigdy za wiele, nawet tej na chwilę obecną pozornie nieprzydatnej.
Miłego pobytu, pięknej pogody a resztę to zobaczycie niezapomniane przeżycie. Pozdrowienia dla Kadry Profesorskiej i uczniów łakomych na wiedzę.

Wszystkim uczestnikom IV kursu a SDM życzę owocnej nauki, świetniej pogody i udanej zabawy. :lol:

ps. nie zapomnijcie o fotorelacji :grin:

Hanka_Kaszubka33

Wszyscy Jesteśmy Aniołami Z Jednym Skrzydłem....

GDYNIA MOJE MIASTO

Pogoda powinna być bo mgła opada,zabawę postaramy się stworzyć odpowiednią :wink: sprzęt uwieczniający przygotowany. Może jakiś filmik zrobimy :grin: .

POZDRAWIAM JASIU52

........................................

ważne to dobrze zadymić :D

melduję posłusznie, że Zico wraz z leszkiem z Zyrardowa dotarli do Zrębic na kurs SDM, po drodze odwiedzając fentelka :grin:

fentel

zadymiacze wszystkich krajów łączcie się

ORMO czuwa !!!!! bo Milicja śpi !

http://www.wedlinydomowe.pl/articles.php?id=1256

www.rufi.pl

Melduje że,byłem dzisiaj w szkole i wszystko w porządku i na miejscu,chłopaki czytają grube tomy poezji,praca wre pełną parą!!!!

Mobilek

GG9068840

Skype.michal-mobilek

Drogi-one prowadzą Cię do domu ? Nie one są Twoim domem na których codziennie żyjesz....

No to i ja się melduję w domu. Prośbie Papli i Bagna o wrażenia dam odpór wieczorem, jak już opanuję dziki pęd rodziny do skosztowania tego, cośmy upichcili :grin: .

w domu o 13.10

wyroby smakowite i nabyta wiedza ogromna

wyrazy wdzięczności i podziwu dla: Bagno, Papla

specjalne ukłony dla Pana Stanisława

[ Dodano: Nie Kwi 26, 2009 3:42 pm ]

a czy mógłbym prosić bez kaczyzmu:

"melduję wykonanie zadania .............."

My tak jak Indianie mamy swoje zwyczaje.

Wielkie dzięki , ten kurs przeszedł moje najśmielsze oczekiwania , dziękuję organizatorom

za tak udane przedsięwzięcie , uczestnikom , kolegom za stworzenie tak wspaniałej atmosfery aż żal było wyjeżdżać. :cry:

Na pewno nauka nie pójdzie w las.

Jeszcze raz dziękuję i serdecznie pozdrawiam .

p.s. ukłony dla Pana Stanisława.

Pozdrawiam stolarzM.

Prosił Papala o wrażenia z kursu, więc wyjeżdżam ze swoimi:

1. Duże pozytywne wrażenie odnośnie bazy szkoleniowej. Spora sala, na której mimo prawie 30 osób, nie czuć było tłoku. Wszyscy widzieli i robili co chcieli, czy raczej: co powinni robić wg rozkazów :-) Bagna.

2. "Śląski" charakter szkolenia sprawdził się wg mnie w 100%. Podrobowe produkty z tego regionu w naszym :grin: wykonaniu wyszł super. Wielkie dzięki Dominik za upór :-)

3. Słowo o prowadzących, czyli Andrzeju (Bagno) i Pawle Papli.

Andrzej - człowiek typu: do rany przyłóż. Do tej chwili nie mogę wyjść z podziwu nad jego niezwykłą cierpliwością w tłumaczeniu po n-razy każdemu, kto miał jakiekolwiek wątpliwości. Zawsze z tym samym zaangażowaniem i zrozumieniem pytającego.

Paweł: tylko ci, którzy w Zrębicach choć raz byli, powinni potrafić zauważyć i docenić wielkość tego człowieka. Autentyczny pasjonat i oddany sprawie i ludziom. Widać było, że SDM jest dla niego oczkiem w głowie, a my, kursanci, jego źrenicą.

Dla jasności: staram się nie kadzić, ale tak odbieram obu Panów.

4. Obszary do ewentualnej korekty/poprawy.

- sprawa utrzymania porządku i sprzątania. Wydaje mi się, że powinno to być regulowane na zasadzie rozdziału obowiązków. Wiem, że to nie armia, ale pewien poziom dyscypliny jest potrzebny, czy nawet konieczny. Chyba po III kursie ktoś napisał, że ta sprawa kulała i - tak mi się wydaje - było też tak i teraz. Sorry, jeśli komuś wdepnę na ambicję, ale wg mnie nie może być tak, że zmywak, czy podłoga dotyczy tylko zamkniętego grona osób, a inni to "święte krowy". I wiem, o czym i o kim piszę.

- nie mnie to oczywiście oceniać, ani tym bardziej decydować, ale z tego, co się zorientowałem, to kursy w SDM balansują na granicy opłacalności. Wg mnie pdwyższenie opłaty o np. 20-30 zł nie zrobiłoby wielkiego "halo" dla uczestników, natomiast dałoby odrobinę elastyczności w planowaniu kosztów, czy odnowieniu stanu sprzętu. Przzykład: zerwany gwint ślimaka wilka, czy choćby uszkodzenie malaksera, na ktore to rzeczy skądś trzeba kaskę wysupłać.

Podsumowując: dla mnie był to bardzo pouczający weekend, w czasie którego nie tylko miałem okazję poznać Kolegów, ale też zweryfikować swoją wiedzę i poznać wiele nowych rzeczy.

Ze względu na sprawy porządkowe, moja ocena: 9/10.

To co chciałbym powiedzieć wcześniej inni napisali więc trudno się powtarzać, moi drodzy chcąc mieć podstawy trzeba jechać do Zrębic serdeczne dzięki dla Stanisława i naszych prowadzących, w pełni popieram uwagi Salvado.

POZDRAWIAM JASIU52

........................................

ważne to dobrze zadymić :D

salvado,tego to Ci zazdroszczę. Chciałem jeszcze się załapać na VI kurs ale jak się zaczyna to będę nad naszym Bałtykiem. Mam nadzieje na VII ale jeszcze nie wiadomo kiedy będzie.

Myślę że sporo wiedzy przywiozłeś ze sobą. Podziel sie trochę informacjami jakie pyszności wyrabialiście.

Pozdrawiam

SlawekCh

SlawekCh

daj mu dojść do siebie

napewno się podzieli nowościami

pozdrawiam

zniszczyłem chińczyka przy kabanosach, nadziewarkę znaczy się.

pozdrawiam

jarek.f