lesniak Opublikowano 8 Lutego 2009 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 8 Lutego 2009 Witam i stało się pierwszy serek topiony z kminkiem i bez , z przepisu mojej mamy wykonany z sera kupionego w sklepie w piątkowe popołudnie. Wyszedł pyszny mamie i znajomym smakował. Przepis mojej mamy Składniki : Twaróg półtłusty - 1 kg Jaja – sztuk 2 Masło śmietankowe – ½ kostki Sól - ½ łyżeczki do herbaty Soda oczyszczona – 2 płaskie łyżeczki do herbaty Kminek – ½ łyżeczki do herbaty Wykonanie: Ser twarogowy włożyć do miski metalowej rozkruszyć ,posypać solą, sodą oczyszczoną wymieszać przykryć ręcznikiem i położyć w ciepłe miejsce. Pozostawić tak na 2 – 3 godzin, w trakcie kilka krotnie przemieszać . Jak większość sera jest już rozpuszczona zagotować w garnku wodę na garnek postawić miskę i cały czas mieszać aż, do rozpuszczenia sera , następnie dodać masło a gdy się rozpuści dodać roztrzepane delikatnie jaja ,szybko mieszając odczekać chwilkę dodać kminek zamieszać kilkakrotnie i wylać serek bo przygotowanych wcześniej naczyń. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2243-m%C3%B3j-pierwszy-ser-topiony/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Gabi Opublikowano 8 Lutego 2009 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 8 Lutego 2009 Brawo ! Pierwszy serek udany :tongue: . Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2243-m%C3%B3j-pierwszy-ser-topiony/#findComment-55330 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lesniak Opublikowano 8 Lutego 2009 Autor Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 8 Lutego 2009 Tak i to bardzo bo już go niema :rolleyes: a znajomi stwierdzili, że bedą zemnie ludzie :grin: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2243-m%C3%B3j-pierwszy-ser-topiony/#findComment-55355 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Gabi Opublikowano 8 Lutego 2009 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 8 Lutego 2009 No to na co czekasz ? Do pracy lesniak , do pracy :wink: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2243-m%C3%B3j-pierwszy-ser-topiony/#findComment-55356 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ujastek Opublikowano 8 Lutego 2009 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 8 Lutego 2009 wykonany z sera kupionego w sklepie ja już 2 razy próbowałem z kupnego i wychodzi mi breja tzn. zupa z grudkami sera. Jaki kupiłeś ser???? Cytuj andrzej m. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2243-m%C3%B3j-pierwszy-ser-topiony/#findComment-55361 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Gabi Opublikowano 8 Lutego 2009 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 8 Lutego 2009 Andrzeju , a dobrze rozdrobniłeś twaróg ? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2243-m%C3%B3j-pierwszy-ser-topiony/#findComment-55362 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ujastek Opublikowano 8 Lutego 2009 Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 8 Lutego 2009 nie próbowałem mikserem tylko wyrobiłem widelcem ale czytałem Twoje porady i następny zrobię wg. Twojego sposobu. :grin: Cytuj andrzej m. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2243-m%C3%B3j-pierwszy-ser-topiony/#findComment-55363 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lesniak Opublikowano 8 Lutego 2009 Autor Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 8 Lutego 2009 Witam bo ser powinien byś suchy a nie mokry jeśli jest za mokry to trzeba go odcisnąć lub osuszyć jak ser będzie maziowaty to potrzeba więcej czasu na gliwienie tak twierdzi moja mama. Ser z jakiego robiłem to ser z OSM Osowa góra. Ja też na spodzie miałem parę grudek. Tak Gabi do pracy :grin: i to szybko ale teraz postaram się sam zrobić twaróg z mleka. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2243-m%C3%B3j-pierwszy-ser-topiony/#findComment-55409 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TOSHIBA Opublikowano 8 Lutego 2009 Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 8 Lutego 2009 Jak jest za mokry to ser gnije a nie gliwieje.Ja rozsypuje go na tacach wyłożonych papierem – warstwa około 2 do 3 cm – celem odparowania wody – na jakieś 2 dni. Oczywiści już posypany sodą i solą – latem dobrze go nakryć ręcznikiem papierowym żeby much się nie zlatywali i nie robiły sobie uczty.Po tym czasie widać jak wszystko nabiera masy gliwiacej, wsypuje do gara i nakrywam papierem, a po tygodniu już zaczyna fajnie śmierdzieć.Oczywiście potem piekę go z kminkiem na patelni, tylko tak można jeszcze bardziej uwydatnić swojski smrodek i smak :lol: Cytuj Kto pyta, jest głupcem pięć minut; kto nie pyta, pozostaje nim na całe życie. ..... Nie bój się pytać o radę – lepiej zapytać i zrobić coś dobrze. .... Albert Einstein 自製煙熏肉 Zanim zadasz pytanie, zajrzyj do filmów szkoleniowych, w przystępny sposób prawdopodobnie odpowiedzą na Twoje pytanie Filmowa Akademia Wędzarniczej Braci ( https://wedlinydomow...arniczej-braci/) lub bezpośrednio z naszego kanału na YouTube Wędzarnicza Brać : https://www.youtube....w_as=subscriber Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2243-m%C3%B3j-pierwszy-ser-topiony/#findComment-55414 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lesniak Opublikowano 8 Lutego 2009 Autor Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 8 Lutego 2009 Oto cały proces krok po kroku. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2243-m%C3%B3j-pierwszy-ser-topiony/#findComment-55422 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marcus Opublikowano 8 Lutego 2009 Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 8 Lutego 2009 No brawo TOSHIBA widac ze znasz sie na serkach ja lubie tez te bardzo smierdzace coprawda trzymam tylko 3 dni ale efekt tez dobry :grin: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2243-m%C3%B3j-pierwszy-ser-topiony/#findComment-55426 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lesniak Opublikowano 8 Lutego 2009 Autor Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 8 Lutego 2009 Jeśli robisz na sodzie oczyszczonej to nie zgnije bo w parę godzin nie zdąży. A oto dwa brakujące zdjęcia dodanie jajek i w trakcie topienia: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2243-m%C3%B3j-pierwszy-ser-topiony/#findComment-55429 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lesniak Opublikowano 8 Lutego 2009 Autor Zgłoś Udostępnij #13 Opublikowano 8 Lutego 2009 No napewno się zna ja jestem początkujący ale staram się :smile: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2243-m%C3%B3j-pierwszy-ser-topiony/#findComment-55431 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TOSHIBA Opublikowano 8 Lutego 2009 Zgłoś Udostępnij #14 Opublikowano 8 Lutego 2009 ja lubie tez te bardzo smierdzace Jest jeszcze wersja dla „wytrwałych” do skruszonego sera dodaje się skruszony FOURME DAMBERT (ten niebieski z pleśnią w środku) żeby go było mocna czuć, około 20 dkg na 1 kg białego. Reszta tak samo jak w oryginale. Po 2 tygodniach dojrzewania, to normalnie wali jak cholera, ale po upieczenie na patelni z kminkiem i czosnkiem to tak wali o glebę że normalnie zabija :lol: Cytuj Kto pyta, jest głupcem pięć minut; kto nie pyta, pozostaje nim na całe życie. ..... Nie bój się pytać o radę – lepiej zapytać i zrobić coś dobrze. .... Albert Einstein 自製煙熏肉 Zanim zadasz pytanie, zajrzyj do filmów szkoleniowych, w przystępny sposób prawdopodobnie odpowiedzą na Twoje pytanie Filmowa Akademia Wędzarniczej Braci ( https://wedlinydomow...arniczej-braci/) lub bezpośrednio z naszego kanału na YouTube Wędzarnicza Brać : https://www.youtube....w_as=subscriber Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2243-m%C3%B3j-pierwszy-ser-topiony/#findComment-55452 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marcus Opublikowano 8 Lutego 2009 Zgłoś Udostępnij #15 Opublikowano 8 Lutego 2009 lesniak twoj serek jest super i niechcialbym zebys to zle odebral kazdy robi wedlug smaku jedni mniej smierdzaco a inni wola :shock:ja osobiscie lubie jak twarozek polezy sobie w cieplym pare dni a kminek obowiazkowo :wink: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2243-m%C3%B3j-pierwszy-ser-topiony/#findComment-55453 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marcus Opublikowano 8 Lutego 2009 Zgłoś Udostępnij #16 Opublikowano 8 Lutego 2009 TOSHIBA, Witaj powiedz mi gdzie dostane ten FOURME DAMBERT bo ten tekst... ale po upieczenie na patelni z kminkiem i czosnkiem to tak wali o glebę że normalnie zabija ...mobilizuje mnie do zrobiena czegos wybuchowego .jak bys umial to daj caly przepis i dla kogo to robisz ...tak z ciekawosci . MFG marcus Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2243-m%C3%B3j-pierwszy-ser-topiony/#findComment-55454 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ChrisG Opublikowano 9 Lutego 2009 Zgłoś Udostępnij #17 Opublikowano 9 Lutego 2009 Nie jestem tak dosiadczony jak koledzy ktorzy to wypowiadaja sie na tym forum. Nie pisze tez zbyt czesto a raczej siegam do porad z tego forum. Udalo mi sie zrobic pare serkow. "baza serowa " jest zawsze ta sama. Dodatki to kwestia gustu i smaku. Ser zawsze wyrabiam w mikserze.Niezaleznie od rodzaju sera. Tlosty , poltlosty badz inny miksuje do konsystencji serka homogenizowanego. Jezeli jest nieco za suchy dodaje mleka badz tez odtluszczonej smietany. Efekt jest ten sam. Pozatym stosuje sie do przepisow i porad kolegow. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2243-m%C3%B3j-pierwszy-ser-topiony/#findComment-55455 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ujastek Opublikowano 9 Lutego 2009 Zgłoś Udostępnij #18 Opublikowano 9 Lutego 2009 znowu narobiliście mi smaka :lol: Cytuj andrzej m. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2243-m%C3%B3j-pierwszy-ser-topiony/#findComment-55460 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TOSHIBA Opublikowano 9 Lutego 2009 Zgłoś Udostępnij #19 Opublikowano 9 Lutego 2009 Bazę sera masz w pierwszym poście, Kolega Leśniak, napisał przepis i odwalił całą ‘czarną robotę” zrobił reportaż zdjęciowy więc wszystko nawet widać.Modyfikacja polega tylko na tym że:Dodaje inny ser jako „starter”Przedłużam czas dojrzewania do 14 dni.I na koniec smażę na patelni, a nie gotuję na „kuchni wodnej”, na koniec jajko 1 szt na 0,5 kg sera Dodatki smakowe – kminek, czosnek, papryka, szynka, boczek i inne wg własnego oczekiwania smakowego (mogą być nawet zioła prowansalskie). Dla mnie sam serek jest mało wyrazisty, więc dodaje różności i sprawdzam efekt Efekt murowany, trawi odbyt, jeżeli nie pracujesz na wolnym powietrzu to następnego dnia weź wolne – rzuć palenie, może okazać się niebezpieczne.Ja lubię taki ser z kalafiorem (parzonym ! nie gotowanym) lub jako dodatek do kiełbasy – zamiast musztardy lub innych mięs, a jako dodatek do pizzy to już poemat. Jak na koniec dodasz odrobinę (maksymalnie 0,1 g na 1 kg sera) glutamianu, to przegniesz pałkę tak jak ja to robię. Lub użyj do solenia jakieś gotowej mieszanki typu – warzywko, szczypta smaku itd., wyjdzie na to samo. Sam ser pleśniowy kupisz w każdym dużym sklepie na stoisku serowym, lub poszukaj w chłodniach.Jeżeli szukasz wymienionego sera przeze mnie, to jest to powiedzmy biały ser, z silnie widocznymi szarymi pleśniami w jego przekroju, owijka niebieska sugeruje że jest to silniejszy smakowo ser (te słabsze to zielony i żółty kolor). Wszystkie pakowane są w folię aluminiową (oryginalnie). Ale proponuje próbować z różnymi serami „zpleśniałymi” od najsłabszego np. Brie PSNie trzymaj się kurczowo przepisów, sam wprowadzaj modyfikacje, własne przeczucie jest najlepszym doradcą. Cytuj Kto pyta, jest głupcem pięć minut; kto nie pyta, pozostaje nim na całe życie. ..... Nie bój się pytać o radę – lepiej zapytać i zrobić coś dobrze. .... Albert Einstein 自製煙熏肉 Zanim zadasz pytanie, zajrzyj do filmów szkoleniowych, w przystępny sposób prawdopodobnie odpowiedzą na Twoje pytanie Filmowa Akademia Wędzarniczej Braci ( https://wedlinydomow...arniczej-braci/) lub bezpośrednio z naszego kanału na YouTube Wędzarnicza Brać : https://www.youtube....w_as=subscriber Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2243-m%C3%B3j-pierwszy-ser-topiony/#findComment-55465 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lesniak Opublikowano 9 Lutego 2009 Autor Zgłoś Udostępnij #20 Opublikowano 9 Lutego 2009 Dziękuje koledze TOSHIBA za uznanie.Ja też lubię te śmierdzące i najlepiej Szwajcarskie ale moi domownicy wolą łagodne. A jakby ktoś chciał poczytać troszke o serach to polecam książke T. Obrusiewicz ,,Mleczarstwo,, cz 2 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2243-m%C3%B3j-pierwszy-ser-topiony/#findComment-55466 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radzio Opublikowano 11 Lutego 2009 Zgłoś Udostępnij #21 Opublikowano 11 Lutego 2009 lesniak, dzięki wielkie za przepis podany na początku tematu. Na jego podstawie zrobiłem serek. Wszystko odbyło się bez żadnych komplikacji. Masa wyszła bez żadnych grudek. Przed dodaniem masła, jajek i przypraw potraktowałem gorący, płynny ser blenderem. Potem dodałem pozostałe składniki. Jako przyprawy użyłem "Przyprawy do masła" produkcji KOTANYI. Cytuj Pozdrawiam... Piotrek. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2243-m%C3%B3j-pierwszy-ser-topiony/#findComment-55774 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lesniak Opublikowano 11 Lutego 2009 Autor Zgłoś Udostępnij #22 Opublikowano 11 Lutego 2009 Cieszę sie Radzio że sie przydał przepis. Ale to nie mój tylko mojej prababci z okolic Janowca Wlkp. Ja go tylko przepisałem ze starego zeszytu. :wink: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2243-m%C3%B3j-pierwszy-ser-topiony/#findComment-55776 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radzio Opublikowano 11 Lutego 2009 Zgłoś Udostępnij #23 Opublikowano 11 Lutego 2009 Ja go tylko przepisałem ze starego zeszytu. No to poszperaj jeszcze w tym zeszycie. Takie przepisy są bezcenne. Cytuj Pozdrawiam... Piotrek. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2243-m%C3%B3j-pierwszy-ser-topiony/#findComment-55777 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lesniak Opublikowano 11 Lutego 2009 Autor Zgłoś Udostępnij #24 Opublikowano 11 Lutego 2009 Mam ich troszkę na potrawy z pałuk i kujaw np. pasta jajeczna,żur, parzycha , bede je dodawał wraz ze zdięciami. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2243-m%C3%B3j-pierwszy-ser-topiony/#findComment-55778 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radzio Opublikowano 11 Lutego 2009 Zgłoś Udostępnij #25 Opublikowano 11 Lutego 2009 Wprawdzie mam już prawie 40 lat na karku to muszę Wam powiedzieć, że nie mam pojęcia co to jest parzycha lesniak, przepisy na takie potrawy w tych czasach to skarb. Czekamy (myslę, że jest nas więcej) na nie z niecierpliwością. Cytuj Pozdrawiam... Piotrek. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2243-m%C3%B3j-pierwszy-ser-topiony/#findComment-55780 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.