Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Kiełbasa z dzika II, według Bogumiła

 

02.jpg

 

Składniki mięsne:

 

  • 5 kg mięsa z dzika kl. I ( szarpak, siatka fi13 )
  • 10 kg mięsa z dzika kl. II (siatka fi 10)
  • 5 kg boczek wieprzowy (siatka fi 😎
  • 1 kg golonka wieprzowa (2x siatka makowa).

 

Przyprawy:

 

  • 17 g/kg - peklosól
  • 4 g/kg - pieprz grubo mielony
  • 2 g/kg - czosnek niedźwiedzi
  • 2 g/kg - jałowiec
  • 1 g/kg - cukier
  • 20 ml/kg - zimna woda

 

Sposób wykonania:

 

Poklasyfikowane mięso peklujemy przez 48 h w temperaturze około 6 stopni. Po tym czasie mięso mielimy na odpowiednich siatkach. Następnie całe mięso, bez golonki, dobrze wyrabiamy z przyprawami i wodą.

Mięso z golonki, z odrobiną zimnej wody wyrabiamy do momentu uzyskania odpowiedniej kleistości i dokładamy do pozostałego mięsa. Całość mięs dokładnie wyrabiamy.

Tak przygotowanym farszem, nadziewamy uprzednio wymoczone jelita wieprzowe o średnicy fi 28/30 dość ściśle i odwieszamy na około 2 h w pomieszczeniu o temperaturze pokojowej, celem osadzenia.

Następnie kiełbasy wkładamy do wygrzanej wędzarni i osuszamy w temperaturze około 45/50 stopni do momentu, aż jelito będzie suche w dotyku. Następnie zwiększamy temperaturę w wędzarni do około 55/60 stopni i wędzimy batony około 3 h.

Po tym czasie, gdy kiełbasa nabierze ładnego koloru, zwiększamy temperaturę do około 80/90 stopni i podpiekamy wyrób do sięgnięcia w środku batonu temperatury 68-70 stopni.

Odwieszamy w chłodne, przewiewne miejsce do wystudzenia.

 

01.jpg

03.jpg

04.jpg

 

Smacznego.

Bogumił Sztuczka

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/22430-kie%C5%82basa-z-dzika-ii-wed%C5%82ug-bogumi%C5%82a/
Udostępnij na innych stronach

  • 11 miesięcy temu...

Kochani, będzie kiełbasa z dzika wg. powyższego przepisu, ale ramy czasowe mam inne i stąd moje pytanie. Czy mogę skrócić okres peklowania do jednej doby lub pominąć czas peklowania dodając do zmielonego mięsa przyprawy?

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/22430-kie%C5%82basa-z-dzika-ii-wed%C5%82ug-bogumi%C5%82a/#findComment-1052173
Udostępnij na innych stronach

Zmiel i zapekluj.Mięso drobniej rozdrobnione pekluje się szybciej,ale jest bardziej podatne na zakażenię i trzeba to robić w warunkach chłodniczych

  • Upvote 2

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/22430-kie%C5%82basa-z-dzika-ii-wed%C5%82ug-bogumi%C5%82a/#findComment-1052177
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.