Maxell Opublikowano 28 Grudnia 2024 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 28 Grudnia 2024 Te desery gościły na stołach w czasach PRL u. Dziś wracają do łask Przygotowanie słodkich potraw było w PRL’u nie lada wyzwaniem. Mamy i babcie stawały na głowie, by na stole pojawiły się pyszne desery, jak ciastka orzeszki nadziewane kremem, blok czekoladowy czy czekoladowe kulki w wiórkach kokosowych. Desery z PRL’u u wcale nie zostały zapomniane i coraz częściej można je skosztować na różne okoliczności. Poniżej znajdziecie aż 5 prostych z okresu PRL, które odtworzycie współcześnie z tanich i łatwo dostępnych składników. Zdecydowanie ich smak nadal będzie zachwycać nie tylko starsze pokolenia. Część z nich warto urozmaicić np. dodając dodatki, których w tamtych czasach nie były dostępne w sklepach. Ciastka orzeszki z kremem Ciasteczka orzeszki w szybkim tempie znikały z deserowych pater. Pyszne kruche ciasto, w połączeniu z kremowym nadzieniem to niezapomniany smak. Składniki na ciasto: • 200 g mąki pszennej, • 50 g skrobi ziemniaczanej, • 1 jajko, • 50 g cukru pudru, • 10 g cukru wanilinowego, • 170 g masła, zimnego, pokrojonego w kostkę, • 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia. Składniki na nadzienie: • pół szklanki mleka, • 1/4 szklanki drobnego cukru do wypieków, • 2 żółtka, • szczypta soli, • 2 łyżki mąki pszennej, • 110 g masła o temperaturze pokojowej, • 2 łyżeczki likieru orzechowego, • 1/4 szklanki zmielonych orzechów włoskich. Przygotowanie krok po kroku: 1. Mąkę i skrobię przesiej, dodaj masło i posiekaj całość za pomocą noża. 2. Dodaj pozostałe składniki i zagnieć ciasto, a następnie uformuj z niego kulę, owiń ją folią spożywczą i włóż do lodówki. Pozostaw kulę na około 60 minut. 3. Po tym czasie uformuj niewielkie kuleczki i włóż do elektrycznego opiekacza do orzeszków. Piecz przez trzy minuty, następnie wyjmij i ostudź. 4. Mleko przelej do garnka i zagotuj z połową cukru. Do miksera wbij żółtka, sól, pozostałą część cukru, wanilię i utrzyj do uzyskania białego koloru. 5. Dodaj przesianą mąkę pszenną i dalej ucieraj. 6. Kiedy mleko się zagotuje, przelej 1/3 do masy żółtkowej i zmiksuj. 7. Przygotowaną mieszankę wlej do reszty mleka w garnku i ugotuj, jak budyń – cały czas mieszając, aż do zagotowania. Podgotuj jeszcze przez jedną minutę, a następnie zdejmij z palnika, przykryj folią spożywczą i pozostaw do wystudzeniu. 8. Masło utrzyj w mikserze, dodaj wystudzony budyń i ponownie utrzyj do połączenia. Pod koniec dodaj zmielone orzechy i zmiksuj całość. 9. Upieczone orzeszki nadziewaj przygotowaną masą orzechową i łącz w pary. 10. Umieść w lodówce do czasu schłodzenia, a przed podaniem oprósz cukrem pudrem. Blok czekoladowy Blok czekoladowy, to kolejny świąteczny deser, który w PRL-u gospodynie przyrządzały na bazie margaryny. Dziś możemy zastąpić margarynę masłem i dodać wysokiej jakości kakao. W takiej wersji blok czekoladowy jest mile widziany na dzisiejszym świątecznym stole. Składniki: • 250 g masła, • pół szklanki mleka, • pół szklanki cukru, • 5 łyżek kakao dobrej jakości, • 2 szklanki mleka w proszku, • dodatki: 1,5 szklanki mieszanki składającej się z orzechów laskowych, płatków kukurydzianych, posiekanych wafli, herbatników, muesli i granoli. Przepis krok po kroku: 1. Mleko, cukier, masło, kakao podgrzej na małym ogniu do czasu, aż masło całkowicie się rozpuści i połączy z kakao. 2. Dodaj mleko w proszku i mieszaj do uzyskania jednolitej masy. 3. Wsyp dodatki, wymieszaj, a następnie przełóż masę do odpowiedniej wielkości formy (keksówki) wyłożonej wcześniej papierem do pieczenia. 4. Włóż do lodówki i pozostaw na całą noc. Kakaowe kulki w wiórkach kokosowych Niepozorne z wyglądu, a jednak tak smaczne. Przygotowanie tego deseru nie zajmuje wiele czasu, za to kakaowe kulki w wiórkach kokosowych znikają w mgnieniu oka. Składniki: 250 g herbatników, 60 g masła, 40 ml ajerkoniaku lub likieru migdałowego, 2 łyżki kakao, 15 g rodzynek, 20 g orzechów włoskich, cukier puder, słodka śmietanka, wiórki kokosowe, pokruszone orzechy. Przygotowanie krok po kroku: 1. Zmiel herbatniki, namocz rodzynki w likierze. 2. Na patelni lub w garnuszku rozpuść masło, a następnie przestudź. 3. Namoczone rodzynki odsącz z alkoholu. Wymieszaj wszystkie składniki w misce i zagnieć ciasto dłońmi. Jeśli ciasto jest za suche, dodaj słodką śmietankę, a gdy za mało słodkie - dodaj cukru pudru. 4. Formuj kulki, obtaczając je w wiórkach kokosowych i/lub w pokruszonych orzechach. Umieść je w lodówce na kilka godzin. Kakaowe wafelki z mlekiem w proszku Kolejny smak, który pamiętamy z dzieciństwa. Wciąż jest smaczny i niezawodny. Wafle z mlekiem w proszku to prosty w wykonaniu deser, nie wymagający skomplikowanych składników. Składniki: • 200 g masła, • pół szklanki cukru, • 4 łyżki kakao, • 4 łyżki kaszy manny, • 130 g mleka w proszku, • opakowanie wafli. Przygotowanie krok po kroku: 1. Rozpuść masło w rondelku na małym ogniu tak, by się nie przypaliło, dodaj cukier i wymieszaj. 2. Następnie dodaj kakao oraz mleko w proszku również mieszając. Pozostaw na małym ogniu i poczekaj, aż masa zacznie gęstnieć. 3. Zdejmij z ognia i ostudź. Przekładaj masą wafle, a gdy wszystkie zostaną przełożone postaw na nich coś, by je dociążyć, np. drewnianą deskę do krojenia. 4. Następnie włóż wafle do lodówki na około 2 godziny. Po tym czasie wyjmij je z lodówki i pokrój na mniejsze części. Kogel-mogel Kogel-mogel to wielopokoleniowy deser, uwielbiany za prosty skład i szybkie wykonanie. Podstawowe składniki to żółtka jaj i cukier. W naszym przepisie pojawia się mała wariacja z dodatkiem cynamonu. Składniki: • 4 żółtka kurzego jajka, • 3 łyżki białego lub trzcinowego cukru, • szczypta cynamonu Przygotowanie krok po kroku: 1. Umyj jajka pod ciepłą wodą, a następnie rozbij je, oddzielając żółtka od białek. 2. Żółtka umieść w osobnej misce i dodaj cukier. 3. Zmiksuj całość lub ucieraj za pomocą ręcznej trzepaczki do uzyskania puszystej masy. Tak przygotowany kogel mogel podawaj z cynamonem. Autorka: Dagmara Dąbek Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/22503-pami%C4%99tne-desery-z-prlu/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 28 Grudnia 2024 Autor Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 28 Grudnia 2024 Mam nadzieję, że skorzystacie z tych przepisów, ozdabiając noworoczne stoły. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/22503-pami%C4%99tne-desery-z-prlu/#findComment-978925 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MariuszB Opublikowano 28 Grudnia 2024 Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 28 Grudnia 2024 Wafle, kogel mogel oraz blok czekoladowy goszczą u nas dość często 👍, nawet przepisy które zapisała moja mama ze swoją mamą nie różnią się za wiele od tych podanych. Cytuj Pozdrawiamy Wszystkie zadymiaczki i zadymiaczy 🙂 Jola i Mariusz Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/22503-pami%C4%99tne-desery-z-prlu/#findComment-978929 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.