Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Te desery gościły na stołach w czasach PRL u. Dziś wracają do łask
Przygotowanie słodkich potraw było w PRL’u nie lada wyzwaniem. Mamy i babcie stawały na głowie, by na stole pojawiły się pyszne desery, jak ciastka orzeszki nadziewane kremem, blok czekoladowy czy czekoladowe kulki w wiórkach kokosowych. Desery z PRL’u u wcale nie zostały zapomniane i coraz częściej można je skosztować na różne okoliczności.
Poniżej znajdziecie aż 5 prostych z okresu PRL, które odtworzycie współcześnie z tanich i łatwo dostępnych składników. Zdecydowanie ich smak nadal będzie zachwycać nie tylko starsze pokolenia. Część z nich warto urozmaicić np. dodając dodatki, których w tamtych czasach nie były dostępne w sklepach.

 

Ciastka orzeszki z kremem

 

rys2.jpg

 

Ciasteczka orzeszki w szybkim tempie znikały z deserowych pater. Pyszne kruche ciasto, w połączeniu z kremowym nadzieniem to niezapomniany smak.

 

Składniki na ciasto:


•    200 g mąki pszennej,
•    50 g skrobi ziemniaczanej,
•    1 jajko,
•    50 g cukru pudru,
•    10 g cukru wanilinowego,
•    170 g masła, zimnego, pokrojonego w kostkę,
•    1/4 łyżeczki proszku do pieczenia.

 

Składniki na nadzienie:

 

•    pół szklanki mleka,
•    1/4 szklanki drobnego cukru do wypieków,
•    2 żółtka,
•    szczypta soli,
•    2 łyżki mąki pszennej,
•    110 g masła o temperaturze pokojowej,
•    2 łyżeczki likieru orzechowego,
•    1/4 szklanki zmielonych orzechów włoskich.

 

Przygotowanie krok po kroku:

 

1. Mąkę i skrobię przesiej, dodaj masło i posiekaj całość za pomocą noża.
2. Dodaj pozostałe składniki i zagnieć ciasto, a następnie uformuj z niego kulę, owiń ją folią spożywczą i włóż do lodówki. Pozostaw kulę na około 60 minut.
3. Po tym czasie uformuj niewielkie kuleczki i włóż do elektrycznego opiekacza do orzeszków. Piecz przez trzy minuty, następnie wyjmij i ostudź.
4. Mleko przelej do garnka i zagotuj z połową cukru. Do miksera wbij żółtka, sól, pozostałą część cukru, wanilię i utrzyj do uzyskania białego koloru.
5. Dodaj przesianą mąkę pszenną i dalej ucieraj.
6. Kiedy mleko się zagotuje, przelej 1/3 do masy żółtkowej i zmiksuj.
7. Przygotowaną mieszankę wlej do reszty mleka w garnku i ugotuj, jak budyń – cały czas mieszając, aż do zagotowania. Podgotuj jeszcze przez jedną minutę, a następnie zdejmij z palnika, przykryj folią spożywczą i pozostaw do wystudzeniu.
8. Masło utrzyj w mikserze, dodaj wystudzony budyń i ponownie utrzyj do połączenia. Pod koniec dodaj zmielone orzechy i zmiksuj całość.
9. Upieczone orzeszki nadziewaj przygotowaną masą orzechową i łącz w pary.
10. Umieść w lodówce do czasu schłodzenia, a przed podaniem oprósz cukrem pudrem.

 

Blok czekoladowy

 

rys1.jpg

 

Blok czekoladowy, to kolejny świąteczny deser, który w PRL-u gospodynie przyrządzały na bazie margaryny. Dziś możemy zastąpić margarynę masłem i dodać wysokiej jakości kakao. W takiej wersji blok czekoladowy jest mile widziany na dzisiejszym świątecznym stole.

 

Składniki:


•    250 g masła,
•    pół szklanki mleka,
•    pół szklanki cukru,
•    5 łyżek kakao dobrej jakości,
•    2 szklanki mleka w proszku,
•    dodatki: 1,5 szklanki mieszanki składającej się z orzechów laskowych, płatków kukurydzianych, posiekanych wafli, herbatników, muesli i granoli.

 

Przepis krok po kroku:

 

1. Mleko, cukier, masło, kakao podgrzej na małym ogniu do czasu, aż masło całkowicie się rozpuści i połączy z kakao.
2. Dodaj mleko w proszku i mieszaj do uzyskania jednolitej masy.
3. Wsyp dodatki, wymieszaj, a następnie przełóż masę do odpowiedniej wielkości formy (keksówki) wyłożonej wcześniej papierem do pieczenia.
4. Włóż do lodówki i pozostaw na całą noc.

 

Kakaowe kulki w wiórkach kokosowych

 

rys3.jpg

 

Niepozorne z wyglądu, a jednak tak smaczne. Przygotowanie tego deseru nie zajmuje wiele czasu, za to kakaowe kulki w wiórkach kokosowych znikają w mgnieniu oka.

 

Składniki:

 

  •     250 g herbatników,
  •     60 g masła,
  •     40 ml ajerkoniaku lub likieru migdałowego,
  •     2 łyżki kakao,
  •     15 g rodzynek,
  •     20 g orzechów włoskich,
  •     cukier puder,
  •     słodka śmietanka,
  •     wiórki kokosowe,
  •     pokruszone orzechy.

 

Przygotowanie krok po kroku:

 

1. Zmiel herbatniki, namocz rodzynki w likierze.
2. Na patelni lub w garnuszku rozpuść masło, a następnie przestudź.
3. Namoczone rodzynki odsącz z alkoholu. Wymieszaj wszystkie składniki w misce i zagnieć ciasto dłońmi. Jeśli ciasto jest za suche, dodaj słodką śmietankę, a gdy za mało słodkie - dodaj cukru pudru.
4. Formuj kulki, obtaczając je w wiórkach kokosowych i/lub w pokruszonych orzechach. Umieść je w lodówce na kilka godzin.

 

Kakaowe wafelki z mlekiem w proszku

 

rys4.jpg

 

Kolejny smak, który pamiętamy z dzieciństwa. Wciąż jest smaczny i niezawodny. Wafle z mlekiem w proszku to prosty w wykonaniu deser, nie wymagający skomplikowanych składników.

 

Składniki:


• 200 g masła,
• pół szklanki cukru,
• 4 łyżki kakao,
• 4 łyżki kaszy manny,
• 130 g mleka w proszku,
• opakowanie wafli.

 

Przygotowanie krok po kroku:

 

1. Rozpuść masło w rondelku na małym ogniu tak, by się nie przypaliło, dodaj cukier i wymieszaj.
2. Następnie dodaj kakao oraz mleko w proszku również mieszając. Pozostaw na małym ogniu i poczekaj, aż masa zacznie gęstnieć.
3. Zdejmij z ognia i ostudź. Przekładaj masą wafle, a gdy wszystkie zostaną przełożone postaw na nich coś, by je dociążyć, np. drewnianą deskę do krojenia.
4. Następnie włóż wafle do lodówki na około 2 godziny. Po tym czasie wyjmij je z lodówki i pokrój na mniejsze części.

 

Kogel-mogel

 

rys5.jpg

 

Kogel-mogel to wielopokoleniowy deser, uwielbiany za prosty skład i szybkie wykonanie. Podstawowe składniki to żółtka jaj i cukier. W naszym przepisie pojawia się mała wariacja z dodatkiem cynamonu.

 

Składniki:

 

• 4 żółtka kurzego jajka,
• 3 łyżki białego lub trzcinowego cukru,
• szczypta cynamonu

 

Przygotowanie krok po kroku:

 

1. Umyj jajka pod ciepłą wodą, a następnie rozbij je, oddzielając żółtka od białek.
2. Żółtka umieść w osobnej misce i dodaj cukier.
3. Zmiksuj całość lub ucieraj za pomocą ręcznej trzepaczki do uzyskania puszystej masy. Tak przygotowany kogel mogel podawaj z cynamonem.


Autorka: Dagmara Dąbek

 

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/22503-pami%C4%99tne-desery-z-prlu/
Udostępnij na innych stronach

Mam nadzieję, że skorzystacie z tych przepisów, ozdabiając  noworoczne stoły.

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/22503-pami%C4%99tne-desery-z-prlu/#findComment-978925
Udostępnij na innych stronach

Wafle, kogel mogel oraz blok czekoladowy goszczą u nas dość często 👍, nawet przepisy które zapisała  moja mama ze swoją mamą nie różnią się za wiele od tych podanych.

Pozdrawiamy Wszystkie zadymiaczki i zadymiaczy 🙂

Jola i Mariusz

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/22503-pami%C4%99tne-desery-z-prlu/#findComment-978929
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.