Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

To kolejny przepis przekazywany już od kilku pokoleń w mojej rodzinie.

Skąd się wzięła nazwa pojęcia nie mam :).

 

Skład:

1 szklanka miodu

4 jaja kurze

w szklanka mleka

2 szklanki maki pszennej

4 szklanki maki żytniej

1 przyprawa do piernika

1 czubata łyżeczka sody oczyszczonej

1 łyżeczka kakao

można też dodać 1 mały kieliszek spirytusu

 

Szklanka ma 250 ml

łyżeczka 5 g

łyżka 15 g

 

W oryginalnym przepisie jest podana 1 łyżeczka korzenia bez sprecyzowania o jakie korzenie chodzi. Ja stosuje przyprawę do piernika daję od 1/3 paczki do 1 paczki, ale to kwestia gustu. W każdym razie 1 łyżeczka takiej przyprawy to zdecydowanie za mało.

Zanim zaczniesz przygotowywać ciasto przeczytaj cały przepis do końca.

 

Sposób wykonania:

miód rozpuścić z cukrem, lekko ochłodzić, połączyć z resztą składników i sodą rozpuszczoną w letnim mleku wraz z kakao.

Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Cisto formować w kulki. Ja robię  kulki wielkości małego orzecha włoskiego. Kulki ułożyć na blaszce w sporych odstępach. Ciasto w czasie pieczenia rozlewa się i rośnie.

Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni Celsjusza. Co do czasu musze powiedzieć, że ja piekę na oko. jak są już ładnie rozlane i wyrośnięte wyjmuję. Generalnie raczej to widać.

Po wyjęciu z pieca i wystygnięciu pierniczki umieścić w hermetycznie zamkniętych słoikach lub dowolnym pojemniku szczelnie zamkniętym !!!! TO WAŻNE !!!

I teraz najtrudniejszy etap - czekamy około 2-3 tygodnie :). W tym czasie pierniczki bardzo wyraźnie zmieniają swoja konsystencje i smak. Smak się wyrównuje i robi bardziej miodowy, struktura też się zmienia pierniczki robią się pulchne i mięciutkie.

SMACZNEGO

 

 

pierniczki caluski.jpg

  • Like 2
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/22534-pierniczki-ca%C5%82uski/
Udostępnij na innych stronach

10 godzin temu, marcinb3 napisał(a):

To kolejny przepis przekazywany już od kilku pokoleń w mojej rodzinie.

Bardzo interesujący przepis. Nie omieszkam wypróbować przy nadarzonej okazji. 

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/22534-pierniczki-ca%C5%82uski/#findComment-981628
Udostępnij na innych stronach

Godzinę temu, @halusia@ napisał(a):

Bardzo interesujący przepis. Nie omieszkam wypróbować przy nadarzonej okazji. 

Szczerze polecam. Przepis łatwy i przyjemny w wykonaniu - mało roboty. Pierniczki po upieczeniu nie są specjalnie smaczne, ale z czasem całkowicie zmieniają smak i twardość. No i pamietaj,o duzych odstępach na blaszce !!

  • Like 1
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/22534-pierniczki-ca%C5%82uski/#findComment-981651
Udostępnij na innych stronach

31 minut temu, mamuśka napisał(a):

To ja też muszę spróbować 😚, tylko muszę pomyśleć gdzie taki słoik zabunkrować, bo moje głodomorki są lepsze niż psy myśliwskie.

Dziękuję za przepis.😚:clap:

Wstaw w pognieciony stary karton a na wierzch wrzuć jakieś niepotrzebne dokumenty :). Jeszcze trochę kurzu zebranego z ostatniego sprzątania i maskowanie doskonałe gotowe ;)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/22534-pierniczki-ca%C5%82uski/#findComment-981669
Udostępnij na innych stronach

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.