Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Witam , zacząłem swoją przygodę i mam kilka pytań dotyczących stężenia solanki. W tabelach jest przeliczenie 0,4 litra wody na kg miesa i tam określoną ilość peklosoli. Ja natomiast nie wiem jak to zapeklowac w takiej ilości wody i za radą starszego kolegi . Wrzucam mięso do pojemnika i zalewam solanki o stężeniu 85 g peklosoli na 1 l wody , do momentu aż wszystko przykryje. Trzymam tak 6-7 dni. Z reguły wychodzi 4 kg miesa i 4 kg solanki + nastrzyk 50 ml na 1 kg miesa.o powyższym stężeniu. Smak , kolor jest wg mnie bardzo dobry , natomiast nie wiem czy to jest bezpieczne stężeniu? Jak się to samemu przelicza ? Czy jak jest w tabeli 0,4 l na 1 kg to tak musi poprostu być.  

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/22538-peklowanie-na-mokro/
Udostępnij na innych stronach

7 krótkich odcinków – kopalnia wiedzy! A wyobraź sobie, że odkryłem ją dopiero tydzień temu, i to przy pomocy jednego użytkownika z forum.I czytać nie trzeba! 😁 https://www.youtube.com/watch?v=U2ymvMAXf2s

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/22538-peklowanie-na-mokro/#findComment-982202
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.