Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Jakiegoś specjalnego przepisu tu niema,poprostu mięso takie jak na kiełbasę cienką tylko drobniej zmielone

Słonina po wykrojeniu pasków warzyła 1 kg, 5 dni peklowana na mokro 

Farsz:

Szynka 0.9 kg

Boczek 0.9 kg

Pieprz czarny 4g/kg

Pieprz ziołowy 3g/kg

Czosnek 4g

Ogólnie przyprawy według uznania

Moim zdaniem powinienem jeszcze dodatkowo wyciąć co drugi pasek ze słoniny ( raz i tak były wycięte )  bo przy okręcaniu w pieluchę tetrowa  i mocnym wiązaniu farsz został wypchnięty z pomiędzy pasków. Tu słonina miała 4cm grubości.

Patrzyłem w 80⁰C do 75⁰ w środku wyrobu,zeszło się 3,5 godz.

Studzenie w zimnej wodzie około 40 min i do lodówki,ładnie też wychodzi jak taki boczek przygnieść czymś ciężkim 

Edytowane przez Adamjj
  • Upvote 1
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/22613-moje-wyroby/#findComment-991555
Udostępnij na innych stronach

Szacun Panie! Ja z lenistwa bym się nie podjął. Szwagier robił roladę boczkową ale gdzież mu do takiego wyrobu! Ja maluczki zostanę na klasycznych wędzonkach. Jednak złotej ręki pozazdrościć mogę. Pozdrawiam.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/22613-moje-wyroby/#findComment-991559
Udostępnij na innych stronach

3 godziny temu, Todek napisał(a):

Poczytaj.:D

Niedaje mi to teraz spokoju że nie pekluje się słoniny na mokro a niemogę znaleźć informacji dlaczego tak jest,jak możesz to podeślij link,jeszcze do końca nie rozgryzlem za dobrze tej wyszukiwarki na stronie

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/22613-moje-wyroby/#findComment-991824
Udostępnij na innych stronach

2 godziny temu, Adamjj napisał(a):

że nie pekluje się słoniny na mokro

Ja nie napisałem, że słoniny nie pekluje się na mokro, ale, że słoninę się soli. Czy wiesz co to jest peklowanie, a co solenie/solankowanie?

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/22613-moje-wyroby/#findComment-991907
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.