Skocz do zawartości

Witam ! - prosze o porade docisk wsadu ?


Rekomendowane odpowiedzi

Witam !

Jestem na forum po raz pierwszy

Więc się przedstawię

Adam z Rzeszowa

Zaczynam przygodę z wyrobami z szynkowarki

W poniedziałek pierwsze parzenie ( mięso z łopatki )

Przygotowanie wsadu, peklowanie, masowanie, jest dla mnie w miarę jasne

Proszę tylko o poradę, wyczytałem wszystko o docisku wsadu

Ale brak doświadczenia nakazuje zapytać fachowców

Mam szynkowar ze sklepu na stronie taki jak na foto.

Po załadowanie wsadu ten pręt wystaje 3 cm.

Czy to nie będzie za mocno ?

http://www.wyroby-domowe.pl/product_thumb.php?img=images/szynkowarwalec.jpg&w=100&h=94

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2265-witam-prosze-o-porade-docisk-wsadu/
Udostępnij na innych stronach

Wszystko ok Panie Adamie :wink:

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2265-witam-prosze-o-porade-docisk-wsadu/#findComment-56377
Udostępnij na innych stronach

jak będzie ładnie wyglądać to wstawie foty

adam001, jak nie będzie (w co nie wierzę) to też wstaw. Udzielone Ci rady przydadzą się też innym.

 

Pozdrawiam i witam nowego forumowicza.

Pozdrawiam... Piotrek.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2265-witam-prosze-o-porade-docisk-wsadu/#findComment-56422
Udostępnij na innych stronach

szyneczka wyszła !

zwięzła, smaczna, kolor ładny

troszke wyciekło galaretki ale dość związana

myśle że był zle związany woreczek

domownikom bardzo smakowała

teraz będzie robiona karkówka

Pozdrawiam !

Adam

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2265-witam-prosze-o-porade-docisk-wsadu/#findComment-56424
Udostępnij na innych stronach

szyneczka wyszła !

zwięzła, smaczna, kolor ładny

troszke wyciekło galaretki ale dość związana

myśle że był zle związany woreczek

domownikom bardzo smakowała

teraz będzie robiona karkówka

Pozdrawiam !

fotki troche kiepskie ( robione kamerką internetową )

Adam

http://www.adam001.republika.pl/Image03.jpg

http://www.adam001.republika.pl/Image01.jpg

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2265-witam-prosze-o-porade-docisk-wsadu/#findComment-56804
Udostępnij na innych stronach

dzięki za odpowiedz !

robiłem tak :

łopatka 1 kg.

dodatki :

peksól - 19 g.

pieprz - 1 g.

gałka musz. - 1 g.

cukier puder

woda 100 ml.

to prawda ze jest taka jasna, ale łopatka prawie cała to był jasny kawałek

łopatka pokrojona na kawałki 3x3

woda + cukier puder

pieprz

gałka musz.

masowanie 15 min.

peklowanie 24 godz

potem masowanie + żelatyna

do woreczka i do szynkowaru

na 48 godz.

gotowanie w temp. 75 stopni przez 2 godz.

zimna woda 2 godz. ( cały czas z dociskiem )

i na noc do lodówki ( docisk zdjęty )

no i wyszła taka jasna, ale bardzo dobra

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2265-witam-prosze-o-porade-docisk-wsadu/#findComment-56815
Udostępnij na innych stronach

to żle !

jak ktoś bedzie robił pierwszy raz to będzie miał gotowca

ja miałem wiele wątpliwości

bo tak jedni zawiązują worek, a inni nie

jedni szynkowar do gotującej wody, a inni do letniej

jedni gotują w tem. 72-75, a inni 80-85

co mi z takiego posta, zrobiłem łopatke i wklejone foto, dobra ale jak robiłeś !

a tak trzeba całe forum przeczytać zeby coś wywnioskować

ale się udało

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2265-witam-prosze-o-porade-docisk-wsadu/#findComment-56819
Udostępnij na innych stronach

Adam001 teraz czas na wyrób nr 2, 3, 4, .....999999 :)

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2265-witam-prosze-o-porade-docisk-wsadu/#findComment-56837
Udostępnij na innych stronach

ADAM001 rób notatki bo to się przydaje. Ja od pewnego czasu wszystko zapisuję w notesiku (wszystko oczywiście dotyczące wędlin).

Jeżeli chodzi o piwa domowe to mam dziennik piwowara gdzie jeszcze dokładniej mam wszystko zapisane wg mnie to jest konieczność.

Do życia potrzeba piwa kiełbasy i chleba
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2265-witam-prosze-o-porade-docisk-wsadu/#findComment-56854
Udostępnij na innych stronach

Witam !

Wczoraj było drugie podejście z szynkowaniem

zrobiłem baleron z karkówki

składniki :

karkówka 75 dkg

boczek 25 dkg.

peklosól 20 g.

pieprz

kminek

gałka musz.

cukier puder 1 łyżeczka

żelatyna 1,5 łyżeczki

Karkówka pocięta na 3x3 cm. walnięta lekko tłuczkiem, boczek zmielony z odpadkami z rozcinania karkówki, dodana peklosól + pieprz + gałka musz. + kminek + cukier puder, wymasowane 10 min. I lodówka 24 godz.

po tym czasie wyjąłem dodałem 1/3 szklanki wody + żelatyna

woreczek do szynkowara i parzenie przez 2 godz. W tem. 75 stopni

potem zimna woda około 1 godz. i lodówka na całą noc

Aha wymieniłem sprężynę w szynkowarce na taką od tapicera, teraz jest docisk 3 kg. I niema wycieków soku z woreczka

Baleron bardzo smaczny !

http://www.adam001.republika.pl/Img_0058.jpg

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2265-witam-prosze-o-porade-docisk-wsadu/#findComment-57813
Udostępnij na innych stronach

kolega adam001 - ja jestem za gotowcem , ktory już jest sprawdzony i polecany przez forumowiczów.

Wiadomo ? Ci co podadzą gotowca to już osiągnęli jakiś pułap wiedzy z forum lub są mistrzami w tym fachu i od dawna praktykują.

Ja jestem za za gotowcem i jak sam już będę powoli w tym temacie kumał to podam wszystko jak robiłem.( pod warunkiem że wyrób będzie ładny i zjadliwy :blush: )

Każdy zawsze coś doda od siebie nawet jak będzie kopiował kolegów gotowce.

 

A więc tak trzymać kolego Admie a inni NIELICZNI tak jak ja Ci podziękują.

 

Ps.A ile tych przypraw sypiesz ?(na oko :wink: ) ,bo nie wiem ?

Pozdrawiam.Bogdan.

Jedna dorosła osoba w Polsce zijada 2 kg proszku do prania (chemii) za rok 2012 w produktach spożywczych.Zrób coś z Tym korzystając z wiedzy i praktyki Wędzarniczego Bractwa.Życzę Smacznego ;)
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2265-witam-prosze-o-porade-docisk-wsadu/#findComment-58053
Udostępnij na innych stronach

Witam!

dopiero zaczynam przygodę z szynkowarem

na razie zrobiłem szynkę z łopatki i tą karkówkę

teraz chce wykonać mielonkę

co do przypraw to na 1 kg. wsadu daję ( taki mam szynkowar od Miro )

peklosól 20 g. ( nie daje już innej soli )

pieprz 1 g. ( pisze 1 g. ale daje tak na oko )

kminek 1,5 łyżeczki ( bo lubię )

gałka musz. szczypta ( orzeszek starty na drobnej tarce )

cukier puder 1 łyżeczka

żelatyna 1,5 łyżeczki

myślę że opisałem dosyć jasno ile czego daję

Pozdrawiam !

Adam

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2265-witam-prosze-o-porade-docisk-wsadu/#findComment-58057
Udostępnij na innych stronach

gałka musz. połowa orzeszka ( starty na drobnej tarce )

Jeden "orzeszek" waży ok. 5g, dajesz więc 2,5 g/kg. Wystarczyłoby 10 razy mniej.

Jeśli nie znasz ojca choroby, to jej matką jest zła dieta.

przysłowie chińskie

Kiedy państwo boi się obywatela oznacza to wolność. Kiedy obywatel boi się państwa mamy tyranię.
Thomas Jefferson

 

...a poza tym sądzę, że unia europejska musi zostać zniszczona

 

Zapraszam na moją stronę

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2265-witam-prosze-o-porade-docisk-wsadu/#findComment-58059
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Witam !

zrobiłem drugi wsad z łopatki, i ten najlepiej mi wyszedł

zrobiony po analizie forum odnośnie temp. i sposobu parzenia

a mianowicie :

parzenie od temperatury wody 40 stopni, tak przez 20 minut

potem podgrzanie do temp. 72-75 stopni i tak trzymane w sumie około 1,5 godz

następnie zimna woda ze zdjętym naciskiem około 3 godz. i na noc do lodówki

szynka bardzo dobra, zero wycieków, mięciutka

zanim się połapałem, sępy szynkę przekroiły i część pożarły

teraz tylko tak będę parzył

nasze forum jest skarbem

Pozdrawiam !

Adam

http://www.adam001.republika.pl/Img_0061_1.jpg

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2265-witam-prosze-o-porade-docisk-wsadu/#findComment-60196
Udostępnij na innych stronach

Witam

Ja od dłuższego czasu do szynkowarki nie używam woreczków tylko wyrabiam odważoną ilość farszu wyrabiam jak ciasto na stolnicy , formuję walec pasujący do szynkowarki i zawijam bardzo ścisło w folię celulozową mocno skręcając końce. W ten sposób prawie wyeliminowałem przerwy pomiędzy kawałkami mięsa, a jednocześnie zeskałem na czasie :tongue: .

Pozdrawiam

Janusz "Smorodina"

skype: SMORODINA54

ANKIETA GADŻETY

ZAMÓWIENIA IV ZLOT

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2265-witam-prosze-o-porade-docisk-wsadu/#findComment-60202
Udostępnij na innych stronach

ja od jutra bede miala praske 3 kg /od mira/ czy szynkowarka i praska to jedno i to samo.Po drugie czy wszystkie przepisy z szynkowarki mozna zastosowac przy wyrobach z uzyciem praski.Wizualnie pomiedzy szynkowarka a praska jest duza roznica - napewno zauwazylam. BROJLEREK. A moze wiecej przepisow na wykorzystanie praski??????????? :rolleyes:
ja-Nina
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2265-witam-prosze-o-porade-docisk-wsadu/#findComment-60477
Udostępnij na innych stronach

czy szynkowarka i praska to jedno i to samo

Można powiedzieć, że to jest to samo.

Polska nazwa "szynkowar" powstała od nazwy popularnego, czechosłowackiego wyrobu o nazwie "Sunkovar". Praska z kolei wzięła się od "sprasowywania, ściskania".

 

Do Twojej nowonabytej praski dużo łatwiej jest układać i wyjmować wsad w porównaniu z kształtem 'tradycyjnego szynkowara". Gratuluję zakupu!

 

wszystkie przepisy z szynkowarki mozna zastosowac przy wyrobach z uzyciem praski

Oczywiście!

 

Pilnuj tylko temperatury i czasu parzenia, a będziesz zadowolona.

Pozdrawiam

BonAir

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=47286#47286

Co by tu jeszcze sprasować... ? :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2265-witam-prosze-o-porade-docisk-wsadu/#findComment-60478
Udostępnij na innych stronach

Polska nazwa "szynkowar" powstała od nazwy popularnego, czechosłowackiego wyrobu o nazwie "Sunkovar". Praska z kolei wzięła się od "sprasowywania, ściskania".

Jak nazwy pochodzą z języka czeskiego, to praska pochodzi chyba od stolicy Czech - Pragi :rolleyes: :lol: .

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2265-witam-prosze-o-porade-docisk-wsadu/#findComment-60482
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.