adam001 Opublikowano 15 Lutego 2009 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 15 Lutego 2009 Witam ! Jestem na forum po raz pierwszy Więc się przedstawię Adam z Rzeszowa Zaczynam przygodę z wyrobami z szynkowarki W poniedziałek pierwsze parzenie ( mięso z łopatki ) Przygotowanie wsadu, peklowanie, masowanie, jest dla mnie w miarę jasne Proszę tylko o poradę, wyczytałem wszystko o docisku wsadu Ale brak doświadczenia nakazuje zapytać fachowców Mam szynkowar ze sklepu na stronie taki jak na foto. Po załadowanie wsadu ten pręt wystaje 3 cm. Czy to nie będzie za mocno ? http://www.wyroby-domowe.pl/product_thumb.php?img=images/szynkowarwalec.jpg&w=100&h=94 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2265-witam-prosze-o-porade-docisk-wsadu/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 15 Lutego 2009 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 15 Lutego 2009 Wszystko ok Panie Adamie :wink: Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2265-witam-prosze-o-porade-docisk-wsadu/#findComment-56377 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adam001 Opublikowano 15 Lutego 2009 Autor Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 15 Lutego 2009 Wielkie dzięki za odpowiedz !jestem spokojniejszy co z tego wyjdzie zobaczymyjak będzie ładnie wyglądać to wstawie fotyPozdrawiam !Adam Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2265-witam-prosze-o-porade-docisk-wsadu/#findComment-56383 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radzio Opublikowano 15 Lutego 2009 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 15 Lutego 2009 jak będzie ładnie wyglądać to wstawie foty adam001, jak nie będzie (w co nie wierzę) to też wstaw. Udzielone Ci rady przydadzą się też innym. Pozdrawiam i witam nowego forumowicza. Cytuj Pozdrawiam... Piotrek. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2265-witam-prosze-o-porade-docisk-wsadu/#findComment-56422 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adam001 Opublikowano 15 Lutego 2009 Autor Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 15 Lutego 2009 szyneczka wyszła !zwięzła, smaczna, kolor ładnytroszke wyciekło galaretki ale dość związanamyśle że był zle związany woreczekdomownikom bardzo smakowałateraz będzie robiona karkówka Pozdrawiam !Adam Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2265-witam-prosze-o-porade-docisk-wsadu/#findComment-56424 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adam001 Opublikowano 17 Lutego 2009 Autor Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 17 Lutego 2009 szyneczka wyszła ! zwięzła, smaczna, kolor ładny troszke wyciekło galaretki ale dość związana myśle że był zle związany woreczek domownikom bardzo smakowała teraz będzie robiona karkówka Pozdrawiam ! fotki troche kiepskie ( robione kamerką internetową ) Adamhttp://www.adam001.republika.pl/Image03.jpg http://www.adam001.republika.pl/Image01.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2265-witam-prosze-o-porade-docisk-wsadu/#findComment-56804 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
many Opublikowano 17 Lutego 2009 Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 17 Lutego 2009 Ja bym zastosował peklosól, kolorek byłby różowiutki. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2265-witam-prosze-o-porade-docisk-wsadu/#findComment-56806 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adam001 Opublikowano 17 Lutego 2009 Autor Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 17 Lutego 2009 dzięki za odpowiedz !robiłem tak :łopatka 1 kg.dodatki :peksól - 19 g.pieprz - 1 g.gałka musz. - 1 g.cukier puder woda 100 ml.to prawda ze jest taka jasna, ale łopatka prawie cała to był jasny kawałekłopatka pokrojona na kawałki 3x3woda + cukier puderpieprzgałka musz.masowanie 15 min.peklowanie 24 godz potem masowanie + żelatynado woreczka i do szynkowaruna 48 godz.gotowanie w temp. 75 stopni przez 2 godz.zimna woda 2 godz. ( cały czas z dociskiem )i na noc do lodówki ( docisk zdjęty )no i wyszła taka jasna, ale bardzo dobra Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2265-witam-prosze-o-porade-docisk-wsadu/#findComment-56815 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
many Opublikowano 17 Lutego 2009 Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 17 Lutego 2009 Ło matko, jaki jesteś dokładny. :wink: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2265-witam-prosze-o-porade-docisk-wsadu/#findComment-56818 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adam001 Opublikowano 17 Lutego 2009 Autor Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 17 Lutego 2009 to żle !jak ktoś bedzie robił pierwszy raz to będzie miał gotowcaja miałem wiele wątpliwościbo tak jedni zawiązują worek, a inni niejedni szynkowar do gotującej wody, a inni do letniejjedni gotują w tem. 72-75, a inni 80-85co mi z takiego posta, zrobiłem łopatke i wklejone foto, dobra ale jak robiłeś !a tak trzeba całe forum przeczytać zeby coś wywnioskowaćale się udało Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2265-witam-prosze-o-porade-docisk-wsadu/#findComment-56819 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 17 Lutego 2009 Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 17 Lutego 2009 Adam001 teraz czas na wyrób nr 2, 3, 4, .....999999 Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2265-witam-prosze-o-porade-docisk-wsadu/#findComment-56837 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wena Opublikowano 17 Lutego 2009 Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 17 Lutego 2009 ADAM001 rób notatki bo to się przydaje. Ja od pewnego czasu wszystko zapisuję w notesiku (wszystko oczywiście dotyczące wędlin).Jeżeli chodzi o piwa domowe to mam dziennik piwowara gdzie jeszcze dokładniej mam wszystko zapisane wg mnie to jest konieczność. Cytuj Do życia potrzeba piwa kiełbasy i chleba Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2265-witam-prosze-o-porade-docisk-wsadu/#findComment-56854 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adam001 Opublikowano 22 Lutego 2009 Autor Zgłoś Udostępnij #13 Opublikowano 22 Lutego 2009 Witam ! Wczoraj było drugie podejście z szynkowaniem zrobiłem baleron z karkówki składniki : karkówka 75 dkg boczek 25 dkg. peklosól 20 g. pieprz kminek gałka musz. cukier puder 1 łyżeczka żelatyna 1,5 łyżeczki Karkówka pocięta na 3x3 cm. walnięta lekko tłuczkiem, boczek zmielony z odpadkami z rozcinania karkówki, dodana peklosól + pieprz + gałka musz. + kminek + cukier puder, wymasowane 10 min. I lodówka 24 godz. po tym czasie wyjąłem dodałem 1/3 szklanki wody + żelatyna woreczek do szynkowara i parzenie przez 2 godz. W tem. 75 stopni potem zimna woda około 1 godz. i lodówka na całą noc Aha wymieniłem sprężynę w szynkowarce na taką od tapicera, teraz jest docisk 3 kg. I niema wycieków soku z woreczka Baleron bardzo smaczny ! http://www.adam001.republika.pl/Img_0058.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2265-witam-prosze-o-porade-docisk-wsadu/#findComment-57813 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bodzio.1974 Opublikowano 24 Lutego 2009 Zgłoś Udostępnij #14 Opublikowano 24 Lutego 2009 kolega adam001 - ja jestem za gotowcem , ktory już jest sprawdzony i polecany przez forumowiczów.Wiadomo ? Ci co podadzą gotowca to już osiągnęli jakiś pułap wiedzy z forum lub są mistrzami w tym fachu i od dawna praktykują.Ja jestem za za gotowcem i jak sam już będę powoli w tym temacie kumał to podam wszystko jak robiłem.( pod warunkiem że wyrób będzie ładny i zjadliwy :blush: )Każdy zawsze coś doda od siebie nawet jak będzie kopiował kolegów gotowce. A więc tak trzymać kolego Admie a inni NIELICZNI tak jak ja Ci podziękują. Ps.A ile tych przypraw sypiesz ?(na oko :wink: ) ,bo nie wiem ?Pozdrawiam.Bogdan. Cytuj Jedna dorosła osoba w Polsce zijada 2 kg proszku do prania (chemii) za rok 2012 w produktach spożywczych.Zrób coś z Tym korzystając z wiedzy i praktyki Wędzarniczego Bractwa.Życzę Smacznego Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2265-witam-prosze-o-porade-docisk-wsadu/#findComment-58053 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adam001 Opublikowano 24 Lutego 2009 Autor Zgłoś Udostępnij #15 Opublikowano 24 Lutego 2009 Witam!dopiero zaczynam przygodę z szynkowaremna razie zrobiłem szynkę z łopatki i tą karkówkęteraz chce wykonać mielonkęco do przypraw to na 1 kg. wsadu daję ( taki mam szynkowar od Miro )peklosól 20 g. ( nie daje już innej soli )pieprz 1 g. ( pisze 1 g. ale daje tak na oko ) kminek 1,5 łyżeczki ( bo lubię )gałka musz. szczypta ( orzeszek starty na drobnej tarce ) cukier puder 1 łyżeczka żelatyna 1,5 łyżeczkimyślę że opisałem dosyć jasno ile czego daję Pozdrawiam !Adam Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2265-witam-prosze-o-porade-docisk-wsadu/#findComment-58057 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maad Opublikowano 24 Lutego 2009 Zgłoś Udostępnij #16 Opublikowano 24 Lutego 2009 gałka musz. połowa orzeszka ( starty na drobnej tarce )Jeden "orzeszek" waży ok. 5g, dajesz więc 2,5 g/kg. Wystarczyłoby 10 razy mniej. Cytuj Jeśli nie znasz ojca choroby, to jej matką jest zła dieta.przysłowie chińskieKiedy państwo boi się obywatela oznacza to wolność. Kiedy obywatel boi się państwa mamy tyranię.Thomas Jefferson ...a poza tym sądzę, że unia europejska musi zostać zniszczona Zapraszam na moją stronę Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2265-witam-prosze-o-porade-docisk-wsadu/#findComment-58059 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adam001 Opublikowano 25 Lutego 2009 Autor Zgłoś Udostępnij #17 Opublikowano 25 Lutego 2009 oczywiście kolega ma racjęjuż poprawiłempomyliłem się, dzięki za zwrócenie mi uwagi Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2265-witam-prosze-o-porade-docisk-wsadu/#findComment-58161 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adam001 Opublikowano 9 Marca 2009 Autor Zgłoś Udostępnij #18 Opublikowano 9 Marca 2009 Witam ! zrobiłem drugi wsad z łopatki, i ten najlepiej mi wyszedł zrobiony po analizie forum odnośnie temp. i sposobu parzenia a mianowicie : parzenie od temperatury wody 40 stopni, tak przez 20 minut potem podgrzanie do temp. 72-75 stopni i tak trzymane w sumie około 1,5 godz następnie zimna woda ze zdjętym naciskiem około 3 godz. i na noc do lodówki szynka bardzo dobra, zero wycieków, mięciutka zanim się połapałem, sępy szynkę przekroiły i część pożarły teraz tylko tak będę parzył nasze forum jest skarbem Pozdrawiam ! Adam http://www.adam001.republika.pl/Img_0061_1.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2265-witam-prosze-o-porade-docisk-wsadu/#findComment-60196 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SMORODINA Opublikowano 9 Marca 2009 Zgłoś Udostępnij #19 Opublikowano 9 Marca 2009 WitamJa od dłuższego czasu do szynkowarki nie używam woreczków tylko wyrabiam odważoną ilość farszu wyrabiam jak ciasto na stolnicy , formuję walec pasujący do szynkowarki i zawijam bardzo ścisło w folię celulozową mocno skręcając końce. W ten sposób prawie wyeliminowałem przerwy pomiędzy kawałkami mięsa, a jednocześnie zeskałem na czasie :tongue: .Pozdrawiam Cytuj Janusz "Smorodina" skype: SMORODINA54ANKIETA GADŻETY ZAMÓWIENIA IV ZLOT Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2265-witam-prosze-o-porade-docisk-wsadu/#findComment-60202 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BROJLEREK Opublikowano 11 Marca 2009 Zgłoś Udostępnij #20 Opublikowano 11 Marca 2009 ja od jutra bede miala praske 3 kg /od mira/ czy szynkowarka i praska to jedno i to samo.Po drugie czy wszystkie przepisy z szynkowarki mozna zastosowac przy wyrobach z uzyciem praski.Wizualnie pomiedzy szynkowarka a praska jest duza roznica - napewno zauwazylam. BROJLEREK. A moze wiecej przepisow na wykorzystanie praski??????????? :rolleyes: Cytuj ja-Nina Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2265-witam-prosze-o-porade-docisk-wsadu/#findComment-60477 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BonAir Opublikowano 11 Marca 2009 Zgłoś Udostępnij #21 Opublikowano 11 Marca 2009 czy szynkowarka i praska to jedno i to samo Można powiedzieć, że to jest to samo. Polska nazwa "szynkowar" powstała od nazwy popularnego, czechosłowackiego wyrobu o nazwie "Sunkovar". Praska z kolei wzięła się od "sprasowywania, ściskania". Do Twojej nowonabytej praski dużo łatwiej jest układać i wyjmować wsad w porównaniu z kształtem 'tradycyjnego szynkowara". Gratuluję zakupu! wszystkie przepisy z szynkowarki mozna zastosowac przy wyrobach z uzyciem praskiOczywiście! Pilnuj tylko temperatury i czasu parzenia, a będziesz zadowolona. Cytuj PozdrawiamBonAir https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=47286#47286Co by tu jeszcze sprasować... ? Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2265-witam-prosze-o-porade-docisk-wsadu/#findComment-60478 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gonzo Opublikowano 11 Marca 2009 Zgłoś Udostępnij #22 Opublikowano 11 Marca 2009 A moze wiecej przepisow na wykorzystanie praski??????????? http://www.wedlinydomowe.pl/articles.php?topic=126 Pozdrawiam :wink: Cytuj Carpe diem - raz kozie death Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2265-witam-prosze-o-porade-docisk-wsadu/#findComment-60481 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość pedro Opublikowano 11 Marca 2009 Zgłoś Udostępnij #23 Opublikowano 11 Marca 2009 Polska nazwa "szynkowar" powstała od nazwy popularnego, czechosłowackiego wyrobu o nazwie "Sunkovar". Praska z kolei wzięła się od "sprasowywania, ściskania". Jak nazwy pochodzą z języka czeskiego, to praska pochodzi chyba od stolicy Czech - Pragi :rolleyes: :lol: . Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2265-witam-prosze-o-porade-docisk-wsadu/#findComment-60482 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
korgi3 Opublikowano 22 Marca 2009 Zgłoś Udostępnij #24 Opublikowano 22 Marca 2009 dzięki za dokłądne onformacje! a karkóweczka rewelka Cytuj www.shynsky.pl Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2265-witam-prosze-o-porade-docisk-wsadu/#findComment-62378 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.