Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

1 godzinę temu, tytan58 napisał(a):

Ten przepis na tuszonkę już jest na forum ,był podany w 2009 roku.

Wiem, ale przerzucam ze starej strony całość przepisów zamieszczonych w mistrzówce Ligawy.

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/22674-tuszonka/page/2/#findComment-997196
Udostępnij na innych stronach

18 godzin temu, EAnna napisał(a):

zasolenie jest idealne !!!

Miałam na myśli zasolenie recepturowe, czyli 11,4g/kg mięsa.

Przyprawy dodaję bezpośrednio do konserwy w ziarnkach, krążkacj suszonej cebuli itd.

Jedynie sól odważami a przyprawy dostosowuję do rodzaju mięsa. Inne do wieprzowiny, inne do jeleniny czy dziczyzny.

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/22674-tuszonka/page/2/#findComment-997197
Udostępnij na innych stronach

Do puszki 425 g:

 

Mięso  - 369,75 g

Tłuszcz – 44,62 g

Cebula świeża – 5.65 g

Sól – 4.84 g

Pieprz – 0.05 g

Liść laur. – 0.09 g

Jak produkowano tuszonkę w USA dla sowietów podczas II wojny to mięso chude przed włożeniem do puszek było parzone w wodzie o temp. 80 C przez 8 min. A jako tłuszcz dodawano najprawdopodobniej smalec wp. lub łój wołowy jak tuszonka była z wołowiny.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/22674-tuszonka/page/2/#findComment-997226
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.