dodge1975 Opublikowano 25 Marca Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 25 Marca Moje ostatnie dzieło- wątrobianka . A wszystko zaczęło się od.... Za szczeniaka asystowałem w biciu świń. Głównie poboczne zajęcia, jednak wyjadanie gotowanego z kotła przede wszystkim. Pamiętam kiedyś śp. rzeźnik Pan Stanisław Jaszyk musiał mnie pogonić , bo by nic do cwaniaka nie pozostało. Tak namiętnie wcząchałem. Ale wróćmy do meritum... Rzeczona wątrobianka to jeden z zapamiętanych smaków dzieciństwa. Niestety i pan Stanisław odszedł na służbę do niebiańskiej masarni jak i też moja mama też odeszła ... (wieczne im odpoczywanie...) I niestety zabrali że sobą przepisy, które były co świniobicie powtarzalne, jednak nigdzie nie zapisane. Upór mój i wywiad po rodzinie, lub też w co nie wątpię wsparcie z zaświatów spowodowało, że przy pierwszym podejściu wyszła idealnie. Składniki to: - cała wieprzowa wątroba, - całe pogardę (dwie połówki) - serce i ozor wieprzowy po 1 sztuce - cebula 6-7 średnich - majeranek na oko, jak kto lubi - pieprz 3g/na 1kg -sól 18g/na 1kg Wątroba krojona w paski, wyczyszczona, sparzona wrzątkiem. Po odcedzeniu podgotowywana max 95*C przez 20 min. Podgardle pozbawione gruczołów, skór i żył też pokrojone w kawałki, podgotowane do miękkiego mięsa wraz z ozorem i sercem. Podsmażamy cebulę w pół piórka do szklistości. Całość wraz z wystygniętą cebulą mielimy na siku 2,5-3mm. Jako, że ma być to jak najdrobniej zmielona frakcja, chłodzimy w zamrażalniku do zera i tak jeszcze dwa razy. Konserwy autoklaw 115*C przez 30 min. Można też w osłonkę plastikową parzymy 85*C przez 20min, lub do osiągniecia wewnątrz 70*C. Smacznego. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/22752-w%C4%85trbianka/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi