Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Moje ostatnie dzieło- wątrobianka .

A wszystko zaczęło się od.... 

Za szczeniaka asystowałem w biciu świń.

Głównie poboczne zajęcia, jednak wyjadanie gotowanego z kotła przede wszystkim.

Pamiętam kiedyś śp. rzeźnik Pan Stanisław Jaszyk musiał mnie pogonić , bo by nic do cwaniaka nie pozostało.

Tak namiętnie wcząchałem. Ale wróćmy do meritum...

Rzeczona wątrobianka to jeden z zapamiętanych smaków dzieciństwa.

Niestety i pan Stanisław odszedł na służbę do niebiańskiej masarni

jak i też moja mama też odeszła ... (wieczne im odpoczywanie...)

I niestety zabrali że sobą przepisy, które były co świniobicie powtarzalne, jednak nigdzie nie zapisane.

Upór mój i wywiad po rodzinie, lub też w co nie wątpię wsparcie z zaświatów

spowodowało, że przy pierwszym podejściu wyszła idealnie.

Składniki to:

- cała wieprzowa wątroba,

- całe pogardę (dwie połówki)

- serce i ozor wieprzowy po 1 sztuce

- cebula 6-7 średnich

- majeranek na oko, jak kto lubi

- pieprz 3g/na 1kg

-sól 18g/na 1kg

 

Wątroba krojona w paski, wyczyszczona, sparzona wrzątkiem.

Po odcedzeniu podgotowywana max 95*C przez 20 min. 

Podgardle pozbawione gruczołów, skór i żył też pokrojone w kawałki,

podgotowane do miękkiego mięsa wraz z ozorem i sercem. 

Podsmażamy cebulę w pół piórka do szklistości.

 

Całość wraz z wystygniętą cebulą mielimy na siku 2,5-3mm.

Jako, że ma być to jak najdrobniej zmielona frakcja, chłodzimy w zamrażalniku

do zera i tak jeszcze dwa razy.

 

Konserwy autoklaw 115*C przez 30 min.

Można też w osłonkę plastikową parzymy 85*C przez 20min, lub do osiągniecia wewnątrz 70*C.

Smacznego.

468097195_9128947083805292_6794505379626184663_n.jpg

140053511_3962342123799173_7682839295589519244_n.jpg

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/22752-w%C4%85trbianka/
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.