Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Kiełbasa biała parzona wg JackaW

Przepis,wykonanie Jacek Wiertel

MIĘSO

-boczek bez skóry 2 kg

-łopatka 2 kg

-karkówka 2 kg

Przyprawy

-sól nie jodowana 18 g/kg

-pieprz czarny mielony 3 g/kg

-majeranek 1 g/kg

-czosnek świeży zgnieciony przez praskę 6 g/kg

-woda 250 g i 100 g po 12 godz.na 1kg

Wykonanie

Mięso mieliłem na maszynce nr 8

Podczas cięcia mięsa na kawałki jak trafią ścięgna, błony to wycinamy

-boczek fi 8 mm

-łopatkę fi 10 mm

-karkówkę na szarpaku

Następnie dodajemy sól i przyprawy oraz czosnek i mieszamy do kleistości w trakcie mieszania dajemy wodę .

Wstawiamy do lodówki na 12 godz. w celu wyrównania smaków po tym czasie dodajemy resztę wody mieszamy i napełniamy jelita wieprzowe i odkręcamy kiełbaski na odcinki około 12-15 cm.

Parzenie

Woda 75 stopni i parzymy do momentu uzyskania w środku 68-70 stopni

Smacznego

Muskie - to ryba 🙃

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/22764-kie%C5%82basa-bia%C5%82a-parzona-wg-jackaw-fb/
Udostępnij na innych stronach

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.