Muski Opublikowano 3 Kwietnia Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 3 Kwietnia KIEŁBASA BIAŁA wg Halusi /FB/ Składniki : - 3 kg łopatki - 2,5 kg boczku ( w miarę tłusty) - 0,5 kg golonki ( samo mięso) Przyprawy; - 18/20 g soli kamiennej /kg mięsa - 3g/kg pieprzu świeżo zmielonego - 3g/kg czosnku (Polski) - 200 - 300 ml wody na całość. - 3g/kg majeranek - Jelita naturalne kaliber 26/28 Mięso z łopatki mielimy na sitku Fi 10, boczek i golonkę na sitku Fi 4. Do tego dodajemy wszystkie przyprawy. wlewamy wodę i wyrabiamy . Wyrabiamy do momentu, aż masa mięsna będzie kleista. Kiełbaśnice ówcześnie namoczone, przepłukujemy pod bieżącą wodą .Napełniamy w jelita i okręcamy. Kiełbasę można przechowywać w zamrażalniku na surowo. Kiedy przyjdzie Wam apetyt , odmrażamy w lodówce. Parzenie: kiełbasę wkładamy do wrzątku i obniżamy temp tak by woda nie bulgotała. Parzymy 28- 30 min. Smacznego !! 1 Muskie - to ryba 🙃 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/22767-kie%C5%82basa-bia%C5%82a-wg-halusi/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piksiak Opublikowano 19 Kwietnia Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 19 Kwietnia Faktycznie przepyszna kiełbasa, skład i przyprawy w punkt moje smaki! Piksiak Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/22767-kie%C5%82basa-bia%C5%82a-wg-halusi/#findComment-1008661 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi