Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

KIEŁBASA BIAŁA wg Halusi /FB/
Składniki :
- 3 kg łopatki
- 2,5 kg boczku ( w miarę tłusty)
- 0,5 kg golonki ( samo mięso)
Przyprawy;
- 18/20 g soli kamiennej /kg mięsa
- 3g/kg pieprzu świeżo zmielonego
- 3g/kg czosnku (Polski)
- 200 - 300 ml wody na całość.
- 3g/kg majeranek
- Jelita naturalne kaliber 26/28
Mięso z łopatki mielimy na sitku Fi 10, boczek i golonkę na sitku Fi 4. Do tego dodajemy wszystkie przyprawy. wlewamy wodę i wyrabiamy . Wyrabiamy do momentu, aż masa mięsna będzie kleista. Kiełbaśnice ówcześnie namoczone, przepłukujemy pod bieżącą wodą .Napełniamy w jelita i okręcamy.
Kiełbasę można przechowywać w zamrażalniku na surowo. Kiedy przyjdzie Wam apetyt , odmrażamy w lodówce.
Parzenie: kiełbasę wkładamy do wrzątku i obniżamy temp tak by woda nie bulgotała. Parzymy 28- 30 min.
Smacznego !!
  • Like 1

Muskie - to ryba 🙃

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/22767-kie%C5%82basa-bia%C5%82a-wg-halusi/
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.