Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Dobry wieczór

Pamiętam jak dziś, mój nauczyciel-(nie miał tytułu naukowego)technologi przetwórstwa mięsnego,Technolog po studiach na pytanie jednego z uczniów (5-ty rok Technikum Przemysłu Spożywczego-spec,przetwórstwo mięsa)jaką kiełbasę wyrób uznaje za najlepszą pod względem walorów konsumenckich  odpowiedział:KIEŁBASA POLSKA surowa wędzona,na przestrzeni lat pracy ,doświadczeń mając możliwość skonfrontowania tej odpowiedzi z rzeczywistością odpowiem tak:zawsze mnie ta kiełbasa smakowała, ale nie "powalała" różni producenci z różnymi kwalifikacjami zawodowymi....do czasu gdy nabyłem Kiełbasę Polską firmy GRUTA ;zapaczkowana próżniowo, wygląd zachęcający,barwa-kolorek wiśniowy, miękka lecz ścisła konsystencja -to na "oko" ale po konsumpcji.. smak ,aromat i związane z tym doznania  zachwycające-w czasie konsumpcji osłonka "strzelała" dała się pogryźć bez problemu-pomyślałem ...mój nauczyciel zawodu musiała trafić na podobną-podzielam do dziś jego zdanie.

Tego miłego kulinarnego doświadczenia doznałem w Sobieszowie na wczasach senioralnych wykupiliśmy w markecie całą dostawę ,odczucia innych były podobne.

Do sedna rzeczy,na etykiecie przeczytałem skład;oprócz pozycji zasadniczej mięsa wieprzowe  95% dodatki ..karmin E-120,E-300,sól,maltodekstryna,glukoza,ekstrakt papryki.

Wszystkie dodatki są mi znane,jak i opinie na ich stosowanie-niezabronione ,nie postrzegane jako szkodliwe dla zdrowia.

Do czytających mających doświadczenia technologiczne pytanko :?co jest kluczowym elementem do osiągnięcia takiej pozytywnej opinii o wyrobie?

Proszę nie piszcie ,ze wszystko po kolei- bo wiadomo ,ze reżim technologiczny obowiązuje .

Pozdrawiam

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/22992-kie%C5%82basa-polska-surowa-w%C4%99dzona/
Udostępnij na innych stronach

Witam 

 

Ten nauczyciel technolog powiedział prawdę.... gdyż do wyprodukowania kiełbasy polskiej surowej wędzonej jak frankfuterek kluczowe znaczenie ma użycie mięsa świeżego prosto z rozbioru nie peklowanego wcześniej ,najlepiej z szynki i boczku.

Najlepsza zaznaczam dostępna w całej Polsce kiełbasa Polska wedzona jest dostępna w sieci Stokrot...producentem jest firma Kier- ja ją jem jak metkę czy meetwurst na surowo zawsze jest wysoka jakość,ale są firmy na Śląsku co robią lepsze😀

Dawno temu pracowałem w firmie już nie istniejącego zakładu w Gostyni Heńka Serafina na dziale wędzarni gdzie robili jedną z najlepszych kiełbas polskich jak frankfuterek , cały knif polegał na tym aby dobrze wędlinę dogrzać odparować przed puszczeniem dymu ja to robiłem w dwóch trzech cyklach,w trakcie tego wędlina się dopeklowywała w trakcie wędzenia,nie można było doprowadzić do przegrzania farszu gdyż wtedy batony robiły się sztywne i twarde/denaturacja białka/, Polska wedzona powinna mieć miękką jadalną osłonkę i miękki farsz charakterystyczny tzw.włos, jeżeli się przeciągnie i suszy batony osłonka wyjdzie twarda jak na byku.nie będę się tu rozpisywał na temat wędzenia ponieważ trochę obala znane ogólnie metody.

Przy okazji podam prosty przepis na szybkie aromatyczne tzw.duszonki z patelni:ziemniaki surowe kroimy w małe plasterki kostkę , cebulę w piórka obsmazamy dodając łyżkę smalcu,dajemy sól pieprz papryki słodkiej trochu i szczyptę cukru,jak jesteśmy w połowie opiekania dodaje kiełbasę polską wędzoną pokrojoną na plasterki i dopiekamy jak chcemy, Smoki zapach i smak obłęd po prostu bajonet ten zapach wędzonej kiełbasy teraz czuję.

 

Nie wiem czy na Śląsku kupię z firmy Gruta tą kiełbasę,ale chętnie skosztuje jak zdobędę 

Okejas kończę muszę działać.

Smoki 3-majcie się.

Myślę Buz że coś tam coś tam podpowiedziałem Tobie 

Karramba caracho & whisky 🤪 

  • Like 1
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/22992-kie%C5%82basa-polska-surowa-w%C4%99dzona/#findComment-1013050
Udostępnij na innych stronach

2 godziny temu, Marek z Bielska napisał(a):

Przy okazji podam prosty przepis na szybkie aromatyczne tzw.duszonki z patelni:ziemniaki surowe kroimy w małe plasterki kostkę , cebulę w piórka obsmazamy dodając łyżkę smalcu,dajemy sól pieprz papryki słodkiej trochu i szczyptę cukru,jak jesteśmy w połowie opiekania dodaje kiełbasę polską wędzoną pokrojoną na plasterki i dopiekamy jak chcemy, Smoki zapach i smak obłęd po prostu bajonet ten zapach wędzonej kiełbasy teraz czuję.

Marek, chyba czas kondycję plażową przybierać, lato tuż, tuż, żadnych duszonek, sałata, kapusta, pomidor, marchewka i do tego kawałeczek polskiej... :cool:
 

 

 

Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/22992-kie%C5%82basa-polska-surowa-w%C4%99dzona/#findComment-1013097
Udostępnij na innych stronach

6 godzin temu, Marek z Bielska napisał(a):

Witam 

.

Najlepsza zaznaczam dostępna w całej Polsce kiełbasa Polska wedzona jest dostępna w sieci Stokrot...producentem jest firma Kier- ja ją jem jak metkę czy meetwurst na surowo zawsze jest wysoka jakość,😀

 

Potwierdzam 👍

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/22992-kie%C5%82basa-polska-surowa-w%C4%99dzona/#findComment-1013146
Udostępnij na innych stronach

Teraz zauważyłem błędy coś edytor poprzekręcał pisownię, sprawdzałem po wrzuceniu było ok,a tu takie zmiany język kunta kinte jakiś....jutro napiszę poprawnie przepraszam

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/22992-kie%C5%82basa-polska-surowa-w%C4%99dzona/#findComment-1013158
Udostępnij na innych stronach

Dzień dobry, dziękuję wszystkim ,w szczególności Markowi z Bielska,już jestem przekonany gdzie tkwi sekret który decyduje,najbardziej -to proces wędzenia  w całości cyklu ! nie jest to takie proste jak się czyta,lecz możliwe do wykonania ,przy najbliższej okazji sprawdzę ,Marku jeśli znajdziesz czas i chęci napisz o swoich doświadczeniach względem wędzenia tych niestandardowych-mogą okazać się niezwykle interesujące ,w efekcie korzystne,proszę jako technolog z doświadczeniem lecz pokorą dla tej specjalności,gdzie "człowiek całe życie się uczy  i tak do końca o wszystkim nie wie".

To co napiszę nie jest odkrywcze bo wielu ma tego świadomość ale w procesach produkcji wędlin ,wędzonek: wędzenie i parzenie to cykle najistotniejsze na ostatecne walory smakowe,nie przytaczam argumentów odnośnie peklowania,doboru surowca,rozdrabniania itd bo to elementy oczywiste i tez niezwykle ważna.

Dziękuję za przepis na duszonkę .

Serdecznie pozdrawiam.

buz

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/22992-kie%C5%82basa-polska-surowa-w%C4%99dzona/#findComment-1013250
Udostępnij na innych stronach

Witaj Buz,jako technolog wiesz iż wiedza z literatury czasem ma się ni jak do realnej praktyki.....tak jak pisałem wcześniej nie chce robić wywrotki w głowach ludziom, zaś na pisanie harlequin'ów to już za późno 😀,czy wędzenie pasztetowej,gdzie do komory wędzarni wysypuje się lód z cibra itp. 😀 

masz pytania to dzwoń pod wieczór 604/356/746

Wedzarz Wandzi 🤪😀 a polędwice sopockie spadają przy wyjeździe,wiesz o co chodzi 

Pozdrawiam słonecznie Marek 

 

Karramba caracho & whisky 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/22992-kie%C5%82basa-polska-surowa-w%C4%99dzona/#findComment-1013464
Udostępnij na innych stronach

p.s.Buz zapomniałeś napisać o samej końcówce studzeniu czy przy wędzonkach czy konserwach,jest to najważniejszy cykl w szczególności jeśli chodzi o kiełbasę parówkową,gdzie kolor potrafi zbladnąć😀

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/22992-kie%C5%82basa-polska-surowa-w%C4%99dzona/#findComment-1013470
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.