buz Opublikowano 11 Maja Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 11 Maja Dobry wieczór Pamiętam jak dziś, mój nauczyciel-(nie miał tytułu naukowego)technologi przetwórstwa mięsnego,Technolog po studiach na pytanie jednego z uczniów (5-ty rok Technikum Przemysłu Spożywczego-spec,przetwórstwo mięsa)jaką kiełbasę wyrób uznaje za najlepszą pod względem walorów konsumenckich odpowiedział:KIEŁBASA POLSKA surowa wędzona,na przestrzeni lat pracy ,doświadczeń mając możliwość skonfrontowania tej odpowiedzi z rzeczywistością odpowiem tak:zawsze mnie ta kiełbasa smakowała, ale nie "powalała" różni producenci z różnymi kwalifikacjami zawodowymi....do czasu gdy nabyłem Kiełbasę Polską firmy GRUTA ;zapaczkowana próżniowo, wygląd zachęcający,barwa-kolorek wiśniowy, miękka lecz ścisła konsystencja -to na "oko" ale po konsumpcji.. smak ,aromat i związane z tym doznania zachwycające-w czasie konsumpcji osłonka "strzelała" dała się pogryźć bez problemu-pomyślałem ...mój nauczyciel zawodu musiała trafić na podobną-podzielam do dziś jego zdanie. Tego miłego kulinarnego doświadczenia doznałem w Sobieszowie na wczasach senioralnych wykupiliśmy w markecie całą dostawę ,odczucia innych były podobne. Do sedna rzeczy,na etykiecie przeczytałem skład;oprócz pozycji zasadniczej mięsa wieprzowe 95% dodatki ..karmin E-120,E-300,sól,maltodekstryna,glukoza,ekstrakt papryki. Wszystkie dodatki są mi znane,jak i opinie na ich stosowanie-niezabronione ,nie postrzegane jako szkodliwe dla zdrowia. Do czytających mających doświadczenia technologiczne pytanko :?co jest kluczowym elementem do osiągnięcia takiej pozytywnej opinii o wyrobie? Proszę nie piszcie ,ze wszystko po kolei- bo wiadomo ,ze reżim technologiczny obowiązuje . Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/22992-kie%C5%82basa-polska-surowa-w%C4%99dzona/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marek z Bielska Opublikowano 12 Maja Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 12 Maja Witam Ten nauczyciel technolog powiedział prawdę.... gdyż do wyprodukowania kiełbasy polskiej surowej wędzonej jak frankfuterek kluczowe znaczenie ma użycie mięsa świeżego prosto z rozbioru nie peklowanego wcześniej ,najlepiej z szynki i boczku. Najlepsza zaznaczam dostępna w całej Polsce kiełbasa Polska wedzona jest dostępna w sieci Stokrot...producentem jest firma Kier- ja ją jem jak metkę czy meetwurst na surowo zawsze jest wysoka jakość,ale są firmy na Śląsku co robią lepsze😀 Dawno temu pracowałem w firmie już nie istniejącego zakładu w Gostyni Heńka Serafina na dziale wędzarni gdzie robili jedną z najlepszych kiełbas polskich jak frankfuterek , cały knif polegał na tym aby dobrze wędlinę dogrzać odparować przed puszczeniem dymu ja to robiłem w dwóch trzech cyklach,w trakcie tego wędlina się dopeklowywała w trakcie wędzenia,nie można było doprowadzić do przegrzania farszu gdyż wtedy batony robiły się sztywne i twarde/denaturacja białka/, Polska wedzona powinna mieć miękką jadalną osłonkę i miękki farsz charakterystyczny tzw.włos, jeżeli się przeciągnie i suszy batony osłonka wyjdzie twarda jak na byku.nie będę się tu rozpisywał na temat wędzenia ponieważ trochę obala znane ogólnie metody. Przy okazji podam prosty przepis na szybkie aromatyczne tzw.duszonki z patelni:ziemniaki surowe kroimy w małe plasterki kostkę , cebulę w piórka obsmazamy dodając łyżkę smalcu,dajemy sól pieprz papryki słodkiej trochu i szczyptę cukru,jak jesteśmy w połowie opiekania dodaje kiełbasę polską wędzoną pokrojoną na plasterki i dopiekamy jak chcemy, Smoki zapach i smak obłęd po prostu bajonet ten zapach wędzonej kiełbasy teraz czuję. Nie wiem czy na Śląsku kupię z firmy Gruta tą kiełbasę,ale chętnie skosztuje jak zdobędę Okejas kończę muszę działać. Smoki 3-majcie się. Myślę Buz że coś tam coś tam podpowiedziałem Tobie Karramba caracho & whisky 🤪 1 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/22992-kie%C5%82basa-polska-surowa-w%C4%99dzona/#findComment-1013050 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pis67 Opublikowano 12 Maja Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 12 Maja 2 godziny temu, Marek z Bielska napisał(a): Przy okazji podam prosty przepis na szybkie aromatyczne tzw.duszonki z patelni:ziemniaki surowe kroimy w małe plasterki kostkę , cebulę w piórka obsmazamy dodając łyżkę smalcu,dajemy sól pieprz papryki słodkiej trochu i szczyptę cukru,jak jesteśmy w połowie opiekania dodaje kiełbasę polską wędzoną pokrojoną na plasterki i dopiekamy jak chcemy, Smoki zapach i smak obłęd po prostu bajonet ten zapach wędzonej kiełbasy teraz czuję. Marek, chyba czas kondycję plażową przybierać, lato tuż, tuż, żadnych duszonek, sałata, kapusta, pomidor, marchewka i do tego kawałeczek polskiej... Cytuj Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/22992-kie%C5%82basa-polska-surowa-w%C4%99dzona/#findComment-1013097 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
El komendante Opublikowano 12 Maja Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 12 Maja 6 godzin temu, Marek z Bielska napisał(a): Witam . Najlepsza zaznaczam dostępna w całej Polsce kiełbasa Polska wedzona jest dostępna w sieci Stokrot...producentem jest firma Kier- ja ją jem jak metkę czy meetwurst na surowo zawsze jest wysoka jakość,😀 Potwierdzam 👍 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/22992-kie%C5%82basa-polska-surowa-w%C4%99dzona/#findComment-1013146 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marek z Bielska Opublikowano 12 Maja Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 12 Maja Teraz zauważyłem błędy coś edytor poprzekręcał pisownię, sprawdzałem po wrzuceniu było ok,a tu takie zmiany język kunta kinte jakiś....jutro napiszę poprawnie przepraszam Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/22992-kie%C5%82basa-polska-surowa-w%C4%99dzona/#findComment-1013158 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marek z Bielska Opublikowano 12 Maja Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 12 Maja Co się dzieje z tą pisownią na forum? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/22992-kie%C5%82basa-polska-surowa-w%C4%99dzona/#findComment-1013159 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
quadro555 Opublikowano 12 Maja Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 12 Maja Wyczyść edytor Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/22992-kie%C5%82basa-polska-surowa-w%C4%99dzona/#findComment-1013161 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
buz Opublikowano 13 Maja Autor Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 13 Maja Dzień dobry, dziękuję wszystkim ,w szczególności Markowi z Bielska,już jestem przekonany gdzie tkwi sekret który decyduje,najbardziej -to proces wędzenia w całości cyklu ! nie jest to takie proste jak się czyta,lecz możliwe do wykonania ,przy najbliższej okazji sprawdzę ,Marku jeśli znajdziesz czas i chęci napisz o swoich doświadczeniach względem wędzenia tych niestandardowych-mogą okazać się niezwykle interesujące ,w efekcie korzystne,proszę jako technolog z doświadczeniem lecz pokorą dla tej specjalności,gdzie "człowiek całe życie się uczy i tak do końca o wszystkim nie wie". To co napiszę nie jest odkrywcze bo wielu ma tego świadomość ale w procesach produkcji wędlin ,wędzonek: wędzenie i parzenie to cykle najistotniejsze na ostatecne walory smakowe,nie przytaczam argumentów odnośnie peklowania,doboru surowca,rozdrabniania itd bo to elementy oczywiste i tez niezwykle ważna. Dziękuję za przepis na duszonkę . Serdecznie pozdrawiam. buz Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/22992-kie%C5%82basa-polska-surowa-w%C4%99dzona/#findComment-1013250 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marek z Bielska Opublikowano 14 Maja Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 14 Maja Witaj Buz,jako technolog wiesz iż wiedza z literatury czasem ma się ni jak do realnej praktyki.....tak jak pisałem wcześniej nie chce robić wywrotki w głowach ludziom, zaś na pisanie harlequin'ów to już za późno 😀,czy wędzenie pasztetowej,gdzie do komory wędzarni wysypuje się lód z cibra itp. 😀 masz pytania to dzwoń pod wieczór 604/356/746 Wedzarz Wandzi 🤪😀 a polędwice sopockie spadają przy wyjeździe,wiesz o co chodzi Pozdrawiam słonecznie Marek Karramba caracho & whisky Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/22992-kie%C5%82basa-polska-surowa-w%C4%99dzona/#findComment-1013464 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marek z Bielska Opublikowano 14 Maja Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 14 Maja p.s.Buz zapomniałeś napisać o samej końcówce studzeniu czy przy wędzonkach czy konserwach,jest to najważniejszy cykl w szczególności jeśli chodzi o kiełbasę parówkową,gdzie kolor potrafi zbladnąć😀 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/22992-kie%C5%82basa-polska-surowa-w%C4%99dzona/#findComment-1013470 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.