Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Od dawna chodziły za mną kabanosy. W końcu zaopatrzyłem się w nadziewarkę dającą radę obsłużyć cienkie osłonki, więc postanowiłem zrobić eksperyment bazując na wcześniejszych wyrobach.

 

Składniki

- 2,5 kg sarniny - wykorzystałem okrawki z rozbioru, golenie i łopatki.

- 0.5 kg bardzo tłustego boczku wieprzowego

- 400 ml wody

- przyprawy

 

Przyprawa ziołowa

- 4g tymianku

- 2g szałwii

- 3g rozmarynu

- 5g jałowca

- 1,5 g ziela angielskiego

- Wszystko zmielone w młynku do kawy na proszek, przesiane przez drobne sitko i co zostało mielone do skutku.

 

Przyprawy do wersji czosnkowej (na 1,7 kg):

- 6 g pieprzu (zielony+czarny) zmielone średnio grubo

- 2g gałki muszkatołowej rozbitej w moździerzu i przesianej

- 6 g czosnku niedźwiedziego

- 2 g czosnku suszonego

- 10 g czosnku przepuszczonego przez praskę

- 50 ml wody

 

Przyprawy do wersji ziołowej (na 1,7kg):

- 6g przyprawy ziołowej

- 4g pieprzu

- 3g czosnku suszonego

- 6g cząbru świeżego, posiekanego niezbyt drobno

- 50 ml wody

signal-2025-06-10-230025.thumb.jpeg.fc7baf23815bebc687d3c00d8278b698.jpeg

 

Przygotowanie

- Mięso było przemrożone przez 6 dni w -25°C.

- Peklowanie na sucho peklosolą 16g/kg przez niecałe 3 dni w 4°C. Miały być 2 ale nie chciało mi się wędzić w czasie burzy.

- kl. 1 (1.5kg) mielona przez sitko 8mm

- kl. 3 (1kg) mielona 3 razy przez sitko 5mm

- Boczek lekko zamrożony i zmielony na sicie 5mm, wymieszany z solą 16g/kg.

- Całość wyrobiona krótko z 400ml wody i podzielona na dwie porcje po 1,7kg.

- Nadziewanie w jelita baranie 16/18mm i osłonki kolagenowe 18 mm.

- Pozostawione do osadzenia na 4 godziny.

- Osuszone przez godzinę w 40°C.

- Wędzone przez 4 godziny w 40°C-50°C dymem olchowym.

- Podpiekane przez 2 godziny w 90°C w suszarce do żywności przy dużym przepływie powietrza.

- Rozwieszone do suszenia w ~18°C przez 5 dni i zapakowane próżniowo.

 

signal-2025-06-10-235338.thumb.jpeg.b289b683041028a3f5a6749c5900c2eb.jpeg

 

 

 

signal-2025-06-11-124858.thumb.jpeg.8e2781e7629f6b091155280529631e1c.jpegIMG_8024.thumb.jpg.cd977db7ad60b38f49eeb8fdaa082552.jpg

 

Jak na pierwsze podejście do kabanosów jestem bardzo zadowolony z efektów.

Smakowo obie wersje wyszły zgodnie z oczekiwaniami. Natomiast dużo bardziej podoba mi się efekt w jelitach baranich - kabanosy są cieńsze i przyjemnie się przełamują.

Myślę, że następnym razem dodam jeszcze z 2g niemielonego rozmarynu do wersji ziołowej.

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/23070-kabanosy-z-sarny-w-dw%C3%B3ch-wersjach/
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.