jacekw21 Opublikowano 19 Czerwca Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 19 Czerwca SUROWIEC I ROZDRABNIANIE -karkówka 4 kg / szarpak -boczek 2,5 kg / 10 mm PRZYPRAWY I MATERIAŁY POMOCNICZE -peklosól lub sól warzona 18 g/kg -majeranek 2 g/kg -czosnek świeży 5g/kg zgnieciony w prasce i dodany do wody -woda 10% -pieprz czarny 4 g/kg -gorczyca biała i czarna po 2 g/kg -jelita wp WYKONANIE Mięso kroimy w kostkę peklujemy lub solimy i zostawiamy na 2 dni w lodówce temp 4-6 stopni, Po tym czasie mięso mielimy, przyprawiamy dodajemy wodę z czosnkiem i dokładnie mieszamy do konsystencji klejącej. Napełniamy jelita dość ściśle, odwieszamy na kije, rozgrzewamy wędzarnie do 100-120 stopni wkładamy kiełbaskę i utrzymujemy taką temp. przez około godzinę następnie obniżamy temperaturę do 60 stopni i wędzimy 1,5 godz. na koniec podpiekamy w 80-90 stopni do uzyskania 70 stopni w środku kiełbasy. Kiełbaska wyszła bardzo smaczna aromatyczna konsystencja zwarta, a za razem mięsko miękkie. Polecam . Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/23073-kie%C5%82basa-swojska/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tytan58 Opublikowano 19 Czerwca Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 19 Czerwca Ten pierwszy etap 100-120 stopni wędzić z dymem czy bez? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/23073-kie%C5%82basa-swojska/#findComment-1019081 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacekw21 Opublikowano 19 Czerwca Autor Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 19 Czerwca (edytowane) Z dymem ale jego nie będzie za dużo przy wędzeniu tradycyjnym z ogniem Edytowane 19 Czerwca przez jacekw21 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/23073-kie%C5%82basa-swojska/#findComment-1019091 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
quadro555 Opublikowano 19 Czerwca Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 19 Czerwca Czyli jak. Najpierw powierzchniowa denaturyzacja białka a potem jak ma ten dym,, wejść " w środek? Druga sprawa, 7 godzin temu, jacekw21 napisał(a): Mięso kroimy w kostkę peklujemy lub solimy i zostawiamy na 2 dni w lodówce temp 4-6 stopni, Skoro solimy to skąd dwa dni? Nie wystarczy mięso zemleć, posolić i doprawić? Sorry musiałem napisać. Osobiście wykonałem większość kiełbas Twojego autorstwa. Żadna mnie nie zawiodła. Rozumiem pośpiech, niestety nie wszyscy wszystko zrozumieją.😂 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/23073-kie%C5%82basa-swojska/#findComment-1019125 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacekw21 Opublikowano 19 Czerwca Autor Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 19 Czerwca (edytowane) 6 godzin temu, quadro555 napisał(a): Nie wystarczy mięso zemleć, posolić i doprawić? Wystarczy ale jak mam czas zawsze tak robię mam pewność że nie będzie szarego oczka na soli no a ta moja była na peklo więc i tak musiało się zapeklować Edytowane 19 Czerwca przez jacekw21 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/23073-kie%C5%82basa-swojska/#findComment-1019177 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Boozy Opublikowano 20 Czerwca Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 20 Czerwca 16 godzin temu, quadro555 napisał(a): Czyli jak. Najpierw powierzchniowa denaturyzacja białka a potem jak ma ten dym,, wejść " w środek? Cześć quadro555. Zdenaturowane białko nie jest barierą dla dymu, to nie osłonka barierowa. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/23073-kie%C5%82basa-swojska/#findComment-1019206 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
quadro555 Opublikowano 20 Czerwca Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 20 Czerwca 23 minuty temu, Boozy napisał(a): Cześć quadro555. Zdenaturowane białko nie jest barierą dla dymu, to nie osłonka barierowa. Barierą nie, ale powoduje mniejszą penetrację dymu chyba. Ten przepis jakby węgorze wędzić 😂. Pierwszy raz to widzę i dlatego pytam. Kiedyś eksperymentalne uwędziłem szynkę, którą najpierw sparzyłem. Wyglądała dobrze lecz nie miała tego aromatu jak wędzonki które wędzidłem surowe. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/23073-kie%C5%82basa-swojska/#findComment-1019213 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Boozy Opublikowano 20 Czerwca Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 20 Czerwca 3 godziny temu, quadro555 napisał(a): Ten przepis jakby węgorze wędzić 😂. W ten sposób często robi się wiejską. Pierwszy etap - podpiekanie, do pierwszego wykapania (kiedy pojawią się pierwsze krople tłuszczu), przerywamy, obniżamy temp. i przechodzimy do wędzenia właściwego. Kończysz podpiekaniem do właściwej temperatury. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/23073-kie%C5%82basa-swojska/#findComment-1019245 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacekw21 Opublikowano 22 Czerwca Autor Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 22 Czerwca W dniu 20.06.2025 o 15:09, Boozy napisał(a): W ten sposób często robi się wiejską. Pierwszy etap - podpiekanie, do pierwszego wykapania (kiedy pojawią się pierwsze krople tłuszczu), przerywamy, obniżamy temp. i przechodzimy do wędzenia właściwego. Kończysz podpiekaniem do właściwej temperatury. dokładnie jak mówisz kiedyś robiłem troszkę inaczej bez tego wędzenia w 60 stopniach też fajnie wychodzi ale jest mniej aromatyczna porostu miała mniej dymu w sobie ta natomiast to naprawdę czuć dymek Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/23073-kie%C5%82basa-swojska/#findComment-1019525 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szrekPL Opublikowano 22 Czerwca Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 22 Czerwca Hm... Zastanawiam się nad tym czy w elektryku też dam radę ja wykonać, chodzi o temperatury, staram się nie przekraczać 90°C a na 100°C mam ustawiony alarm. Zatem czy w 90°C będzie już co innego czy próbować? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/23073-kie%C5%82basa-swojska/#findComment-1019527 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacekw21 Opublikowano 24 Czerwca Autor Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 24 Czerwca W dniu 22.06.2025 o 18:30, szrekPL napisał(a): Zatem czy w 90°C będzie już co innego czy próbować? Spróbować zawsze można przecież nie zepsujesz Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/23073-kie%C5%82basa-swojska/#findComment-1019858 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szrekPL Opublikowano 24 Czerwca Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 24 Czerwca 2 godziny temu, jacekw21 napisał(a): przecież nie zepsujesz Mięsko zapeklowane, jutro będzie robiona , wrzucę w 95°C i potrzymam do pierwszego kapnięcia reszta wg przepisu, dam znać jak wyszło 1 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/23073-kie%C5%82basa-swojska/#findComment-1019892 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacekw21 Opublikowano 24 Czerwca Autor Zgłoś Udostępnij #13 Opublikowano 24 Czerwca (edytowane) 3 godziny temu, szrekPL napisał(a): wrzucę w 95°C Zastanawia mnie tylko czy aby w elektryku najpierw nie trzeba by było przeprowadzić procesu osuszania bo w tradycyjnej to ja mogę mokrą kiełbasę powiesić kapiącą i w temp 100-120 ona obsycha w kilka minut a w elektryku jest mniejszy przepływ powietrza i to mnie martwi ,aby się nie osmoliła .Chyba że te 95 dasz bez dymu to ok Edytowane 24 Czerwca przez jacekw21 1 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/23073-kie%C5%82basa-swojska/#findComment-1019964 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szrekPL Opublikowano 24 Czerwca Zgłoś Udostępnij #14 Opublikowano 24 Czerwca 38 minut temu, jacekw21 napisał(a): elektryku jest mniejszy przepływ powietrza Mam pod grzałką wentylator więc dmucha gorącym powietrzem ale słuszna uwaga, planuję najpierw wrzucić bez dymu z termoobiegiem a dopiero później kolorować i cała reszta...opiszę krok po kroku jak już zrobię u siebie, żeby nie zaśmiecać Twojego tematu...Będzie to zarazem test dla mojej nowej zabawki (wędzarki) chociaż jak do tej pory jest bardzo sprawna i zaskakuje na plus. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/23073-kie%C5%82basa-swojska/#findComment-1019978 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BazylWidzew Opublikowano 25 Czerwca Zgłoś Udostępnij #15 Opublikowano 25 Czerwca (edytowane) 11 godzin temu, szrekPL napisał(a): opiszę krok po kroku jak już zrobię u siebie, żeby nie zaśmiecać Twojego tematu. Właśnie tu opisz, bo w Twoim temacie tego nikt nie znajdzie, a tu jak ktoś by chciał tę kiełbasę robić w elektryku to będzie miał opisane czy się da czy nie. Edytowane 25 Czerwca przez BazylWidzew 1 Cytuj TYLKO WIDZEW RTS !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/23073-kie%C5%82basa-swojska/#findComment-1020040 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szrekPL Opublikowano 25 Czerwca Zgłoś Udostępnij #16 Opublikowano 25 Czerwca Godzinę temu, BazylWidzew napisał(a): Właśnie tu opisz Słusznie prawisz... Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/23073-kie%C5%82basa-swojska/#findComment-1020048 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szrekPL Opublikowano 25 Czerwca Zgłoś Udostępnij #17 Opublikowano 25 Czerwca Tak więc słowo ciałem się stało...większych problemów nie było, sprzęt którego użyłem to wędzarnia H&G Smoker 420L z generatorem Thermowind 1900, wspominam o tym ponieważ jest to jak się okazuje bardzo sprawny zestaw, przepływ gorącego powietrza bardzo dobry bez używania nawiewu, nadmuch robił generator w którym zabudowany jest wentylator, tak więc utrzymanie 100° C było bezproblemowe. Niestety powyżej tej temp załącza się alarm, to chyba jedyny mankament ale dłubnę w ustawieniach i podniosę na 110°. Kiełbaska bardzo smaczna, dokładnie taka jak opisał ją autor, będzie powtarzana bo łatwa w zrobieniu i w sumie to taka ,,awaryjna" na szybko (bez osadzania ot mięso w kichę i do wędzarki). Wrzucam fotę z efektem końcowym, bardziej dokładną fotorelację umieszczę u siebie. Dziękuję autorowi za smaczny przepis 1 1 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/23073-kie%C5%82basa-swojska/#findComment-1020127 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacekw21 Opublikowano 27 Czerwca Autor Zgłoś Udostępnij #18 Opublikowano 27 Czerwca W dniu 24.06.2025 o 21:58, szrekPL napisał(a): aśmiecać Twojego tematu. Spokojnie możesz i w moim wątku napisać też może się przyda komuś bo tu w elektryku troszkę inaczej raczej dymu i wiatraka razem nie puścisz to bez sensu musisz osuszyć w tradycyjnej mogłem pozwolić sobie na jakiś tam dymek bo i był jakiś podczas pierwszej fazy Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/23073-kie%C5%82basa-swojska/#findComment-1020450 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacekw21 Opublikowano 27 Czerwca Autor Zgłoś Udostępnij #19 Opublikowano 27 Czerwca W dniu 25.06.2025 o 09:25, BazylWidzew napisał(a): czy się da czy nie. da się na 100% tylko będzie troszkę inaczej kiedyś robiłem podobne kiełbasy na elektryku . Fakt te podpiekanie to troszkę schodziło przynajmniej u mnie Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/23073-kie%C5%82basa-swojska/#findComment-1020451 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacekw21 Opublikowano 27 Czerwca Autor Zgłoś Udostępnij #20 Opublikowano 27 Czerwca W dniu 25.06.2025 o 18:12, szrekPL napisał(a): Dziękuję autorowi za smaczny przepis Pięknie wyszła 👏no jak kiedyś podobne robiłem w broniaku 150 to dopiekanie schodziło dość długo. W tradycji można zaszaleć jednak . 1 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/23073-kie%C5%82basa-swojska/#findComment-1020452 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szrekPL Opublikowano 27 Czerwca Zgłoś Udostępnij #21 Opublikowano 27 Czerwca 1 minutę temu, jacekw21 napisał(a): da się na 100% Potwierdzam da się, a teraz w skrócie : kiełbasa prosto z nadziewarki powędrowała na kije , z kijami do skrzynki i na działkę . Wygrzałem wędzarkę do 100 stopni i do tak wygrzanej powędrowała kiełbasa bez puszczenia dymu, po ok godzinie ,,kapnęła" więc otworzyłęm drzwi, schłodziłęm do 60 *C i włączyłem generator. Kolorowałem ok 2 godz. mogłem trochę dłużej ale trzymałem się trochę przepisu, no i póżniej podpiekanie, ten etap zajął niemalże godzinę. Nie używałem wentylatora do osuszania oraz termoobiegu. Wyszła dokładnie taka jak opisuje Jacek a przynajmniej mam taką ndzieje, zrobiłem ok 5,5kg zapach zanęcił sąsiadów na działce więc miałem testerów i napiszę tak, sąsiedzi w różnym wieku oraz mniejszym lub większym(zdecydowanie) ubytku w uzębieniu czyli moje szanowne konsylium wydało werdykt że jest świetna, mięciutka i nie trzeba zbytnio przykłądać się go gryzienia. Także swojska w wersji digital śmiało do zrobienia. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/23073-kie%C5%82basa-swojska/#findComment-1020454 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.