Skocz do zawartości

Centrum Szkoleniowe WB  

56 użytkowników zagłosowało

1. 1. Czy Twoim zadniem uruchomienie Centrum Szkoleniowego WB jest celowe?

• Tak
      48
    • Nie
      4
    • Nie mam zadnia
      4

Rekomendowane odpowiedzi

54 minuty temu, SZCZEPAN napisał(a):

nad stworzeniem szkoły masarstwa

Szkoła masarstwa to zupełnie inna bajka :clap:, ja myślałem i pisałem o kursie dla początkujących:facepalm:.

Szkoła masarstwa to naprawdę inna połka, i świetna idea.

Muskie - to ryba 🙃

Natomiast kursy tematyczne na zlotach jak najbardziej mogą się odbywać,jeśli będą chętni.

W życiu trzeba być twardym jak chleb z biedronki.

Uruchomie SDM jest wspaniałą inicjatywą, której mocno będę kibicować. Natomiast należy zgodzić się z wypowiedzią Waldka, że większym zainteresowaniem będą cieszyły się kursy ukończone egzaminem zawodowym. Kursant zdobędzie pierwszy stopień zawodowy honorowany przez pracodawców. Fajnie by było żeby w SDM można było podnosić kwalifikacje w zależności od posiadanej wiedzy (dyplom zawodowy). Zgodnie z przepisami takie uprawnieni uzyskuje się po zdaniu egzaminu przed OKE. 

1 godzinę temu, SZCZEPAN napisał(a):

Naszym celem jest stworzenie miejsca, w którym teoria będzie ściśle łączyła się z praktyką, a uczniowie krok po kroku — od podstaw po poziom zaawansowany — zdobędą wiedzę i umiejętności potrzebne w zawodzie. Dzięki temu szkoła stanie się przestrzenią, gdzie pasja spotyka się z rzemiosłem, a nauka z rzeczywistymi potrzebami rynku.

Krzysztof czy może podjąłeś kroki w kierunku uzyskania kompetencji placówki kształcenia ustawicznego lub centra kształcenia zawodowego? 

Aktualnie napotykamy na pewne problemy organizacyjne i finansowe, a koszty, z którymi się borykamy, nie odzwierciedlają w pełni wartości planowanego przedsięwzięcia.

Wiadomą sprawą są bardzo wysokie koszty stworzenia centrum celem uzyskania uprawnień i wszelkich pozwoleń. Biurokracja i przepisy przystosowania ośrodka do celów kształcenia zabijają inicjatywę na samym początku. Każdy inwestor liczy koszty i stopę zwrotu dlatego wszystkie kursy na których zdobywa się kwalifikacje zawodowe są bardzo drogie na wolnym rynku. Jedynym rozwiązaniem żeby zejść z kosztów jest prowadzenie kursów na takim poziomie jak było do tej pory a i tak koszty bedą wysokie biorąc pod uwagę dzisiejsze ceny : surowców, energii, eksploatacji itd.... lista jest dluga. 

Jednak dzięki odpowiedniemu wsparciu — zarówno krajowemu, jak i z funduszy Unii Europejskiej — jesteśmy w stanie zbudować solidne fundamenty dla tej inicjatywy.

Jeśli są programy z których można uzyskać dofinansowanie takiego celu to warto spróbować je uzyskać pomimo "wielkiej biurokracji". Życzę dużo wytrwałości i powodzenia w działaniu. 

Edytowane przez Grzewlod