Skocz do zawartości
Pamiętajcie, że z naszego forum możecie korzystać bezpłatnie tylko dzięki temu, iż kilkadziesiąt osób klika w reklamy. Może już czas abyś do nich dołączył?

Centrum Szkoleniowe WB  

127 użytkowników zagłosowało

1. 1. Czy Twoim zadniem uruchomienie Centrum Szkoleniowego WB jest celowe?

• Tak
      103
    • Nie
      5
    • Nie mam zadnia
      19

Rekomendowane odpowiedzi

54 minuty temu, SZCZEPAN napisał(a):

nad stworzeniem szkoły masarstwa

Szkoła masarstwa to zupełnie inna bajka :clap:, ja myślałem i pisałem o kursie dla początkujących:facepalm:.

Szkoła masarstwa to naprawdę inna połka, i świetna idea.

Muskie - to ryba 🙃

Natomiast kursy tematyczne na zlotach jak najbardziej mogą się odbywać,jeśli będą chętni.

W życiu trzeba być twardym jak chleb z biedronki.

Uruchomie SDM jest wspaniałą inicjatywą, której mocno będę kibicować. Natomiast należy zgodzić się z wypowiedzią Waldka, że większym zainteresowaniem będą cieszyły się kursy ukończone egzaminem zawodowym. Kursant zdobędzie pierwszy stopień zawodowy honorowany przez pracodawców. Fajnie by było żeby w SDM można było podnosić kwalifikacje w zależności od posiadanej wiedzy (dyplom zawodowy). Zgodnie z przepisami takie uprawnieni uzyskuje się po zdaniu egzaminu przed OKE. 

1 godzinę temu, SZCZEPAN napisał(a):

Naszym celem jest stworzenie miejsca, w którym teoria będzie ściśle łączyła się z praktyką, a uczniowie krok po kroku — od podstaw po poziom zaawansowany — zdobędą wiedzę i umiejętności potrzebne w zawodzie. Dzięki temu szkoła stanie się przestrzenią, gdzie pasja spotyka się z rzemiosłem, a nauka z rzeczywistymi potrzebami rynku.

Krzysztof czy może podjąłeś kroki w kierunku uzyskania kompetencji placówki kształcenia ustawicznego lub centra kształcenia zawodowego? 

Aktualnie napotykamy na pewne problemy organizacyjne i finansowe, a koszty, z którymi się borykamy, nie odzwierciedlają w pełni wartości planowanego przedsięwzięcia.

Wiadomą sprawą są bardzo wysokie koszty stworzenia centrum celem uzyskania uprawnień i wszelkich pozwoleń. Biurokracja i przepisy przystosowania ośrodka do celów kształcenia zabijają inicjatywę na samym początku. Każdy inwestor liczy koszty i stopę zwrotu dlatego wszystkie kursy na których zdobywa się kwalifikacje zawodowe są bardzo drogie na wolnym rynku. Jedynym rozwiązaniem żeby zejść z kosztów jest prowadzenie kursów na takim poziomie jak było do tej pory a i tak koszty bedą wysokie biorąc pod uwagę dzisiejsze ceny : surowców, energii, eksploatacji itd.... lista jest dluga. 

Jednak dzięki odpowiedniemu wsparciu — zarówno krajowemu, jak i z funduszy Unii Europejskiej — jesteśmy w stanie zbudować solidne fundamenty dla tej inicjatywy.

Jeśli są programy z których można uzyskać dofinansowanie takiego celu to warto spróbować je uzyskać pomimo "wielkiej biurokracji". Życzę dużo wytrwałości i powodzenia w działaniu. 

Edytowane przez Grzewlod
  • 2 tygodnie później...

No i super, w końcu coś konkretnego rusza! Kursy brzmią mega praktycznie, każdy kto lubi majstrować w kuchni albo przy wędzeniu na pewno znajdzie coś dla siebie. Fajnie, że ekipa fachowców, bo wtedy nie tylko zabawa, ale i konkretna wiedza zostaje.

• 2 miesiące temu...
  • 4 tygodnie później...

Witam Wszystkich. Może nie jestem zbyt aktywnym uczestnikiem tego forum, jednak jeżeli mogę to wyrażę moje skromne zdanie. Zaczynając od początku to, co chęć powiedzieć jest ważne. Trafiłem na Waszą stronę kilka lat temu z wyszukiwarki, co znalazłem? Ogromną ilość wiedzy i doświadczenia, rzeszę osób, które chętnie dzieliły się swoim doświadczeniem, dla takiego laika jak ja. Dziękuję, naprawdę bardzo mi to pomogło.  Skorzystałem z jednego z kursów.  Towarzystwo, atmosfera i co najważniejsze wiedza wyniesiona, bezcenna. Za co Wam wszystkim dziękuję. Szukałem ostatnio w Internecie nowych szkoleń, kursów. Powiem lipa, cel typowa komercja tj. "hotel pięć gwiazdek", to jest głównym celem, problem tylko zero warsztatu 🤨, zero konkretów "sztuki masarskiej". Czyli komercja wzięła górę nad celem 🫣 Szukam szkolenia, kursu takiego jak poprzednio, czyli warsztat i praktyka pod nadzorem mistrzów, nie wygody, nie mają to istotnego znaczenia.  Tego chyba szuka dziś wiele osób zniechęconych "przemysłówką".  Osoby, które tworzyły klimat "wędlin domowych, wędzarniczej braci" naprawdę macie potencjał, warsztat, wiedzę i doświadczenie. Wykorzystajcie to! Osobiście czekam na ofertę takiego warsztatu, szkolenia. Trzymam kciuki, że to wszystko uda się. Naprawdę chętnie wezmę, wraz z moimi znajomymi, udział w takim wydarzeniu. Podsumowując, wierzę w Waszą inicjatywę i czekam z utęsknieniem na ofertę, bo wiem, że jesteście profesjonalistami w tym fachu. 

pozdrawiam

Robert B.

Jeżeli jest problem w sprawach informatycznych "strona promująca taki kurs, szkolenie" mogę pomóc. 

pozdrawiam

Robert B.

W dniu 10.12.2025 o 12:26, Gwayi napisał(a):

Informacja o uruchomieniu SDM bardziej mnie cieszy niż zbliżające się święta ! 😍👍

Przyłączam się 👍

pozdrawiam

Robert B.

Dajcie jeszcze chwilę wszystko w trakcie realizacji.

W życiu trzeba być twardym jak chleb z biedronki.

Godzinę temu, karolszymczak napisał(a):

Dajcie jeszcze chwilę wszystko w trakcie realizacji.

Może coś trzeba pomóc ? Czy ta "chwila" ma jakieś konkrety, miejsce, daty ,czy jest na etapie koncepcji ? 

• Upvote 1

Muskie - to ryba 🙃

Działania są w trakcie. Jak tylko temat będzie zrealizowany według naszych planów i zamysłów, na pewno od razu damy znać. Na razie są ważniejsze tematy do ogarnięcia.

• Like 2
  • Upvote 1

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein