Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Chce podzielić się z Wami przepisem na sos passata.

Próbę zrobiłam w ubiegłym roku, a tego roku zrobiłam z 2 porcji bo bardzo nam smakował. 

Skladniki:

- 5 kg pomidorów Lima

- 4 duże czerwone papryki

- 2 cukinię

- 6 dużych śliwek 

- czosnek 

Wykonanie:

Po umyciu składników, pomidory, przekrawałam na pół po usunięciu gniazd.

Paprykę tym razem dałam mieszaną przekrawałam na 4 części. 

Obraną cukinię również kroiłam na mniejsze kawałki. Najlepsza taka mniejsza gdyż nie trzeba usuwać środka. 

Ze śliwek usunąć pestki.

Blachę wyłożyć papierem, ułożone produkty zapiekam w piekarniku nagrzanym do 200 stopni. 

Po zapieczeniu ściągam skórę i przekładam na sitko, po odsączeniu przekładam do garnka i blenduje. 

Dodaję sól do smaku, można dodać bazylię lub inne przeprawy wg gustu. 

Przekładam do słoików i pasteryzyje 25 min. 

Sok który został po odsaczeniy, zagotowalam, dodałam sól do smaku i przelałam do słoika. 

 

 

 

 

 

 

 

 

20250901_172019.jpg

20250901_134856.jpg

20250901_134320.jpg

20250901_133621.jpg

20250901_134739.jpg

20250901_145159.jpg

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/23144-sos-passata/
Udostępnij na innych stronach

3 godziny temu, BazylWidzew napisał(a):

Jak długo?

15 - 20 min, należy obserwować gdyż pomidor szybciej się zapieka. 

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/23144-sos-passata/#findComment-1032575
Udostępnij na innych stronach

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.