Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

SUROWIEC I ROZDRABNIANIE

Mielenie było na maszynce nr.8
-boczek 2kg/10mm
-szynka 2kg/szarpak
-1 kl.wołowiny 1,5 kg/krojone w kostkę 1,5 cm
-piersi z kurczaka 1,5 kg /krojona w kostkę 1,5 cm
 
PRZYPRAWY I MATERIAŁY POMOCNICZE
-pieprz czarny 4g/kg
-czosnek 4g/kg zgnieciony w prasce i dodany do wody
-gorczyca biała i czarna po 2g/kg
-przyprawa ziołowa grill prymat 4g/kg
-peklo sól 18g/kg
-woda 10%
-osłonka białkowa 
 
WYKONANIE
Mięso szynka i boczek tniemy w kostkę około 3-4 cm do peklowania natomiast wołowinę i drób tniemy już docelowo w kostkę 1,5 cm max 2 cm. Peklujemy 2 dni w temp. 4-6 stopni, po tym czasie mielimy szynkę i boczek. Mieszamy wszystkie rodzaje mięsa dodając stopniowo wodę i wszystkie przyprawy. Mieszamy wyrabiamy masę mięsną do tej pory, aż wchłonie całą wodę i będzie mocno klejąca. Osłonki moczymy w letniej wodzie kilka minut następnie dość ściśle napełniamy. Osadzamy około 2 godziny w temp. pokojowej, następnie wędzimy w 60 stopniach 4 godz.Po wędzeniu odparzamy w 80-90 st. do temp w środku 72. gdy osiągnie końcową temp. hartujemy w zimnej wodzie 15 min.
Ps. na próbę zrobiłem też w jelitach wieprzowych i powiem też jest fajnie. Kiełbasa ogólnie jest smaczna dość mocno aromatyczna konsystencja zwięzła-zwarta można ukroić cieniutkie plasterki ,nie rozpadają się . Polecam .SMACZNEGO.

IMG_7152.jpeg

IMG_7154.jpeg

IMG_7158.jpeg

IMG_7128.jpeg

IMG_7127.jpeg

IMG_7144.jpeg

IMG_7146.jpeg

IMG_7142.jpeg

  • Like 1
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/23163-kie%C5%82basa-gruba/
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.