Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Byłem świadkiem według mnie złego podejścia do wędzenia kiełbasy i innych wędzonek w markecie. Pracownik sklepu wkładał cały wsad masy mięsnej do zimnej komory zawierającej dużą ilość wody i dopiero wtedy włączał grzanie elektryczne. Proszę mi powiedzieć czy taka technologia wędzenia jest dozwolona?

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/23297-w%C4%99dzenie/
Udostępnij na innych stronach

Przebieg procesu w wędzarni ATMOS przy „zimnym starcie

Nowoczesne komory ATMOS są zaprojektowane tak, by prowadzić równomierne podgrzewanie zarówno wsadu, jak i atmosfery komory.
Kiedy wsad zostaje włożony do komory o niższej temperaturze (tzw. zimny start), sterownik urządzenia automatycznie:

uruchamia delikatne podgrzewanie powietrza i obieg wymuszony, monitoruje temperaturę w dwóch punktach – wsadu i komory, stopniowo podnosi temperaturę (zazwyczaj o 1–2°C na minutę),

kontroluje wilgotność względną powietrza, tak by nie doszło do gwałtownej kondensacji pary na zimnych powierzchniach.

W efekcie zarówno mięso, jak i otoczenie komory nagrzewają się równomiernie, a różnica temperatur jest minimalna.
Dzięki temu para wodna, która zaczyna się pojawiać w początkowej fazie grzania, nie skrapla się gwałtownie na wyrobach, tylko utrzymuje się w powietrzu w postaci pary nienasyconej.

Dlaczego to działa ?

Konstrukcja ATMOS-a (z wentylatorami, czujnikami, automatycznym sterowaniem i możliwością zadania profilu temperaturowego) pozwala uzyskać łagodny gradient temperatury:

mięso nie jest narażone na szok termiczny, komora nie ma zimnych stref, kondensacja ograniczona jest do minimum, proces przebiega stabilnie i kontrolowanie.

Takie podejście ma sens technologiczny zwłaszcza wtedy, gdy:

wsad jest duży (np. kilka wózków), mięso jest schłodzone po peklowaniu, a komora automatycznie przeprowadza pełny cykl: nagrzewanie → osuszanie → wędzenie → parzenie.

„Warto doceniać małe rzeczy, które sprawiają, że życie jest piękne.”

Pozdrawiam!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/23297-w%C4%99dzenie/#findComment-1042638
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.