Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

mieso-wieprzowe-kl-I.jpg

Mięso drobne – to mięso rozdrobnione do określonej wielkości cząstek, przygotowane jako półprodukt do wytwarzania wędlin i wyrobów wędliniarskich, zawierające mięśnie, tłuszcz oraz tkankę łączną w proporcjach zależnych od rodzaju produktu.

Definicja techniczna (wg technologii przetwórstwa mięsnego):

Mięso drobne – to mięso rozdrobnione ręcznie lub mechanicznie w wilku, krajalnicy, stanowiące mieszaninę mięśni, tłuszczu i tkanki łącznej, przygotowane zgodnie z recepturą technologiczną jako półprodukt do wyrobu farszów wędliniarskich.

Charakterystyka mięsa drobnego:

  1. Rodzaj surowca:

    • mięso wieprzowe, wołowe, drobiowe lub mieszane,

    • może pochodzić z różnych klas jakości (np. kl. I, II, III, IV w zależności od zawartości tłuszczu i tkanki łącznej).

  2. Stopień rozdrobnienia:

    • zależy od rodzaju produktu:

      • farsze drobno rozdrobnione (np. parówki, mortadela) – 1–3 mm,

      • farsze średnio rozdrobnione (np. kiełbasy średnio rozdrobnione) – 3–5 mm,

      • farsze grubo rozdrobnione (np. kiełbasy wysokiej jakości, kiełbasy surowe dojrzewające) – powyżej 5 mm.

  3. Zastosowanie:

    • jako składnik farszu do kiełbas, pasztetów, parówek, mortadel, kaszanek i innych wyrobów wędliniarskich.

  4. Cel przygotowania:

    • uzyskanie odpowiedniej struktury, konsystencji i związania farszu,

    • równomierne rozmieszczenie tłuszczu i białek,

    • zapewnienie właściwego wiązania wody i tłuszczu podczas obróbki cieplnej.

 

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/23322-definicja-mi%C4%99sa-drobnego/
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.