Kaper Opublikowano 17 Marca 2009 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 17 Marca 2009 Witam serdecznie.Jestem całkowitym laikiem w wykonywaniu wędlin domowych i moje zapytanie dotyczy kiełbas a mianowicie "wiejskiej". Z tego co słyszałem jest to kiełbasa podwędzana bez dodatku peklosoli i nie parzona w trakcie wędzenia... nie wiem. Jeśli jest ktoś w stanie na ten temat się wypowiedzieć to prosiłbym bardzo. A jeśli tak jest to proszę o podanie takiego procesu wykonania. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2416-w%C4%99dzona-kie%C5%82basa-bez-peklosoli-by%C4%87-mo%C5%BCe-to-wiejska/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chudziak Opublikowano 17 Marca 2009 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 17 Marca 2009 Poczytaj sobie tu: https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=3158 pkt 3 Cytuj "...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde Wczoraj snem szczęśliwym, I każde Jutro wizją nadziei." Kalidasa V w n.e. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2416-w%C4%99dzona-kie%C5%82basa-bez-peklosoli-by%C4%87-mo%C5%BCe-to-wiejska/#findComment-61428 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kaper Opublikowano 17 Marca 2009 Autor Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 17 Marca 2009 Przepis Eanny jest dosyć ciekawy, ale mam jedno pytanie co do niego - czy muszę parzyć tą kiełbasę podczas podwędzania? W jakim celu parzy się kiełbasę?? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2416-w%C4%99dzona-kie%C5%82basa-bez-peklosoli-by%C4%87-mo%C5%BCe-to-wiejska/#findComment-61429 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bo66 Opublikowano 17 Marca 2009 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 17 Marca 2009 Przeczytaj może tutaj znajdziesz odpowiedz. :smile: http://www.wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=1653 Cytuj Pozdrawiam gorąco. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2416-w%C4%99dzona-kie%C5%82basa-bez-peklosoli-by%C4%87-mo%C5%BCe-to-wiejska/#findComment-61430 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BonAir Opublikowano 17 Marca 2009 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 17 Marca 2009 Kaper, to nie tak...Parzenie, to takie "gotowanie" w wodzie, tylko nie w temperaturze wrzenia, tylko w odpowiednio niższej, w zależności od wyrobu. Kiełbasy po uwędzeniu parzy się przeważnie w wodzie o temp. ok. 72-75 st.C. Przeczytaj sobie ten artykuł na stronie głównej, a z pewnością rozwieje wiele Twoich wątpliwości w tym temacie:http://www.wedlinydomowe.pl/articles.php?id=196 Cytuj PozdrawiamBonAir https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=47286#47286Co by tu jeszcze sprasować... ? Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2416-w%C4%99dzona-kie%C5%82basa-bez-peklosoli-by%C4%87-mo%C5%BCe-to-wiejska/#findComment-61431 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kaper Opublikowano 17 Marca 2009 Autor Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 17 Marca 2009 No dobrze, teraz wszystko rozumiem. Ale co by było jakbym kiełbasy nie zaparzył może głupie pytanie ale chciałbym wiedzieć Czy jest taki przepis, że podczas wędzenia nie parzy się kiełbasy? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2416-w%C4%99dzona-kie%C5%82basa-bez-peklosoli-by%C4%87-mo%C5%BCe-to-wiejska/#findComment-61432 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
abratek Opublikowano 17 Marca 2009 Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 17 Marca 2009 To byłaby surowa....aby zdenaturować białka (mięso przestaje wtedy być surowe) należy doprowadzić do temperatury 70-72°C (dawniej 68-70) w centrum takiej kiełbaski,W wędzarni ten efekt osiągniesz podnosząc temperaturę na ostatnie pół godziny do ok 80 - 85° - nazywamy to wtedy "pieczeniem" (dopiekaniem , etc.) Cytuj Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2416-w%C4%99dzona-kie%C5%82basa-bez-peklosoli-by%C4%87-mo%C5%BCe-to-wiejska/#findComment-61433 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kaper Opublikowano 17 Marca 2009 Autor Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 17 Marca 2009 No to teraz wszystko jasne:) dziękuję za odpowiedzi:) Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2416-w%C4%99dzona-kie%C5%82basa-bez-peklosoli-by%C4%87-mo%C5%BCe-to-wiejska/#findComment-61435 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radzio Opublikowano 17 Marca 2009 Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 17 Marca 2009 Kaper, zrób Kiełbasę Głogowską. Robiliśmy ją na II SDM i była pyszna. Jej właśnie się nie parzy, tylko podpieka w wędzarni. KIEŁBASA GŁOGOWSKA Skład surowcowy na 10 kg 1. Mięso wieprzowe kl I niepeklowane - 3,5kg 2. Mięso wieprzowe kl II niepeklowane - 5,5kg 3. Mięso wieprzowe kl III niepeklowane - 1,0 kg Przyprawy i materiały pomocnicze: 1. Pieprz naturalny (świeżo mielony) - 0,02kg 2. Czosnek - 0,03kg 3. Sól - 0,2kg 4. Jelita cienkie wieprzowe Przepis z II SDM Cytuj Pozdrawiam... Piotrek. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2416-w%C4%99dzona-kie%C5%82basa-bez-peklosoli-by%C4%87-mo%C5%BCe-to-wiejska/#findComment-61436 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kaper Opublikowano 17 Marca 2009 Autor Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 17 Marca 2009 Radzio dzięki za przepis. Zobaczymy... Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2416-w%C4%99dzona-kie%C5%82basa-bez-peklosoli-by%C4%87-mo%C5%BCe-to-wiejska/#findComment-61438 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radzio Opublikowano 17 Marca 2009 Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 17 Marca 2009 Nie ma za co dziękować! Przepis nie jest mój. Ja go tylko wkleiłem :wink: Cytuj Pozdrawiam... Piotrek. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2416-w%C4%99dzona-kie%C5%82basa-bez-peklosoli-by%C4%87-mo%C5%BCe-to-wiejska/#findComment-61440 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Domin12439 Opublikowano 17 Marca 2009 Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 17 Marca 2009 WitamJak dla mnie kiełbasa wędzona i parzona bezpośrednio po wędzeniu jest lżej strawna dla naszych organizmówjednak kiełbasa wędzona przynajmniej kilka dniz pieczeniem na koniecjest o niebo lepsza w smakudla każdego tygryska oczywiście :grin: Cytuj Pozdrawiam serdecznie!!! DominikWĘDZĘ SOBIE I MUZOM - tym co się znają https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=47286#47286http://www.wyrobydomowe.nazwa.pl/catalog/index.phphttp://nasza-klasa.pl/profile/1110333 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2416-w%C4%99dzona-kie%C5%82basa-bez-peklosoli-by%C4%87-mo%C5%BCe-to-wiejska/#findComment-61466 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Papla Opublikowano 18 Marca 2009 Zgłoś Udostępnij #13 Opublikowano 18 Marca 2009 tu masz oryginalny przepis kolegi Ligawy http://www.wedlinydomowe.pl/articles.php?id=982 bardzo dobra na grilla Cytuj Pozdrawiam Paweł Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2416-w%C4%99dzona-kie%C5%82basa-bez-peklosoli-by%C4%87-mo%C5%BCe-to-wiejska/#findComment-61477 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.