arkdom Opublikowano 2 Kwietnia 2009 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 2 Kwietnia 2009 W większości przepisów na polędwicę/schab wędzony mięsa się nie sznuruje, tylko robi pętelkę ze sznurka do zawieszenia. Zauważyłem jednak zdjęcia na których schab jest sznurowany.Możecie powiedzieć coś na ten temat? Jakie są Wasze opinie i doświadczenia? Cytuj AREK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2479-cel-sznurowania-w%C4%99dzonek/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Anonymous Opublikowano 2 Kwietnia 2009 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 2 Kwietnia 2009 Po mojemu, schab to jeden mięsień, więc nie trzeba go sznurować. Sznuruje się, albo wciska w siatki mięśnie składane (albo zwijane) po to, żeby się skleiły, w trakcie wędzenia/parzenia. Chociaż mogę się mylić, ale ja takich pojedyńczych mięśni nie sznuruję, a siatek nie używam, bo nie lubię ich ściągania. :wink: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2479-cel-sznurowania-w%C4%99dzonek/#findComment-63812 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 2 Kwietnia 2009 Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 2 Kwietnia 2009 Witam Zauważyłem jednak zdjęcia na których schab jest sznurowany. Przy wędzeniu polędwicy robię dwie rzeczy , których większość nie robi . Po pierwsze - polędwicy nie okrawam z warkocza , pozostaje do wędzenia w takim stanie jak została wykrojona od kości . Po drugie , sznuruję do wędzenia tak jak szynki . Tak sobie wymyśliłem że tak zrobiona jest bardziej soczysta i zarazem smaczniejsza od "gołego "mięśnia . Żeby to potwierdzić względnie zmienić zdanie to następnym razem uwędzę polędwicę "okrojoną " Pozdrawiam Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2479-cel-sznurowania-w%C4%99dzonek/#findComment-63813 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Wiesław Opublikowano 2 Kwietnia 2009 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 2 Kwietnia 2009 ja też schabu nie sznuruję , ale jeśli ktoś ma nieforemny egzemplarz (schabu) to oczywiście może sobie pomóc siatką lub sznurowaniem :lol: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2479-cel-sznurowania-w%C4%99dzonek/#findComment-63814 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Podlasiak Opublikowano 2 Kwietnia 2009 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 2 Kwietnia 2009 Tak sobie wymyśliłem że tak zrobiona jest bardziej soczysta I dlatego ja też sznuruję !!! Cytuj Trzeba żyć, aby jeść, a nie jeść, aby żyć !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2479-cel-sznurowania-w%C4%99dzonek/#findComment-63815 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
helixwroclaw2005 Opublikowano 2 Kwietnia 2009 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 2 Kwietnia 2009 Ja też sznuruję i jest to moje ulubione zajęcie :grin: Cytuj Pozdrawiam Brać Wędzarniczą----------------------------------------------Ex: Braniewo, Jaromin, Krynica, Poznań, Gołdap, Kraków, Wola Batorska, Wrocław, .... Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2479-cel-sznurowania-w%C4%99dzonek/#findComment-63818 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
oli Opublikowano 2 Kwietnia 2009 Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 2 Kwietnia 2009 Ja sznuruję nawet schab bo podoba mi się sznurowany, szynki też wolę sznurowane niż w siatce. Cytuj Nic mnie tak nie cieszy, nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2479-cel-sznurowania-w%C4%99dzonek/#findComment-63822 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dziuniek Opublikowano 4 Kwietnia 2009 Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 4 Kwietnia 2009 Ja do tej pory robiłem wszystko w siatce oprócz polędwicy ( tej nie trokuję ), ostatnio jedną szyneczkę zrobiłem trokowaną (sznurowaną) inne w siatce i ta trokowana wydaje mi się smaczniejsza. Czy to możliwe??? czy to tylko moje dziwne odczucia? proszę o opinie :wink: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2479-cel-sznurowania-w%C4%99dzonek/#findComment-64115 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomuś Opublikowano 5 Kwietnia 2009 Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 5 Kwietnia 2009 Czy to możliwe??? czy to tylko moje dziwne odczucia? proszę o opinie Dziunek a może to sugestia ,psycha ? Chyba nie możliwe aby jednakowe kawałki mięsa z tej samej solanki i razem wędzone inaczej smakowały ? Chyba ,że siatka "daje posmak " ale tu musi się wypowiedziec Miro . Cytuj Tomuś Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2479-cel-sznurowania-w%C4%99dzonek/#findComment-64121 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zico Opublikowano 5 Kwietnia 2009 Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 5 Kwietnia 2009 Tomuś wydaje mi się, że jadnak nie koniecznie. Może się mylę, ale sznurowany mocno mięsień lepiej się ze sobą skleja i po sparzeniu mniej z niego wycieka; może to o to chodzi :question: Cytuj Paweł 603957797 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2479-cel-sznurowania-w%C4%99dzonek/#findComment-64127 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dziuniek Opublikowano 5 Kwietnia 2009 Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 5 Kwietnia 2009 następnym razem jedną zrobię w siatce i zatrokuję, a drugą tylko zatrokuję, zobaczymy jak wyjdzie. pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2479-cel-sznurowania-w%C4%99dzonek/#findComment-64171 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 5 Kwietnia 2009 Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 5 Kwietnia 2009 Witam następnym razem jedną zrobię w siatce i zatrokuję, a drugą tylko zatrokuję, zobaczymy jak wyjdzie. pozdrawiam Właśnie , to jest najlepsze podejście do tematu . Za jednym wędzeniem , mięso z tej samej zalewy i problemik sam sobie rozwiążesz :smile: Pozdrawiam Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2479-cel-sznurowania-w%C4%99dzonek/#findComment-64176 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Podlasiak Opublikowano 5 Kwietnia 2009 Zgłoś Udostępnij #13 Opublikowano 5 Kwietnia 2009 A ja ostatnio, czyli wczoraj zrobiłem część w siateczce, część luzem a cześć sznurowaną. Jak zasiądę do degustacji - ocenię gdzie jest tzw. pies pogrzebany. :grin: Zaznaczam do tej pory zawsze sznurowałem :!: :!: :grin: :lol: Cytuj Trzeba żyć, aby jeść, a nie jeść, aby żyć !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2479-cel-sznurowania-w%C4%99dzonek/#findComment-64182 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 5 Kwietnia 2009 Zgłoś Udostępnij #14 Opublikowano 5 Kwietnia 2009 Witam Jak zasiądę do degustacji - ocenię gdzie jest tzw. pies pogrzebany. Tylko uważaj bo Święta tuż , tuż :lol: :grin: Pozdrawiam Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2479-cel-sznurowania-w%C4%99dzonek/#findComment-64186 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Podlasiak Opublikowano 5 Kwietnia 2009 Zgłoś Udostępnij #15 Opublikowano 5 Kwietnia 2009 No własnie dzis kończę ostatniew wędzenie :grin: i parzenie :grin: Cytuj Trzeba żyć, aby jeść, a nie jeść, aby żyć !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2479-cel-sznurowania-w%C4%99dzonek/#findComment-64190 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dziuniek Opublikowano 5 Kwietnia 2009 Zgłoś Udostępnij #16 Opublikowano 5 Kwietnia 2009 super Podlasiaku jak tylko wyciągniesz wnioski daj znać!!! :grin: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2479-cel-sznurowania-w%C4%99dzonek/#findComment-64248 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkdom Opublikowano 20 Czerwca 2009 Autor Zgłoś Udostępnij #17 Opublikowano 20 Czerwca 2009 Właśnie mi się pekluje kilka polędwic, to zrobię próbę, część zasznuruję, a część uwędzę bez sznurka.Niespodziewanie polędwica stała się ulubioną wędliną w mojej rodzinie (parzona).W sumie mnie to też odpowiada, bo z polędwicą najmniej pracy. Cytuj AREK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2479-cel-sznurowania-w%C4%99dzonek/#findComment-72220 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkdom Opublikowano 1 Lipca 2009 Autor Zgłoś Udostępnij #18 Opublikowano 1 Lipca 2009 Zrobiłem te polędwice. Szczerze mówiąc nie widzę różnicy miedzy sznurowaną, a nie sznurowaną. No może poza kształtem. :wink: Cytuj AREK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2479-cel-sznurowania-w%C4%99dzonek/#findComment-73087 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
spec202 Opublikowano 1 Lipca 2009 Zgłoś Udostępnij #19 Opublikowano 1 Lipca 2009 Witam! Ja do tej pory robiłem wszystko w siatce oprócz polędwicy ( tej nie trokuję ), ostatnio jedną szyneczkę zrobiłem trokowaną (sznurowaną) inne w siatce i ta trokowana wydaje mi się smaczniejsza. Czy to możliwe??? czy to tylko moje dziwne odczucia? proszę o opinie :wink: Ja myślę , że ta sznurowana wydaje się ładniejsza dla oka i tu odpowiedź na twoje pytanie :smile: P) Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2479-cel-sznurowania-w%C4%99dzonek/#findComment-73093 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.