Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

W większości przepisów na polędwicę/schab wędzony mięsa się nie sznuruje, tylko robi pętelkę ze sznurka do zawieszenia. Zauważyłem jednak zdjęcia na których schab jest sznurowany.

Możecie powiedzieć coś na ten temat? Jakie są Wasze opinie i doświadczenia?

AREK
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2479-cel-sznurowania-w%C4%99dzonek/
Udostępnij na innych stronach

Gość Anonymous
Po mojemu, schab to jeden mięsień, więc nie trzeba go sznurować. Sznuruje się, albo wciska w siatki mięśnie składane (albo zwijane) po to, żeby się skleiły, w trakcie wędzenia/parzenia. Chociaż mogę się mylić, ale ja takich pojedyńczych mięśni nie sznuruję, a siatek nie używam, bo nie lubię ich ściągania. :wink:
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2479-cel-sznurowania-w%C4%99dzonek/#findComment-63812
Udostępnij na innych stronach

Witam

 

Zauważyłem jednak zdjęcia na których schab jest sznurowany.

Przy wędzeniu polędwicy robię dwie rzeczy , których większość nie robi .

 

Po pierwsze - polędwicy nie okrawam z warkocza , pozostaje do wędzenia w takim stanie jak została wykrojona od kości .

 

Po drugie , sznuruję do wędzenia tak jak szynki .

 

Tak sobie wymyśliłem że tak zrobiona jest bardziej soczysta i zarazem smaczniejsza od "gołego "mięśnia . Żeby to potwierdzić względnie zmienić zdanie to następnym razem uwędzę polędwicę "okrojoną "

 

Pozdrawiam

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2479-cel-sznurowania-w%C4%99dzonek/#findComment-63813
Udostępnij na innych stronach

Ja też sznuruję i jest to moje ulubione zajęcie :grin:

Pozdrawiam Brać Wędzarniczą

----------------------------------------------

Ex: Braniewo, Jaromin, Krynica, Poznań, Gołdap, Kraków, Wola Batorska, Wrocław, ....

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2479-cel-sznurowania-w%C4%99dzonek/#findComment-63818
Udostępnij na innych stronach

Ja do tej pory robiłem wszystko w siatce oprócz polędwicy ( tej nie trokuję ), ostatnio jedną szyneczkę zrobiłem trokowaną (sznurowaną) inne w siatce i ta trokowana wydaje mi się smaczniejsza. Czy to możliwe??? czy to tylko moje dziwne odczucia? proszę o opinie :wink:
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2479-cel-sznurowania-w%C4%99dzonek/#findComment-64115
Udostępnij na innych stronach

Czy to możliwe??? czy to tylko moje dziwne odczucia? proszę o opinie

Dziunek a może to sugestia ,psycha ?

Chyba nie możliwe aby jednakowe kawałki mięsa z tej samej solanki i razem wędzone inaczej smakowały ?

Chyba ,że siatka "daje posmak " ale tu musi się wypowiedziec Miro .

Tomuś
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2479-cel-sznurowania-w%C4%99dzonek/#findComment-64121
Udostępnij na innych stronach

Tomuś wydaje mi się, że jadnak nie koniecznie. Może się mylę, ale sznurowany mocno mięsień lepiej się ze sobą skleja i po sparzeniu mniej z niego wycieka; może to o to chodzi :question:

Paweł 603957797

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2479-cel-sznurowania-w%C4%99dzonek/#findComment-64127
Udostępnij na innych stronach

Witam

 

 

 

następnym razem jedną zrobię w siatce i zatrokuję, a drugą tylko zatrokuję, zobaczymy jak wyjdzie.

pozdrawiam

Właśnie , to jest najlepsze podejście do tematu . Za jednym wędzeniem , mięso z tej samej zalewy i problemik sam sobie rozwiążesz :smile:

 

Pozdrawiam

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2479-cel-sznurowania-w%C4%99dzonek/#findComment-64176
Udostępnij na innych stronach

A ja ostatnio, czyli wczoraj zrobiłem część w siateczce, część luzem a cześć sznurowaną. Jak zasiądę do degustacji - ocenię gdzie jest tzw. pies pogrzebany. :grin: Zaznaczam do tej pory zawsze sznurowałem :!: :!: :grin: :lol:

Trzeba żyć, aby jeść, a nie jeść, aby żyć !!!

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2479-cel-sznurowania-w%C4%99dzonek/#findComment-64182
Udostępnij na innych stronach

Witam

 

Jak zasiądę do degustacji - ocenię gdzie jest tzw. pies pogrzebany.

Tylko uważaj bo Święta tuż , tuż :lol: :grin:

 

 

Pozdrawiam

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2479-cel-sznurowania-w%C4%99dzonek/#findComment-64186
Udostępnij na innych stronach

  • 2 miesiące temu...

Właśnie mi się pekluje kilka polędwic, to zrobię próbę, część zasznuruję, a część uwędzę bez sznurka.

Niespodziewanie polędwica stała się ulubioną wędliną w mojej rodzinie (parzona).

W sumie mnie to też odpowiada, bo z polędwicą najmniej pracy.

AREK
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2479-cel-sznurowania-w%C4%99dzonek/#findComment-72220
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Witam!

 

Ja do tej pory robiłem wszystko w siatce oprócz polędwicy ( tej nie trokuję ), ostatnio jedną szyneczkę zrobiłem trokowaną (sznurowaną) inne w siatce i ta trokowana wydaje mi się smaczniejsza. Czy to możliwe??? czy to tylko moje dziwne odczucia? proszę o opinie :wink:

Ja myślę , że ta sznurowana wydaje się ładniejsza dla oka i tu odpowiedź na twoje pytanie :smile:

P)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2479-cel-sznurowania-w%C4%99dzonek/#findComment-73093
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.