Skocz do zawartości

Szynka - co dalej - mały problem


Rekomendowane odpowiedzi

Wczoraj wędziłem szynki i jakims cudem nie wiem jakim skończyłem wcześniej parzenie efektem tego jest troszeczke niedoparzona w środku ( żona lubi bardziej tzw. suche) co mogę zrobic z juz przeciętą na pół szyneczką czy da sie ją w jakiś sposób doparzyć bo inne poddam procesowi jeszcze raz wszystkie były mniej więcej tej samej wagi

Paweł 603957797

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2492-szynka-co-dalej-ma%C5%82y-problem/
Udostępnij na innych stronach

Witam.

Słyszałem o sposobie, że szynkę lub inną wędlinę miejscem przekrojonym przykładamy na mocno rozgrzany tłuszcz na patelni celem zapieczenia.

 

Pozdrawiam :wink:

Carpe diem - raz kozie death

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2492-szynka-co-dalej-ma%C5%82y-problem/#findComment-64198
Udostępnij na innych stronach

Witam

 

co mogę zrobic z juz przeciętą na pół szyneczką czy da sie ją w jakiś sposób doparzyć bo inne poddam procesowi jeszcze raz wszystkie były mniej więcej tej samej wagi

Myślę że wkładaj w taki rękaw do pieczenia , albo w osłonkę barierową i parz dalej . Ja bym tak zrobił . Jak małżonka lubi tzw. suche to parz szynkę "na golasa" :smile:

 

Osłonki ściśle zawiąż

 

Pozdrawiam

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2492-szynka-co-dalej-ma%C5%82y-problem/#findComment-64199
Udostępnij na innych stronach

A może kawałki szynki szczelnie zawinąć w folię aluminiową

i włożyć do piekarnika w tmp ok 80 stopni. Czasu nie pamiętam.

Żeby sprawdzić czy już gotowa należy nacisnąć palcem w to surowe oczko.

Serdecznie pozdrawiam.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2492-szynka-co-dalej-ma%C5%82y-problem/#findComment-64201
Udostępnij na innych stronach

Efekt juz jest .W barierce przeciętym do dna i tak jak normalnie 10 min na ful czyli wrzenie a potem normalnie 50 min na kilogram minus jakiś czas. W moim przypadku przyjołem przy częsci ok 0.5 kg parzenie 20 minut na lekkim ogniu temperatura w granicach 65-70 stopni i jest ok właśnie sprawdziłem .

Paweł 603957797

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2492-szynka-co-dalej-ma%C5%82y-problem/#findComment-64207
Udostępnij na innych stronach

parz szynkę "na golasa" :smile:

 

Żona będzie zadowolona. :) Oby tylko dzieciaków nie było w pobliżu.

A na serio to taką wędlinkę na patelnie i jako dodatek do jajecznicy.

Pzdr.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2492-szynka-co-dalej-ma%C5%82y-problem/#findComment-64210
Udostępnij na innych stronach

Wnuczek, cośty opanowałem sytuacje napisałem wyżej jak sobie poradziłem i naprawdę ok wyszło a za osłonke barierową posłużył woreczek foliowy wszystko bardzo szcelnie zawinięte aby przylegało i zawiązane na supełek :D a potem do gara i dało rade już jadłem i żona tez więc jak ona mówi że jest ok to chyb atak :lol: :lol: :lol: ważne że tak mysli że ma racje :grin:

Paweł 603957797

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2492-szynka-co-dalej-ma%C5%82y-problem/#findComment-64212
Udostępnij na innych stronach

Gość Anonymous

Zico napisał/a:

wsadziłem w barierke i sie parzy efekt bedzie za 20 min i tak nie ma nic do stracenia :grin:

 

A ja tam bym zostawił, i do jajecznicy, po podsmażeniu byłaby ok :grin: :mrgreen: :grin:

A na serio to taką wędlinkę na patelnie i jako dodatek do jajecznicy.

Pzdr.

A on po swojemu :grin: :grin: Po prostu jeść mu się chciało, no to próbował :grin: :grin: :grin:

już jadłem i żona tez więc jak ona mówi że jest ok to chyb atak

 

:grin: :grin: :grin:

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2492-szynka-co-dalej-ma%C5%82y-problem/#findComment-64216
Udostępnij na innych stronach

Można też poratować się mikrofalówką.Robię tak kiedy coś mi nie wyjdzie.

Mikrofala ma to do siebie że najbardziej grzeje wewnątrz.

Ustawiam ja na minimalne wartości i co jakiś czas sprawdzam przekrój wyrobu.

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2492-szynka-co-dalej-ma%C5%82y-problem/#findComment-64222
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.