Bolo Opublikowano 22 Czerwca 2006 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 22 Czerwca 2006 :question: Witam -jestem nowicjuszem(pierwszy raz sam pekluje i będę wędził) i w związku z tym mam pytania. Wiem że być może są to oklepane pytania ale po przeczytaniu waszych wszystkich tematów i stron na www nigdzie nie znalazłem odpowiedzi która by mnie satysfakcjonowała a mianowicie żeby nie przedłużać . Po pierwsze czy można i o ile przedłużyć peklowanie? (np przedłużający wyjazd czy urlop) czy nic się wędlinom nie stanie jak pomoczą się dłużej?. 2 -ie pytanie jak się ma kalkulator zadymiacza-(zrobiłem zalewę zgodnie z instrukcją (POPULARNA) do innych metod w tym kalkulatorze ( % i według Be)Już wyjaśniam problem- dałem tyle samo wody i pektosoli /1kg mięsa , i po zmierzeniu solomierzem wyszło mi inne stężenie (12 Be) niż np. zalecane w innej metodzie %-owej i Be.?3 -cie pytanie zgodnie z zasadą 40% zalewy na 1kg mięsa brakuje zalewy żeby całkowicie pokryć mięsko (Czy można w związku z tym zala większą ilością o tym samym stężeniu? czy odpowiedni jednak dobierać naczynie?Pytam dlatego że widziałem-(zdjęcie) na stronce peklowanie kurczaka w wiadrze-(o ile wiem wiadro ma 10 l a kurczak-nawet jeśli byłby to indyk to chyba nie miał 25kg?)Proszę o pomoc i wyjaśnienie -z góry bardzo dziękujęBolek Cytuj nowicjusz Bolek Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/251-peklowanie-ma-mokro-a-kalkulator-zadymiacza/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 22 Czerwca 2006 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 22 Czerwca 2006 Nie mam w tej chwili czasu, więc odpowiem bardzo krótko:jesli chodzi o peklowanie - nie jest wskazane przedłużanie tego procesu. Wyjaśnienia znajdziesz w dziale Peklowanie/porady w arcie Prawie wszystko o peklowaniu i w innych artach tego działu.Przy pomiarach stężenia solanki róznymi sposobami występują zawsze małe, różnice, nie mające zbytniego wpływu na sam proces peklowania.Jesli chodzi o ilośc zalewy: powinno się przed peklowaniem zrobić próbę naczynia za pomocą mięsa i wody (oczywiście jesli naczynie jest jeszcze nie uzytkowane w tym celu). Wybieraj naczynia mniejsze, takie, gdzie mięso nie jest zbyt ściśle upchnięte a zalewa dochodzi do niego z każdej strony. Najlepiej gdy jest wyższe i węższe, niz szerokie i niskie. Przy takim ustawieniu wszystko powinno grać. Oczywiście że możesz dodać w krytycznej sytuacji trochę więcej zalewy (mięso musi zawsze byc nią przykryte)., tylko przed dalszą obróbka sprawdź słoność i ewentualnie wymocz.Kurczaki i ryby to inna działka. Pekluje je się bardzo krótko, więc ilość zalewy nie ma tutaj zbyt wielkiego znaczenia - ważna jest ilość soli w zalewie. Tak jak podaje Dziadek 1-1,2 kg na 10 l wody przy peklowaniu dobowym jest chyba ilościa optymalną. W przypadku ryb i drobiu, z uwagi na skład i własności mięsa, dodatek saletry lub peklosoli nie jest konieczny, choc można ich uzyć.Pozdrawiam kurczaka Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/251-peklowanie-ma-mokro-a-kalkulator-zadymiacza/#findComment-1797 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bolo Opublikowano 22 Czerwca 2006 Autor Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 22 Czerwca 2006 :grin: Bardzo dziękuję za szybką i konkretną odpowiedz pozdrawiam Bolek Cytuj nowicjusz Bolek Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/251-peklowanie-ma-mokro-a-kalkulator-zadymiacza/#findComment-1798 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.