Jtauber Opublikowano 12 Kwietnia 2009 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 12 Kwietnia 2009 Witam ponownie.Jestem w trakcie pracy, już kończę 1. Co to znaczy dobrze roztrzepana krew? Mam zinmną i zaczynam mieszać. Takie 3 litry. Jak długo? Poczym poznam, że wystarczy? 2. Biała kiełbasa. Po sparzeniu takiej gorącej chyba do lodówki od razu nie włożę. Powiesić? Czy ułożyć na tależu, żeby trochę przestygła? TIA Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2514-dobrze-roztrzepana-krew-i-studzenie-kie%C5%82basy/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BonAir Opublikowano 12 Kwietnia 2009 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 12 Kwietnia 2009 Po sparzeniu takiej gorącej chyba do lodówki od razu nie włożę. Powiesić? Do zimnej wody z nią! Cytuj PozdrawiamBonAir https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=47286#47286Co by tu jeszcze sprasować... ? Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2514-dobrze-roztrzepana-krew-i-studzenie-kie%C5%82basy/#findComment-64957 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość pedro Opublikowano 12 Kwietnia 2009 Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 12 Kwietnia 2009 O ile się nie mylę ma to być krew wolna od skrzepów. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2514-dobrze-roztrzepana-krew-i-studzenie-kie%C5%82basy/#findComment-64958 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jtauber Opublikowano 12 Kwietnia 2009 Autor Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 12 Kwietnia 2009 [Dzięki Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2514-dobrze-roztrzepana-krew-i-studzenie-kie%C5%82basy/#findComment-64960 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BonAir Opublikowano 12 Kwietnia 2009 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 12 Kwietnia 2009 A w chwili wolnej zajrzyj do tego wątku, jest w nim zawartych wiele informacji dot. studzenia kiełbas, które z pewnością wiele Ci wyjaśnią. http://www.wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=25814#25814 Ja praktycznie nie stosuję chłodzenia kiełbas i szynek wodą . chyba że wymagają tego szczegółowe przepisy chodzi przeważnie o kiełbasy parzone na biało Pozdrawiam świątecznie BonAir Cytuj PozdrawiamBonAir https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=47286#47286Co by tu jeszcze sprasować... ? Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2514-dobrze-roztrzepana-krew-i-studzenie-kie%C5%82basy/#findComment-64961 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 12 Kwietnia 2009 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 12 Kwietnia 2009 Witam 1. Co to znaczy dobrze roztrzepana krew? Zaraz po uboju odbierając krew musisz ją mocno roztrzepać oby trochę przestygła i nie powstał skrzep . Może nie precyzyjnie tłumaczę ale roztrzepać powiedzmy te 10 minut należy i potem przechowywać w chłodnym pomieszczeniu lub lodówce Pozdrawiam Jak jest już zimna to tylko do lodówki , a jak będziesz ją używał to przecedzić przez sitko Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2514-dobrze-roztrzepana-krew-i-studzenie-kie%C5%82basy/#findComment-64963 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK Opublikowano 12 Kwietnia 2009 Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 12 Kwietnia 2009 1. Co to znaczy dobrze roztrzepana krew? Prostując wypowiedzi -nie ma takiego pojęcia w przemyśle mięsnym . Krew pozyskaną ze zwierząt natychmiast poddaje sie procesowi oddzielenia z niej włóknika, mechanicznie lub ręcznie poprzez mieszanie jej .Po oddzieleniu włóknika krew już nam nie zestali się i jest w stanie płynnym. To jest jedna z metod na pozyskanie krwi. Drugą z metod jest pozyskiwanie krwi bez mieszania a więc w postaci masy galaretowatej wraz z włóknikiem (potocznie zaskrzepniętej) .W przypadku tej drugiej jest inne postępowanie , musimy ją rozbić na masę płynną. Tutaj mamy do wyboru trzy metody. 1 Taką krew rozbijamy przy pomocy melaksera lub miksera z końcówką tnącą. 2 krew mielimy na maszynce przez siatkę 2 mm. 3. Krew gotujemy np w osłonce poliamidowej a później mielimy ją wraz z innymi asortymentami na kaszankę przez siatkę 5 mm. Wybór należy do Ciebie .Świątecznie pozdrawiam Cytuj Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2514-dobrze-roztrzepana-krew-i-studzenie-kie%C5%82basy/#findComment-64965 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.