Skocz do zawartości

Dobrze "roztrzepana" krew i studzenie kiełbasy


Rekomendowane odpowiedzi

Witam ponownie.

Jestem w trakcie pracy, już kończę :)

 

1. Co to znaczy dobrze roztrzepana krew? Mam zinmną i zaczynam mieszać. Takie 3 litry. Jak długo? Poczym poznam, że wystarczy?

 

2. Biała kiełbasa. Po sparzeniu takiej gorącej chyba do lodówki od razu nie włożę. Powiesić? Czy ułożyć na tależu, żeby trochę przestygła?

 

TIA

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2514-dobrze-roztrzepana-krew-i-studzenie-kie%C5%82basy/
Udostępnij na innych stronach

Po sparzeniu takiej gorącej chyba do lodówki od razu nie włożę. Powiesić?

Do zimnej wody z nią!

Pozdrawiam

BonAir

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=47286#47286

Co by tu jeszcze sprasować... ? :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2514-dobrze-roztrzepana-krew-i-studzenie-kie%C5%82basy/#findComment-64957
Udostępnij na innych stronach

A w chwili wolnej zajrzyj do tego wątku, jest w nim zawartych wiele informacji dot. studzenia kiełbas, które z pewnością wiele Ci wyjaśnią.

 

http://www.wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=25814#25814

 

Ja praktycznie nie stosuję chłodzenia kiełbas i szynek wodą . chyba że wymagają tego szczegółowe przepisy chodzi przeważnie o kiełbasy parzone na biało

Pozdrawiam świątecznie

BonAir

Pozdrawiam

BonAir

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=47286#47286

Co by tu jeszcze sprasować... ? :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2514-dobrze-roztrzepana-krew-i-studzenie-kie%C5%82basy/#findComment-64961
Udostępnij na innych stronach

Witam

 

1. Co to znaczy dobrze roztrzepana krew?

Zaraz po uboju odbierając krew musisz ją mocno roztrzepać oby trochę przestygła i nie powstał skrzep . Może nie precyzyjnie tłumaczę ale roztrzepać powiedzmy te 10 minut należy i potem przechowywać w chłodnym pomieszczeniu lub lodówce

 

Pozdrawiam

 

Jak jest już zimna to tylko do lodówki , a jak będziesz ją używał to przecedzić przez sitko

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2514-dobrze-roztrzepana-krew-i-studzenie-kie%C5%82basy/#findComment-64963
Udostępnij na innych stronach

1. Co to znaczy dobrze roztrzepana krew?

Prostując wypowiedzi -nie ma takiego pojęcia w przemyśle mięsnym . Krew pozyskaną ze zwierząt natychmiast poddaje sie procesowi oddzielenia z niej włóknika, mechanicznie lub ręcznie poprzez mieszanie jej .Po oddzieleniu włóknika krew już nam nie zestali się i jest w stanie płynnym. To jest jedna z metod na pozyskanie krwi. Drugą z metod jest pozyskiwanie krwi bez mieszania a więc w postaci masy galaretowatej wraz z włóknikiem (potocznie zaskrzepniętej) .W przypadku tej drugiej jest inne postępowanie , musimy ją rozbić na masę płynną. Tutaj mamy do wyboru trzy metody. 1 Taką krew rozbijamy przy pomocy melaksera lub miksera z końcówką tnącą. 2 krew mielimy na maszynce przez siatkę 2 mm. 3. Krew gotujemy np w osłonce poliamidowej a później mielimy ją wraz z innymi asortymentami na kaszankę przez siatkę 5 mm. Wybór należy do Ciebie .Świątecznie pozdrawiam

Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2514-dobrze-roztrzepana-krew-i-studzenie-kie%C5%82basy/#findComment-64965
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.