Wujaszek Tom Opublikowano 16 Marca 2010 Zgłoś Udostępnij #26 Opublikowano 16 Marca 2010 Tim , pozostały Ci jeszcze szaszłyki , smarówy i gęś pieczona jako dodatek do sałat !!! Myślę ,że można próbować innych sposobów wykorzystania tego cennego mięsa. Pozdrawiam Cytuj Myślisz , że możesz wszystko ? Spróbuj trzasnąć drzwiami obrotowymi Myślałem ,że jestem już na dnie !!!! Ale ktoś rzucił mi łopatę. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2527-kie%C5%82basa-z-g%C4%99si/page/2/#findComment-105020 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tim Opublikowano 27 Maja 2010 Zgłoś Udostępnij #27 Opublikowano 27 Maja 2010 Tim jeśli masz tak łatwy dostęp do mięsa z gęsi zrób kiełbaskę i podziel się wrażeniami smakowymi.I w końcu zadałem sie za ów kiełbaskę. składniki ; 2 uda gęsie 1500g karkówki 260 g słoniny Z udek otrzymałem 460g mięsa i udało Mi sie pozyskać 70g tłuszczu gęsiego Z karkówki(o ile dobrze podzielilem) I 650g, II 690g, III 230g Mięsa pekluje mieszanina 50/50 a słoninę i tłuszcz gęsi nasoliłem. Z mięsa z udek planuję zrobić masę wiążącą. Moje pytanie. Jaki zastosować dodatek wody. i na jakich sitach mielić mięso. Mam do dyspozycji następujące sita ; szarpak, 13, 10, 8, 4.5, natomiast maszynka to ręczna 10# Cytuj Moja wędzarnia https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=5785 i tematy https://wedlinydomowe.pl/forum/index.php?app=core&module=search&do=user_activity&search_app=forums&mid=42078&sid=8a787e7658ac8944d85868546dfda7d4&search_app_filters[forums][searchInKey]=&userMode=title Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2527-kie%C5%82basa-z-g%C4%99si/page/2/#findComment-113068 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chudziak Opublikowano 27 Maja 2010 Zgłoś Udostępnij #28 Opublikowano 27 Maja 2010 Ja bym na Twoim miejscu zrobiła tak (gdyby nikt mi z naszych fachowców nie doradził )I pokroiłabym drobno nożem bo nie jest tego dużo ew szarpak II na sicie 8III hmm tu brakuje sitka o mniejszych dziurkach więc pewnikiem ze 3 razy na 4,5 tłuszcz na 4,5 .Dodatek wody w granicach 7-10% . PS Nie biorę odpowiedzialności za poprawność tego postępowania :wink: Cytuj "...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde Wczoraj snem szczęśliwym, I każde Jutro wizją nadziei." Kalidasa V w n.e. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2527-kie%C5%82basa-z-g%C4%99si/page/2/#findComment-113089 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marek_ Opublikowano 28 Maja 2010 Zgłoś Udostępnij #29 Opublikowano 28 Maja 2010 Ja bym zrobił tak, gęsinę i III na 4,5 ze 3x puścił tylko z przerwami za wychłodzenie mięska żeby się nie przegrzało bo nie będzie wiązało kiełbasy.II i tłuszcz na 8,A jedynkę ze względu na małą ilość przepuścił na 10-13 żeby się częściej w kiełbasce trafiała.Co do wody to bym dał około 50ml.Zestaw przypraw wg upodobań.Jak dla mnie kiełbasa trochę za tłusta wyjdzie, ale to kwestia gustu, a o o gustach jak wiadomo się nie dyskutuje. Jak byś napisał przed sklasyfikowaniem to polecił bym Ci ten przepishttp://wedlinydomowe.pl/articles.php?id=1134tylko tłuszcz i gęsinę potraktował byś jak boczek, mniej zabawy a myślę, że i efekt był by zadowalający.Pozdrawiam! Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2527-kie%C5%82basa-z-g%C4%99si/page/2/#findComment-113101 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tim Opublikowano 28 Maja 2010 Zgłoś Udostępnij #30 Opublikowano 28 Maja 2010 Tak wyglądała kiełbaska po próbie na biało A jutro będzie wędzenie. Cytuj Moja wędzarnia https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=5785 i tematy https://wedlinydomowe.pl/forum/index.php?app=core&module=search&do=user_activity&search_app=forums&mid=42078&sid=8a787e7658ac8944d85868546dfda7d4&search_app_filters[forums][searchInKey]=&userMode=title Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2527-kie%C5%82basa-z-g%C4%99si/page/2/#findComment-113206 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tim Opublikowano 2 Czerwca 2010 Zgłoś Udostępnij #31 Opublikowano 2 Czerwca 2010 Tutaj jest po wędzeniu i sparzeniu. Kiełbasa jest bardzo krucha słychać "trzask" podczas gryzienia. Flak odchodzi od mięska. a tutaj ją podsuszam, Po próbie na bialo kiełbasa jakby była wiórowata, jednak po uwędzeniu i sparzeniu tej wiórowatości już nie czuć(pewnie się przegryzła) Cytuj Moja wędzarnia https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=5785 i tematy https://wedlinydomowe.pl/forum/index.php?app=core&module=search&do=user_activity&search_app=forums&mid=42078&sid=8a787e7658ac8944d85868546dfda7d4&search_app_filters[forums][searchInKey]=&userMode=title Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2527-kie%C5%82basa-z-g%C4%99si/page/2/#findComment-113668 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacekn Opublikowano 3 Czerwca 2010 Zgłoś Udostępnij #32 Opublikowano 3 Czerwca 2010 A smakowo jak wyszła. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2527-kie%C5%82basa-z-g%C4%99si/page/2/#findComment-113724 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tim Opublikowano 3 Czerwca 2010 Zgłoś Udostępnij #33 Opublikowano 3 Czerwca 2010 Smakiem przypomina wiejskie wyroby, pieprzna z nutą czosnku. Do tej porcji kiełbaski dałem; pieprz 5g, majeranek 4g, czosnek 10g(chiński), gorczyca mielona 2g, kolendra 2g, ziele angielskie 1g, gałka 2g, dodatek wody to 150ml w której zmiksowałem czosnek.Kiełbaska po podsuszeniu lekko słonawa(jak jesz samą), no ale w planie nie było brane pod uwagę podsuszanie Cytuj Moja wędzarnia https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=5785 i tematy https://wedlinydomowe.pl/forum/index.php?app=core&module=search&do=user_activity&search_app=forums&mid=42078&sid=8a787e7658ac8944d85868546dfda7d4&search_app_filters[forums][searchInKey]=&userMode=title Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2527-kie%C5%82basa-z-g%C4%99si/page/2/#findComment-113811 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tiger72 Opublikowano 10 Kwietnia 2016 Zgłoś Udostępnij #34 Opublikowano 10 Kwietnia 2016 Witam a ja mam ochote zrobic kielbase laczac ges z kaczka bez wieprzowiny.Mam dylemat jak to mieso doprawic? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2527-kie%C5%82basa-z-g%C4%99si/page/2/#findComment-490491 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
el_gordo Opublikowano 10 Kwietnia 2016 Zgłoś Udostępnij #35 Opublikowano 10 Kwietnia 2016 Kiełbasę z gęsiną można kupić w Dębogórzu (info dla trójmiasta i okolic) - przynajmniej można się przekonać czy smakuje czy nie, zanim zacznie się produkcję Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2527-kie%C5%82basa-z-g%C4%99si/page/2/#findComment-490492 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Covent Opublikowano 17 Sierpnia 2016 Zgłoś Udostępnij #36 Opublikowano 17 Sierpnia 2016 (edytowane) Raz tylko dodałem mięso z pręgi wołowej a więc woł kl II i to w nie wielkiej ilości i to ochoczo opisałem. Robiłem na święta czysto wp. i są delikatniejsze. Gęś ma ciemne mięso i jako dodatek do farszu jako masy wiążącej owszem może posłużyć .Ujastek zapraszam na parówki i rosół z gęsiny. Pozdrawiam Dziadku czy mogę prosić o przepis na parówki z gęsiny? Właśnie wpadły mi dwie gąski i mam ochotę zamienić je na parówki- jak długo peklować mięso przed robieniem parówek? Edytowane 17 Sierpnia 2016 przez Covent Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2527-kie%C5%82basa-z-g%C4%99si/page/2/#findComment-510826 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.