Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Tim , pozostały Ci jeszcze szaszłyki , smarówy i gęś pieczona jako dodatek do sałat !!!

 

Myślę ,że można próbować innych sposobów wykorzystania tego cennego mięsa.

 

Pozdrawiam

Myślisz , że możesz wszystko ?

Spróbuj trzasnąć drzwiami obrotowymi

 

Myślałem ,że jestem już na dnie !!!!

Ale ktoś rzucił mi łopatę.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2527-kie%C5%82basa-z-g%C4%99si/page/2/#findComment-105020
Udostępnij na innych stronach

  • 2 miesiące temu...

Tim jeśli masz tak łatwy dostęp do mięsa z gęsi zrób kiełbaskę i podziel się wrażeniami smakowymi.

I w końcu zadałem sie za ów kiełbaskę.

składniki ;

2 uda gęsie

1500g karkówki

260 g słoniny

 

Z udek otrzymałem 460g mięsa i udało Mi sie pozyskać 70g tłuszczu gęsiego

Z karkówki(o ile dobrze podzielilem) I 650g, II 690g, III 230g

Mięsa pekluje mieszanina 50/50 a słoninę i tłuszcz gęsi nasoliłem.

Z mięsa z udek planuję zrobić masę wiążącą.

 

Moje pytanie.

Jaki zastosować dodatek wody. i na jakich sitach mielić mięso.

Mam do dyspozycji następujące sita ;

szarpak, 13, 10, 8, 4.5, natomiast maszynka to ręczna 10#

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2527-kie%C5%82basa-z-g%C4%99si/page/2/#findComment-113068
Udostępnij na innych stronach

Ja bym na Twoim miejscu zrobiła tak (gdyby nikt mi z naszych fachowców nie doradził )

I pokroiłabym drobno nożem bo nie jest tego dużo ew szarpak

II na sicie 8

III hmm tu brakuje sitka o mniejszych dziurkach więc pewnikiem ze 3 razy na 4,5

tłuszcz na 4,5 .

Dodatek wody w granicach 7-10% .

PS Nie biorę odpowiedzialności za poprawność tego postępowania :wink:

"...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde

Wczoraj snem szczęśliwym,

I każde Jutro wizją nadziei."

Kalidasa V w n.e.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2527-kie%C5%82basa-z-g%C4%99si/page/2/#findComment-113089
Udostępnij na innych stronach

Ja bym zrobił tak, gęsinę i III na 4,5 ze 3x puścił tylko z przerwami za wychłodzenie mięska żeby się nie przegrzało bo nie będzie wiązało kiełbasy.

II i tłuszcz na 8,

A jedynkę ze względu na małą ilość przepuścił na 10-13 żeby się częściej w kiełbasce trafiała.

Co do wody to bym dał około 50ml.

Zestaw przypraw wg upodobań.

Jak dla mnie kiełbasa trochę za tłusta wyjdzie, ale to kwestia gustu, a o o gustach jak wiadomo się nie dyskutuje.

 

Jak byś napisał przed sklasyfikowaniem to polecił bym Ci ten przepis

http://wedlinydomowe.pl/articles.php?id=1134

tylko tłuszcz i gęsinę potraktował byś jak boczek, mniej zabawy a myślę, że i efekt był by zadowalający.

Pozdrawiam!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2527-kie%C5%82basa-z-g%C4%99si/page/2/#findComment-113101
Udostępnij na innych stronach

Tutaj jest po wędzeniu i sparzeniu.

 

Kiełbasa jest bardzo krucha słychać "trzask" podczas gryzienia. Flak odchodzi od mięska.

 

a tutaj ją podsuszam,

 

Po próbie na bialo kiełbasa jakby była wiórowata, jednak po uwędzeniu i sparzeniu tej wiórowatości już nie czuć(pewnie się przegryzła)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2527-kie%C5%82basa-z-g%C4%99si/page/2/#findComment-113668
Udostępnij na innych stronach

Smakiem przypomina wiejskie wyroby, pieprzna z nutą czosnku. Do tej porcji kiełbaski dałem; pieprz 5g, majeranek 4g, czosnek 10g(chiński), gorczyca mielona 2g, kolendra 2g, ziele angielskie 1g, gałka 2g, dodatek wody to 150ml w której zmiksowałem czosnek.

Kiełbaska po podsuszeniu lekko słonawa(jak jesz samą), no ale w planie nie było brane pod uwagę podsuszanie

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2527-kie%C5%82basa-z-g%C4%99si/page/2/#findComment-113811
Udostępnij na innych stronach

  • 5 lat później...

Kiełbasę z gęsiną można kupić w Dębogórzu (info dla trójmiasta i okolic) - przynajmniej można się przekonać czy smakuje czy nie, zanim zacznie się produkcję

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2527-kie%C5%82basa-z-g%C4%99si/page/2/#findComment-490492
Udostępnij na innych stronach

  • 4 miesiące temu...

Raz tylko dodałem mięso z pręgi wołowej a więc woł kl II i to w nie wielkiej ilości i to ochoczo opisałem. Robiłem na święta czysto wp. i są delikatniejsze. Gęś ma ciemne mięso i jako dodatek do farszu jako masy wiążącej owszem może posłużyć .

Ujastek zapraszam na parówki i rosół z gęsiny. Pozdrawiam

 

 

Dziadku czy mogę prosić o przepis na parówki z gęsiny? Właśnie wpadły mi dwie gąski i mam ochotę zamienić je na parówki- jak długo  peklować mięso przed robieniem parówek?

Edytowane przez Covent
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2527-kie%C5%82basa-z-g%C4%99si/page/2/#findComment-510826
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.