pis67 Opublikowano 30 Kwietnia 2009 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 30 Kwietnia 2009 Kiełbasa grillowa drobno rozdrobniona Surowiec: na 5kg gotowego wyrobu - mięso tłuste 2,5 kg (pachwina,boczek) -mięso chude 1,5kg ( łopatka,biodrówka,karkówka,szynka lub okrawki z rozbioru) - mięso ścięgniste - 0,9 kg ( z rozbioru łopatki,golonki) Przyprawy: sól- 45g peklosól- 45g pieprz czarny mielony-10g majeranek-4g gałka muszkatołowa- 1,5g imbir- 2g Poszczególne rodzaje mięsa mieszamy oddzielnie z mieszanką soli z peklosolą - 18 g na kg mięsa i pozostawiamy w lodówce na 1 do 3 dni. Po tym czasie mięso wkładamy na 2 -3godz. do zamrażalnika, po czym mielimy całość na sitku 4mm. Na początku chude, potem ścięgniste dwa razy z dodatkiem zimnej wody lub lodu około 100ml dodając podczas mielenia pozostałe przyprawy. Bardzo dokładnie wyrabiamy połączone obydwie masy, u mnie to trwa około 30 minut. Następnie wyjmujemy lekko zmrożone tłuste mięso i mielimy też na sitku 4mm. Dodajemy do wyrobionej wcześniej masy i dokładnie mieszamy. Dobrze związanym farszem napełniamy wcześniej namoczone kiełbaśnice wieprzowe, ja zawsze robię kiełbaskę próbną i po sparzeniu konsumuję sprawdzając smak, który nie może by zbyt słony lub ostry. Następnie osadzanie 3 godz. w temp pokojowej i wędzenie bardzo delikatne ciepłym, rzadkim dymem 1 do 1,5 godz. Kiełbasa na grilla nie może być mocno uwędzona! Następnie parzymy w temp 68-70 stopni przez 30 minut. Po wyjęciu wrzucamy na 5 min. do zimnej wody , rozwieszamy na kijach do osuszenia. Kombinacje mięs użytych do wyrobu mogą by dowolne, ważne jest by połowę stanowiło mięso tłuste. Mięso najlepiej z młodych sztuk. Chudą wieprzowinę można zastąpić mięsem z indyka, a mięso ścięgniste wołowiną. Oczywiście zamiast peklosoli można użyć tylko soli, a nie wędząc tylko parząc uzyskać białą na grilla. :grin: Cytuj Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2553-kie%C5%82basa-grillowa-drobno-rozdrobniona-przepis-ii/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gonzo Opublikowano 30 Kwietnia 2009 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 30 Kwietnia 2009 Pis67 my na grilla staramy się robić kiełbaskę na samej soli. Pozdrawiam :wink: Cytuj Carpe diem - raz kozie death Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2553-kie%C5%82basa-grillowa-drobno-rozdrobniona-przepis-ii/#findComment-66646 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pis67 Opublikowano 30 Kwietnia 2009 Autor Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 30 Kwietnia 2009 my na grilla staramy się robić kiełbaskę na samej soli. A my nie lubimy na samej soli, dlatego piszę zawsze, że to wędlinkę można zrobić na samej soli i tak będzie dobra. :grin: Cytuj Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2553-kie%C5%82basa-grillowa-drobno-rozdrobniona-przepis-ii/#findComment-66653 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gonzo Opublikowano 30 Kwietnia 2009 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 30 Kwietnia 2009 A my jak czytamy na grilla to wiemy, że powinna być na samej soli i nie trzeba dopisywać :grin: Pozdrawiam :wink: Cytuj Carpe diem - raz kozie death Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2553-kie%C5%82basa-grillowa-drobno-rozdrobniona-przepis-ii/#findComment-66655 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK Opublikowano 30 Kwietnia 2009 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 30 Kwietnia 2009 Gratuluję wyrobu- Pozdrawiam Cytuj Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2553-kie%C5%82basa-grillowa-drobno-rozdrobniona-przepis-ii/#findComment-66665 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Anonymous Opublikowano 30 Kwietnia 2009 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 30 Kwietnia 2009 Pis zrobilem grilowa grubo mielona i tez dalem tluszczu(boczek ) 45 % i szynka 55 % no i tluszcz strasznie wychodzil na wierzch podczas osuszania i wedzenia a po sparzeniu i wystudzieniu widac pod oslonka platy smalcu - co zrobilem nie tak ? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2553-kie%C5%82basa-grillowa-drobno-rozdrobniona-przepis-ii/#findComment-66667 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TINEK Opublikowano 30 Kwietnia 2009 Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 30 Kwietnia 2009 Najpewniej zbyt wysoka temperatura suszenia i wędzenia Cytuj pozdrawiamTINEK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2553-kie%C5%82basa-grillowa-drobno-rozdrobniona-przepis-ii/#findComment-66668 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wnuczek Opublikowano 30 Kwietnia 2009 Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 30 Kwietnia 2009 Marcinct mogłeś też "przegrzać" tłuszcz w czasie mielenia. Jeśli mieliłeś małą elektryczną maszynką to jest to wielce prawdopodobne.Pzdr. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2553-kie%C5%82basa-grillowa-drobno-rozdrobniona-przepis-ii/#findComment-66675 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Anonymous Opublikowano 1 Maja 2009 Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 1 Maja 2009 hm mielilem reczna 10 , no ale suszylem w wedzarce gazowej i bylo 50 stopni i mozliwe ze to wlasnie to bo i byla mala cyrkulacja powietrza Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2553-kie%C5%82basa-grillowa-drobno-rozdrobniona-przepis-ii/#findComment-66687 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gonzo Opublikowano 1 Maja 2009 Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 1 Maja 2009 Witam. Wczoraj wieczorem jak popatrzyłem na Wasze poczynania grillowe i mnie naszła ochota na białą grillową. Wziąłem 2,5 kg dwójki tzw. gulaszowe (akurat znalazłem w swoich zapasach) i 0,5 kg podgardla.Oprócz soli z przypraw dałem tylko po 1g na kilogram:pieprz czarny,ziołowy i majeranek. Już się osadza i podsycha na wiaterku Pozdrawiam :wink: Cytuj Carpe diem - raz kozie death Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2553-kie%C5%82basa-grillowa-drobno-rozdrobniona-przepis-ii/#findComment-66703 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pis67 Opublikowano 1 Maja 2009 Autor Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 1 Maja 2009 Już się osadza i podsycha na wiaterkuChudo wygląda, mało szpeku. :grin: [ Dodano: Pią Maj 01, 2009 11:11 am ] tluszcz strasznie wychodzil na wierzch podczas osuszania i wedzeniaZa wysokie temperatury procesów , pilnować temperatury wędzenia i parzenia, to będzie bez problemu tłuszczowego. :grin: Cytuj Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2553-kie%C5%82basa-grillowa-drobno-rozdrobniona-przepis-ii/#findComment-66708 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gonzo Opublikowano 1 Maja 2009 Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 1 Maja 2009 Chudo wygląda, mało szpeku. Szpek, będzie w drugiej ręce :grin: Pozdrawiam :wink: Cytuj Carpe diem - raz kozie death Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2553-kie%C5%82basa-grillowa-drobno-rozdrobniona-przepis-ii/#findComment-66710 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK Opublikowano 1 Maja 2009 Zgłoś Udostępnij #13 Opublikowano 1 Maja 2009 Ładne te kiełbaski. Pozdrawiam. Cytuj Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2553-kie%C5%82basa-grillowa-drobno-rozdrobniona-przepis-ii/#findComment-66720 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Anonymous Opublikowano 1 Lipca 2009 Zgłoś Udostępnij #14 Opublikowano 1 Lipca 2009 Pis niejako ze twoje grilowe kielbasy caly czas mi po glowie chodza a sezon grillowy w pelni mam pytanko . Czy do kielbasy drobnorozdrobnionej twojej receptury zamiast miesa chudego moge dodac wolowine gulaszowa a a jako mieso tluste w calosci zastosowac boczek ? Czy taka modyfikacja skladu zda egzamin na grilku ? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2553-kie%C5%82basa-grillowa-drobno-rozdrobniona-przepis-ii/#findComment-73063 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pis67 Opublikowano 1 Lipca 2009 Autor Zgłoś Udostępnij #15 Opublikowano 1 Lipca 2009 zamiast miesa chudego moge dodac wolowine gulaszowa a a jako mieso tluste w calosci zastosowac boczek Myślę, że bez problemu możesz tak zrobić, tylko wołowiny nie więcej niż 30 %. I ostrożnie z solą i przyprawami, nie za dużo. Jutro zaczynam urlop, nie biorę z sobą komórki, laptopa i nie mam z tym sprzętem przez najbliższy czas nic wspólnego. Nie pomogę. Powodzenia i pamiętaj o kleju w kiełbasce. :grin: Cytuj Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2553-kie%C5%82basa-grillowa-drobno-rozdrobniona-przepis-ii/#findComment-73068 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bielok Opublikowano 29 Lipca 2009 Zgłoś Udostępnij #16 Opublikowano 29 Lipca 2009 Cześć.Rozumiem że skóra z boczku nie ma zastosowania w tej kiełbasie? Cytuj pozdrawiambielok Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2553-kie%C5%82basa-grillowa-drobno-rozdrobniona-przepis-ii/#findComment-74841 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkdom Opublikowano 29 Lipca 2009 Zgłoś Udostępnij #17 Opublikowano 29 Lipca 2009 Cześć. Rozumiem że skóra z boczku nie ma zastosowania w tej kiełbasie?Nie radzę. Z powodu skóry z boczku, musiałem zmienić maszynkę do mielenia mięsa, bo starą szlag trafił. No cóż, człowiek uczy się na błędach :devil: Cytuj AREK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2553-kie%C5%82basa-grillowa-drobno-rozdrobniona-przepis-ii/#findComment-74842 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pis67 Opublikowano 29 Lipca 2009 Autor Zgłoś Udostępnij #18 Opublikowano 29 Lipca 2009 Rozumiem że skóra z boczku nie ma zastosowania w tej kiełbasie? NIE Ale do salcesonów jest nieodzowna. :grin: Cytuj Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2553-kie%C5%82basa-grillowa-drobno-rozdrobniona-przepis-ii/#findComment-74855 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Papla Opublikowano 30 Lipca 2009 Zgłoś Udostępnij #19 Opublikowano 30 Lipca 2009 Cześć. Rozumiem że skóra z boczku nie ma zastosowania w tej kiełbasie?Nie radzę. Z powodu skóry z boczku, musiałem zmienić maszynkę do mielenia mięsa, bo starą szlag trafił. No cóż, człowiek uczy się na błędach :devil: ??? To co Ty za maszynkę miałeś :shock: Alfy wytrzymują mielenie kości i bardzo dobrze im to idzie bez uszczerbku dla maszynki Cytuj Pozdrawiam Paweł Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2553-kie%C5%82basa-grillowa-drobno-rozdrobniona-przepis-ii/#findComment-74884 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkdom Opublikowano 31 Lipca 2009 Zgłoś Udostępnij #20 Opublikowano 31 Lipca 2009 To był taki stary zelmerek. Wrzuciłem kawał surowej skóry, który się owinął na ślimaku, dwa razy zgrzytnęło, trzasło i było po wszystkim. One mają plastikowe kółka zębate. Cytuj AREK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2553-kie%C5%82basa-grillowa-drobno-rozdrobniona-przepis-ii/#findComment-74950 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bielok Opublikowano 2 Sierpnia 2009 Zgłoś Udostępnij #21 Opublikowano 2 Sierpnia 2009 Witam. W dniu wczorajszym odbyło się małe spotkanie piwowarskie na którym mieliśmy okazję kosztować kiełbasę z tego przepisu nabitą w cienkie jelita wieprzowe. Przy zachowaniu poodanych temperatur nie ma żadnego problemu z wyciekiem tłuszczu przy parzeniu.Gospodarze i goście mówili że całkiem całkiem, smakowało :grin: kumpel z którym dziś wracałem do domu nie mógł uwierzyć że tyle tłustego miesa jest w tej kiełbasie. Nabrał też ochoty na próbny wyrób swojej pierwszej kiełbasy :grin: Cytuj pozdrawiambielok Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2553-kie%C5%82basa-grillowa-drobno-rozdrobniona-przepis-ii/#findComment-75124 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Anonymous Opublikowano 2 Sierpnia 2009 Zgłoś Udostępnij #22 Opublikowano 2 Sierpnia 2009 W dniu wczorajszym odbyło się małe spotkanie piwowarskie Widzę, że zdążyłeś wrócić z drugiej zmiany :grin: kumpel z którym dziś wracałem do domu nie mógł uwierzyć że tyle tłustego miesa jest w tej kiełbasie. Nabrał też ochoty na próbny wyrób swojej pierwszej kiełbasy :grin:A nad kumplem pracuj :tongue: Niech robi :!: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2553-kie%C5%82basa-grillowa-drobno-rozdrobniona-przepis-ii/#findComment-75125 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wnuczek Opublikowano 2 Sierpnia 2009 Zgłoś Udostępnij #23 Opublikowano 2 Sierpnia 2009 @Bielok czy to była kiełbaska z tego wątku? http://www.piwo.org/forum/viewtopic.php?pid=22478#p22478Pzdr. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2553-kie%C5%82basa-grillowa-drobno-rozdrobniona-przepis-ii/#findComment-75126 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bielok Opublikowano 2 Sierpnia 2009 Zgłoś Udostępnij #24 Opublikowano 2 Sierpnia 2009 Cześć pawelk3333 w sobote miałem wolne od pracy wędziłem od rano pobudka była 4:30 :devil: Wnuczek nie to inna kiełbasa ta z podanego linku jest w jelicie +30. Dobrze jest mieć Mira blisko siebie można podjechać i powydziwiać z jelitami :lol: Cytuj pozdrawiambielok Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2553-kie%C5%82basa-grillowa-drobno-rozdrobniona-przepis-ii/#findComment-75128 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Anonymous Opublikowano 2 Sierpnia 2009 Zgłoś Udostępnij #25 Opublikowano 2 Sierpnia 2009 wędziłem od rano pobudka była 4:30 :devil: Grunt, że kiełbaska wyszła! Ja też czasem coś robię do 2, 3 rano a od 7 wędzę :devil: Nikt nie obiecywał, że będzie łatwo :tongue: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2553-kie%C5%82basa-grillowa-drobno-rozdrobniona-przepis-ii/#findComment-75130 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.