sawca Opublikowano 10 Maja 2009 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 10 Maja 2009 Stało się. Po tygodniu obsuszania schabików ala parmeńskie postanowiłem do nich zajrzeć. I załamka . Na schabie pojawiła się pleśń koloru szaro zielono niebieskiego tak stwierdziła żonka (dla mnie stalowy). Po przekrojeniu środek jest ok, ładnie wygląda. I tu pytanie jak to uratować?. Przecież nie jest to pleśń szlachetna.Ma ktoś pomysł? PS. suszyłem w piwnicy i już wiem że to ostatni raz bo kiszona kapusta wyglądała podobnie. Cytuj Ja tam lubię swoja schizofrenię jest z kim wypić i pogadać. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2584-szaro-zielona-ple%C5%9B%C5%84-na-ala-parme%C5%84skie-ratunku/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radzio Opublikowano 10 Maja 2009 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 10 Maja 2009 sawca, tak się złożyło, że wczoraj w Purdzie rozmawiałem z Podlasiakiem przez chwilkę o Twoim schabie. Obydwaj stwierdziliśmy, że nie czas i pora na te wyroby o tej porze roku. Za ciepło, za sucho... bez odpowiedniego pomieszczenia nie da się. Myślę, że nawet piwnica nie jest dobrym miejscem. Za mało w niej przewiewu. Skoro kapusta też Ci nie wyszła to może coś Ci się w tej piwnicy zalęgło... jakiś grzybek. Według mnie wyrzuć to mięso, nie ryzykuj!!! Cytuj Pozdrawiam... Piotrek. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2584-szaro-zielona-ple%C5%9B%C5%84-na-ala-parme%C5%84skie-ratunku/#findComment-67816 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zico Opublikowano 10 Maja 2009 Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 10 Maja 2009 sawca, pies będzie miał pociechę :grin: :grin: Cytuj Paweł 603957797 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2584-szaro-zielona-ple%C5%9B%C5%84-na-ala-parme%C5%84skie-ratunku/#findComment-67817 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jarkof Opublikowano 10 Maja 2009 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 10 Maja 2009 jakie to ogniska(wielkość) i ile ich jest piwierzchnia zarażona ? Cytuj zniszczyłem chińczyka przy kabanosach, nadziewarkę znaczy się.pozdrawiamjarek.f Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2584-szaro-zielona-ple%C5%9B%C5%84-na-ala-parme%C5%84skie-ratunku/#findComment-67819 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 10 Maja 2009 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 10 Maja 2009 pleśń koloru szaro zielono niebieskiegoMoże to być nawet pleśniak szlachetny Penicillium roąuefort, który mógł się rozmnożyć z kupionego sera pleśniowego z niebieską pleśnią. Jednak gatunki pleśni szlachetnych z serów, hodowane na innych podłożach, mogą wytwarzać szkodliwe dla zdrowia związki. :sad: Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2584-szaro-zielona-ple%C5%9B%C5%84-na-ala-parme%C5%84skie-ratunku/#findComment-67822 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sawca Opublikowano 10 Maja 2009 Autor Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 10 Maja 2009 Wygląd po przekrojeniu http://img220.imageshack.us/img220/6476/10052009478x.th.jpg Zrobiłem tak: wymyłem mięsko w gorącej wodzie, wysuszyłem ręcznikiem papierowym, zasoliłem i zawinąłem w pieluchę ale powiesiłem na strychu. Tam przynajmniej nie ma wilgoci i jakiegoś badziewia ale jest cieplej niż w piwnicy. Poczekam zobaczę. jakie to ogniska(wielkość) i ile ich jest piwierzchnia zarażona ? Jedna strona była ok, ale druga już nie i to po całości Wygląda to tak jakby jedna stronka szybciej się podsuszała od drugiej. Cytuj Ja tam lubię swoja schizofrenię jest z kim wypić i pogadać. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2584-szaro-zielona-ple%C5%9B%C5%84-na-ala-parme%C5%84skie-ratunku/#findComment-67826 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 11 Maja 2009 Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 11 Maja 2009 powiesiłem na strychuA nie lepiej do lodowki? Który to masz etap (dzień) suszenia? Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2584-szaro-zielona-ple%C5%9B%C5%84-na-ala-parme%C5%84skie-ratunku/#findComment-67850 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sawca Opublikowano 11 Maja 2009 Autor Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 11 Maja 2009 EAnna to jest 11 dzień szuszenia. A dlaczego do lodówki? Cytuj Ja tam lubię swoja schizofrenię jest z kim wypić i pogadać. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2584-szaro-zielona-ple%C5%9B%C5%84-na-ala-parme%C5%84skie-ratunku/#findComment-67851 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 11 Maja 2009 Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 11 Maja 2009 A dlaczego do lodówki?Wkleiłam Ci część przepisu ze strony głównej. W niskich temperaturach większość pleśni nie rozwija się. "Włożyć do pojemniczka i wstawić na 5 (pięć) dni do lodówki obracając mięso raz dziennie. Aby zapach czosnku nie rozszedł się po całej lodówce, można mięso umieścić w garnku z pokrywką. Po 5 dniach mięso włożyć do damskiej podkolanówki, kawałka rajstopy naciągnąć, zakręcić, przełożyć ponownie (mają być 3-4 warstwy). Mocno osznurować jak baleron i powiesić w przewiewnym miejscu na 5 dni np. w kuchni. Po 5 dniach schab włożyć do lodówki na minimum 7 dni obracając raz dziennie - już nie trzeba ukrywać w garnku. Po tym czasie jest gotowy do spożycia. Wyschnie prawie o polowe, czas wysychania (produkcji) 17 dni" Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2584-szaro-zielona-ple%C5%9B%C5%84-na-ala-parme%C5%84skie-ratunku/#findComment-67853 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jarkof Opublikowano 11 Maja 2009 Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 11 Maja 2009 Wygląda to tak jakby jedna stronka szybciej się podsuszała od drugiej.No tak wygląda po przekroju że nierówno. Powiedziałbym że za szybko obeschło nawet. Jeżeli już obmyłeś i zmieniłeś miejsce, teraz obserwuj. Ostatnio jak robiłem w trzecim etapie pokazała się pleśń punktowo w dwuch miejcsach, więc ją wyciołem troszkę głębiej i te miejsca uzypełniłem przyprawami z solą. Ale już dalej trzymałem w lodówce. Robilem 7-7-7 do rozpoczęcia konsumpcji ale już więcej się nic nie działo. Po obwodzie przekroju też miałem ciemniejszy kolorek na ok. 2 mm. i twarda z zewnątrz. Za szybko podeschła i chyba za mało wilgotne miejsce i dyży przewiew. Twoją obserwuj i w razie co to do lodówki jak pisała EAnna. 11 dzień suszenia, a ile pierwszy etap trzymaleś w lodówce ? a już doczytałem ,a schabik obracałeś w pierwszym etapie ? bo woda w mięsie się przemieszcza i jak leży dłużej na jednej stronie to z góry szybciej obsycha. Cytuj zniszczyłem chińczyka przy kabanosach, nadziewarkę znaczy się.pozdrawiamjarek.f Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2584-szaro-zielona-ple%C5%9B%C5%84-na-ala-parme%C5%84skie-ratunku/#findComment-67865 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sawca Opublikowano 11 Maja 2009 Autor Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 11 Maja 2009 Obracane było codziennie, ale ruch powietrza w piwnicy jest w jedną stronę i tu może być przyczyna nierównego obsychania.Teraz tylko czekać i obserwować, nastawiłem sie na jakieś 3 miesiące obsychania. Cytuj Ja tam lubię swoja schizofrenię jest z kim wypić i pogadać. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2584-szaro-zielona-ple%C5%9B%C5%84-na-ala-parme%C5%84skie-ratunku/#findComment-67871 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jarkof Opublikowano 11 Maja 2009 Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 11 Maja 2009 nastawiłem sie na jakieś 3 miesiące obsychania.Też jestem ciekaw efektu końcowego. Cytuj zniszczyłem chińczyka przy kabanosach, nadziewarkę znaczy się.pozdrawiamjarek.f Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2584-szaro-zielona-ple%C5%9B%C5%84-na-ala-parme%C5%84skie-ratunku/#findComment-67877 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sawca Opublikowano 11 Maja 2009 Autor Zgłoś Udostępnij #13 Opublikowano 11 Maja 2009 Też jestem ciekaw efektu końcowego. Zajrzyj tu https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=718&postdays=0&postorder=asc&start=300 tam jest mój pierwszy schabik i suszył się 3 miesiące. Cytuj Ja tam lubię swoja schizofrenię jest z kim wypić i pogadać. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2584-szaro-zielona-ple%C5%9B%C5%84-na-ala-parme%C5%84skie-ratunku/#findComment-67884 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jarkof Opublikowano 11 Maja 2009 Zgłoś Udostępnij #14 Opublikowano 11 Maja 2009 Zajrzyj tuCzytałem. Tylko teraz inne temperatury. Cytuj zniszczyłem chińczyka przy kabanosach, nadziewarkę znaczy się.pozdrawiamjarek.f Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2584-szaro-zielona-ple%C5%9B%C5%84-na-ala-parme%C5%84skie-ratunku/#findComment-67885 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gonzo Opublikowano 11 Maja 2009 Zgłoś Udostępnij #15 Opublikowano 11 Maja 2009 "Mój" schabik wisi już ze 4 tygodnie w wędzarce i na razie nic się nie dzieje - no oprócz obsychania. Co będzie to będzie :rolleyes: :???: Pozdrawiam :wink: Cytuj Carpe diem - raz kozie death Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2584-szaro-zielona-ple%C5%9B%C5%84-na-ala-parme%C5%84skie-ratunku/#findComment-67917 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pepper Opublikowano 11 Maja 2009 Zgłoś Udostępnij #16 Opublikowano 11 Maja 2009 "Mój" schabik wisi już ze 4 tygodnie w wędzarce i na razie nic się nie dzieje - no oprócz obsychania. Co będzie to będzie :rolleyes: :???: Pozdrawiam :wink:Gdzieś to już słyszałem.... :lol: :lol: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2584-szaro-zielona-ple%C5%9B%C5%84-na-ala-parme%C5%84skie-ratunku/#findComment-67919 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkdom Opublikowano 11 Maja 2009 Zgłoś Udostępnij #17 Opublikowano 11 Maja 2009 "Mój" schabik wisi już ze 4 tygodnie w wędzarce i na razie nic się nie dzieje - no oprócz obsychania.Mój też. Tylko, żeby w środku chciało wyschnąć :mellow: Cytuj AREK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2584-szaro-zielona-ple%C5%9B%C5%84-na-ala-parme%C5%84skie-ratunku/#findComment-67924 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radzio Opublikowano 20 Maja 2009 Zgłoś Udostępnij #18 Opublikowano 20 Maja 2009 sawca, co tam słychać u Twojej polędwicy? Cytuj Pozdrawiam... Piotrek. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2584-szaro-zielona-ple%C5%9B%C5%84-na-ala-parme%C5%84skie-ratunku/#findComment-68932 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sawca Opublikowano 20 Maja 2009 Autor Zgłoś Udostępnij #19 Opublikowano 20 Maja 2009 sawca, co tam słychać u Twojej polędwicy? Aż się boje do niej zajrzeć :rolleyes: Na razie jest ok, przynajmniej z zewnątrz :wink: Cytuj Ja tam lubię swoja schizofrenię jest z kim wypić i pogadać. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2584-szaro-zielona-ple%C5%9B%C5%84-na-ala-parme%C5%84skie-ratunku/#findComment-68934 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.