Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Stało się. Po tygodniu obsuszania schabików ala parmeńskie postanowiłem do nich zajrzeć. I załamka :cry: . Na schabie pojawiła się pleśń koloru szaro zielono niebieskiego tak stwierdziła żonka (dla mnie stalowy). Po przekrojeniu środek jest ok, ładnie wygląda. I tu pytanie jak to uratować?. Przecież nie jest to pleśń szlachetna.

Ma ktoś pomysł?

 

PS. suszyłem w piwnicy i już wiem że to ostatni raz bo kiszona kapusta wyglądała podobnie.

Ja tam lubię swoja schizofrenię jest z kim wypić i pogadać.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2584-szaro-zielona-ple%C5%9B%C5%84-na-ala-parme%C5%84skie-ratunku/
Udostępnij na innych stronach

sawca, tak się złożyło, że wczoraj w Purdzie rozmawiałem z Podlasiakiem przez chwilkę o Twoim schabie. Obydwaj stwierdziliśmy, że nie czas i pora na te wyroby o tej porze roku. Za ciepło, za sucho... bez odpowiedniego pomieszczenia nie da się. Myślę, że nawet piwnica nie jest dobrym miejscem. Za mało w niej przewiewu. Skoro kapusta też Ci nie wyszła to może coś Ci się w tej piwnicy zalęgło... jakiś grzybek. Według mnie wyrzuć to mięso, nie ryzykuj!!!
Pozdrawiam... Piotrek.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2584-szaro-zielona-ple%C5%9B%C5%84-na-ala-parme%C5%84skie-ratunku/#findComment-67816
Udostępnij na innych stronach

jakie to ogniska(wielkość) i ile ich jest piwierzchnia zarażona ?

zniszczyłem chińczyka przy kabanosach, nadziewarkę znaczy się.

pozdrawiam

jarek.f

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2584-szaro-zielona-ple%C5%9B%C5%84-na-ala-parme%C5%84skie-ratunku/#findComment-67819
Udostępnij na innych stronach

pleśń koloru szaro zielono niebieskiego

Może to być nawet pleśniak szlachetny Penicillium roąuefort, który mógł się rozmnożyć z kupionego sera pleśniowego z niebieską pleśnią. Jednak gatunki pleśni szlachetnych z serów, hodowane na innych podłożach, mogą wytwarzać szkodliwe dla zdrowia związki. :sad:

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2584-szaro-zielona-ple%C5%9B%C5%84-na-ala-parme%C5%84skie-ratunku/#findComment-67822
Udostępnij na innych stronach

Wygląd po przekrojeniu

http://img220.imageshack.us/img220/6476/10052009478x.th.jpg

 

Zrobiłem tak: wymyłem mięsko w gorącej wodzie, wysuszyłem ręcznikiem papierowym, zasoliłem i zawinąłem w pieluchę ale powiesiłem na strychu. Tam przynajmniej nie ma wilgoci i jakiegoś badziewia ale jest cieplej niż w piwnicy.

Poczekam zobaczę.

 

jakie to ogniska(wielkość) i ile ich jest piwierzchnia zarażona ?

Jedna strona była ok, ale druga już nie i to po całości :cry:

Wygląda to tak jakby jedna stronka szybciej się podsuszała od drugiej.

Ja tam lubię swoja schizofrenię jest z kim wypić i pogadać.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2584-szaro-zielona-ple%C5%9B%C5%84-na-ala-parme%C5%84skie-ratunku/#findComment-67826
Udostępnij na innych stronach

powiesiłem na strychu

A nie lepiej do lodowki?

Który to masz etap (dzień) suszenia?

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2584-szaro-zielona-ple%C5%9B%C5%84-na-ala-parme%C5%84skie-ratunku/#findComment-67850
Udostępnij na innych stronach

A dlaczego do lodówki?

Wkleiłam Ci część przepisu ze strony głównej.

W niskich temperaturach większość pleśni nie rozwija się.

"Włożyć do pojemniczka i wstawić na 5 (pięć) dni do lodówki obracając mięso raz dziennie. Aby zapach czosnku nie rozszedł się po całej lodówce, można mięso umieścić w garnku z pokrywką.

Po 5 dniach mięso włożyć do damskiej podkolanówki, kawałka rajstopy naciągnąć, zakręcić, przełożyć ponownie (mają być 3-4 warstwy). Mocno osznurować jak baleron i powiesić w przewiewnym miejscu na 5 dni np. w kuchni.

Po 5 dniach schab włożyć do lodówki na minimum 7 dni obracając raz dziennie - już nie trzeba ukrywać w garnku. Po tym czasie jest gotowy do spożycia.

Wyschnie prawie o polowe, czas wysychania (produkcji) 17 dni"

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2584-szaro-zielona-ple%C5%9B%C5%84-na-ala-parme%C5%84skie-ratunku/#findComment-67853
Udostępnij na innych stronach

Wygląda to tak jakby jedna stronka szybciej się podsuszała od drugiej.

No tak wygląda po przekroju że nierówno.

Powiedziałbym że za szybko obeschło nawet.

Jeżeli już obmyłeś i zmieniłeś miejsce, teraz obserwuj.

Ostatnio jak robiłem w trzecim etapie pokazała się pleśń punktowo w dwuch miejcsach, więc ją wyciołem troszkę głębiej i te miejsca uzypełniłem przyprawami z solą.

Ale już dalej trzymałem w lodówce.

Robilem 7-7-7 do rozpoczęcia konsumpcji ale już więcej się nic nie działo.

Po obwodzie przekroju też miałem ciemniejszy kolorek na ok. 2 mm. i twarda z zewnątrz.

Za szybko podeschła i chyba za mało wilgotne miejsce i dyży przewiew.

Twoją obserwuj i w razie co to do lodówki jak pisała EAnna.

11 dzień suszenia, a ile pierwszy etap trzymaleś w lodówce ?

a już doczytałem ,a schabik obracałeś w pierwszym etapie ?

bo woda w mięsie się przemieszcza i jak leży dłużej na jednej stronie to z góry szybciej obsycha.

zniszczyłem chińczyka przy kabanosach, nadziewarkę znaczy się.

pozdrawiam

jarek.f

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2584-szaro-zielona-ple%C5%9B%C5%84-na-ala-parme%C5%84skie-ratunku/#findComment-67865
Udostępnij na innych stronach

Obracane było codziennie, ale ruch powietrza w piwnicy jest w jedną stronę i tu może być przyczyna nierównego obsychania.

Teraz tylko czekać i obserwować, nastawiłem sie na jakieś 3 miesiące obsychania.

Ja tam lubię swoja schizofrenię jest z kim wypić i pogadać.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2584-szaro-zielona-ple%C5%9B%C5%84-na-ala-parme%C5%84skie-ratunku/#findComment-67871
Udostępnij na innych stronach

nastawiłem sie na jakieś 3 miesiące obsychania.

Też jestem ciekaw efektu końcowego.

zniszczyłem chińczyka przy kabanosach, nadziewarkę znaczy się.

pozdrawiam

jarek.f

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2584-szaro-zielona-ple%C5%9B%C5%84-na-ala-parme%C5%84skie-ratunku/#findComment-67877
Udostępnij na innych stronach

Też jestem ciekaw efektu końcowego.

Zajrzyj tu https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=718&postdays=0&postorder=asc&start=300 tam jest mój pierwszy schabik i suszył się 3 miesiące.

Ja tam lubię swoja schizofrenię jest z kim wypić i pogadać.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2584-szaro-zielona-ple%C5%9B%C5%84-na-ala-parme%C5%84skie-ratunku/#findComment-67884
Udostępnij na innych stronach

"Mój" schabik wisi już ze 4 tygodnie w wędzarce i na razie nic się nie dzieje - no oprócz obsychania. Co będzie to będzie :rolleyes: :???:

 

Pozdrawiam :wink:

Carpe diem - raz kozie death

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2584-szaro-zielona-ple%C5%9B%C5%84-na-ala-parme%C5%84skie-ratunku/#findComment-67917
Udostępnij na innych stronach

"Mój" schabik wisi już ze 4 tygodnie w wędzarce i na razie nic się nie dzieje - no oprócz obsychania. Co będzie to będzie :rolleyes: :???:

 

Pozdrawiam :wink:

Gdzieś to już słyszałem.... :lol: :lol:
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2584-szaro-zielona-ple%C5%9B%C5%84-na-ala-parme%C5%84skie-ratunku/#findComment-67919
Udostępnij na innych stronach

"Mój" schabik wisi już ze 4 tygodnie w wędzarce i na razie nic się nie dzieje - no oprócz obsychania.

Mój też. Tylko, żeby w środku chciało wyschnąć :mellow:
AREK
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2584-szaro-zielona-ple%C5%9B%C5%84-na-ala-parme%C5%84skie-ratunku/#findComment-67924
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

sawca, co tam słychać u Twojej polędwicy?

Aż się boje do niej zajrzeć :rolleyes:

 

Na razie jest ok, przynajmniej z zewnątrz :wink:

Ja tam lubię swoja schizofrenię jest z kim wypić i pogadać.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2584-szaro-zielona-ple%C5%9B%C5%84-na-ala-parme%C5%84skie-ratunku/#findComment-68934
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.