Markus Opublikowano 18 Maja 2009 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 18 Maja 2009 Witam, jako kompletny neofita i przyszły adept SDM, dzięki Waszej stronce coraz bardziej zagłębiam się w sztukę masarską. Natknąłem się na posty mówiące o sposobie wykorzystania butli gazowej, węgla drzewnego i "tajemniczej" puszki do wędzenia. Będę bardzo wdzięczny jeżeli ktoś napisze kilka słówek jak to działa. Pozdrawienia dla wszystkich freak`ów Cytuj Denique non omnes eadem mirantur amantque Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2596-w%C4%99dzenie-przy-pomocy-butli/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jarkof Opublikowano 18 Maja 2009 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 18 Maja 2009 Witam, jako kompletny neofita i przyszły adept SDM, dzięki Waszej stronce coraz bardziej zagłębiam się w sztukę masarską. Natknąłem się na posty mówiące o sposobie wykorzystania butli gazowej, węgla drzewnego i "tajemniczej" puszki do wędzenia. Będę bardzo wdzięczny jeżeli ktoś napisze kilka słówek jak to działa. Poczytaj pooglądaj. http://www.wedlinydomowe.com/wedzarnie/zasady.htm Cytuj zniszczyłem chińczyka przy kabanosach, nadziewarkę znaczy się.pozdrawiamjarek.f Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2596-w%C4%99dzenie-przy-pomocy-butli/#findComment-68552 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Markus Opublikowano 18 Maja 2009 Autor Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 18 Maja 2009 Dziękuje Jarkof - przeczytałem i domyślam się jedynie, że " dopalanie " z butli jedynie służy do utrzymania temperatury i umiejscowione jest w komorze z wedlinami.( Zadanie " tajemniczej " puszki dalej pozostaje zagadką :lol: - zapora między płomieniem a wędlinkami, nakładka na palnik i poprzez otwory w puszce rozprowadza temp ?) Tnx i pzdr. Cytuj Denique non omnes eadem mirantur amantque Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2596-w%C4%99dzenie-przy-pomocy-butli/#findComment-68557 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 18 Maja 2009 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 18 Maja 2009 Chyba trochę źle odczytałeś. Pewnie chodzi Ci o wykorzystanie gazu z butli ewentualnie węgla drzewnego np. w wędzarence Grzegorza. Patent na puszkę posiada Papcio i do niego najlepij się zwrócić. na pewno nie odmówi dodatkowego komentarza. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2596-w%C4%99dzenie-przy-pomocy-butli/#findComment-68558 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 18 Maja 2009 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 18 Maja 2009 Markus sprawa wygląda tak: Drewno użyte do wędzenia daje temperaturę i dym.Zrąbki dają sam dym więc do uzyskania temperatury potrzebujemy jakiegoś źródła ciepła.Można do tego użyć kuchenki elektrycznej, palnika gazowego lub zwykłego ogniska.Puszka służy jako zbiornik na zrąbki które podgrzewamy z dołu naszym źródłem ciepła. Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2596-w%C4%99dzenie-przy-pomocy-butli/#findComment-68560 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jarkof Opublikowano 18 Maja 2009 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 18 Maja 2009 poczytaj jeszczehttp://www.wedlinydomowe.pl/articles.php?id=1089a tak to wygląda, wersja bez puszkihttp://www.wedlinydomowe.pl/news.php?id=18 Cytuj zniszczyłem chińczyka przy kabanosach, nadziewarkę znaczy się.pozdrawiamjarek.f Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2596-w%C4%99dzenie-przy-pomocy-butli/#findComment-68561 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Anonymous Opublikowano 18 Maja 2009 Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 18 Maja 2009 Witam Patent Papcia jest od lat praktykowany w usa w wedzarkach i oczywiscie w grilach ktore w wiekszosci sa na gas .Tak jak napisal miro na dnie metalowej skrzyni (wedzarki )jest palnik gazowy , (elektryczny , lub miska na brykiety wegla drzewnego) ,ktory polaczony jest wezem z butla gazowa na zewnatrz (tak jak w Polsce kuchenki na gaz) . Nad palnikiem stojaczek najlepiej regolowany na ktory kladzie sie metalowa miseczke , pojemniczek z zrebkami lub trocinami z dobrego drewna , nad tym wszystkim mocowanie , haczyki itp na wyroby .No i jeszcze w amerykanskich orginalach nad palnikiem i miska ze zrebkami jest mocowanie na miske z woda a nad nia wieszaki na na wedliny . W zaleznosci jak wysoko nad palnikiem umiejscowisz miske z zrebkami , i jaka temperature palnika ustwaisz - regolujesz dym , i temperature wedzenia . Cena takiej wedzareczki w usa to 150$ (oczywiscie z miskami , siatkami , termometr ,palnik , waz z zaworem ) , butle z gazem trzeba dokupic samemu (26 $) , a pozniej mozna ja wymieniac na co drugiej stacji benzynowej za pare groszy . http://www.walmart.com/catalog/product.do?product_id=3342508&findingMethod=rr Mam taka wedzarke i wedzi , zreszta zdaje sie Chef Paul wrzucal na forum fotki swojej wedzarki tez na gas . Oczywiscie sa to wedzarki kompaktowe do wedzenia hobbistycznego , ale przy odrobinie wprawy mozna uwedzic smaczne wyroby . Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2596-w%C4%99dzenie-przy-pomocy-butli/#findComment-68581 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 18 Maja 2009 Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 18 Maja 2009 Marcinie, słowo patent uzyte było w odniesieniu do wedzarni Grzegorza i w formie zadymiarskiej. Papcio sie na pewno nie obraził. :wink: Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2596-w%C4%99dzenie-przy-pomocy-butli/#findComment-68582 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pis67 Opublikowano 18 Maja 2009 Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 18 Maja 2009 Przy pomocy butli i palnika dwu dyszowego do przyklejania papy ja grilla rozpalam. Dwie trzy minuty i gotowe. Jest też bardzo przydatny przy rozpalaniu w wędzarni. :grin: Cytuj Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2596-w%C4%99dzenie-przy-pomocy-butli/#findComment-68623 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grzes855 Opublikowano 18 Maja 2009 Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 18 Maja 2009 Nie mam przekonania do wędzenia ze wspomaganiem gazowym wszak gaz jest zaprawiany jakimś tam środkiem zapachowym dla celów bezpieczeństwa. Po co mają mi się w tym "wędzić "piękne zdrowe wędliny domowe.Wiem zaraz powiecie że to śladowe ilości,że zapach dymu ze zrąbków to przykryje ale po co??????????? Przecież to nie tradycyjne wędzenie. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2596-w%C4%99dzenie-przy-pomocy-butli/#findComment-68661 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
abratek Opublikowano 18 Maja 2009 Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 18 Maja 2009 płomień( a raczej spaliny) nie muszą być obecne w samej komorze - realizuje się o poprzez oddzielną komorę spalania, do komory wędzarniczej doprowadzone jest tylko ciepło z "dachu" komory spalania Cytuj Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2596-w%C4%99dzenie-przy-pomocy-butli/#findComment-68665 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grzes855 Opublikowano 18 Maja 2009 Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 18 Maja 2009 płomień( a raczej spaliny) nie muszą być obecne w samej komorze - realizuje się o poprzez oddzielną komorę spalania, do komory wędzarniczej doprowadzone jest tylko ciepło z "dachu" komory spalaniaDobrze wiesz że generalnie tak nie jest szczególnie przy domowym wędzeniu, parę takich rozwiązań miałem okazję już oglądać Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2596-w%C4%99dzenie-przy-pomocy-butli/#findComment-68668 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jarkof Opublikowano 18 Maja 2009 Zgłoś Udostępnij #13 Opublikowano 18 Maja 2009 Nie mam przekonania do wędzenia ze wspomaganiem gazowym wszak gaz jest zaprawiany jakimś tam środkiem zapachowym dla celów bezpieczeństwa. Po co mają mi się w tym "wędzić "piękne zdrowe wędliny domowe.Wiem zaraz powiecie że to śladowe ilości,że zapach dymu ze zrąbków to przykryje ale po co??????????? Przecież to nie tradycyjne wędzenie.No to najlepie wędzić tradycyjnie, beka drewno i spoko. Po co zastanawiać się nad czymś co i tak będzie czuć gazem ? Cytuj zniszczyłem chińczyka przy kabanosach, nadziewarkę znaczy się.pozdrawiamjarek.f Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2596-w%C4%99dzenie-przy-pomocy-butli/#findComment-68669 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Anonymous Opublikowano 18 Maja 2009 Zgłoś Udostępnij #14 Opublikowano 18 Maja 2009 grzes a jak wode na herbate gotujesz , na kuchence gazowej to czujesz ten zapach gazu podczas spalania oczywiscie najlepsze wedzenie tradycyjne w beczce , czy murowanej wedzarni poprzez palanie drzewa - sama przyjemnosc , znajomy probowal tak w tutejszej aglomeracji no sasiadowi sie dziwne wydalo ognisko i w 5 minut byly 2 wozy strazackie , chlopaki w pelnym rynsztunku (wiecie jak sa odziani amerykanscy strazacy ) a bylo dobre 30 stopni C , gdyby znajomy ich nie poczestowal wedlinami kto wie jakby rozladowali swoja zlosc . Tak wiec wedzarke na gas wystawiam z piwnicy przed blok (gdzie sa laweczki i stoly piknikowe do grilowania ) i wedze a sasiedzi mysla ze to odmiana grila i nawet mowia ze dobry pomysl by przyrzadzac jedzenie na dworze bo w kuchni goraco , a co najwazniejsze bardzo latwo utrzymac pozadek w takim miejscu . [ Dodano: Pon Maj 18, 2009 11:12 pm ] hm Widzicie tu wiekszosc grili jest na gas i jedzenie z nich jest dobre , zastanawiam sie wiec jakie zwiazki chemiczne wytwarzaja sie podczas spalania gazu , wegla drzewnego i drewna , moze ktos z szanownych forumowiczow zna sie na tym i by objasnil wplyw tych substancji na nasze wyroby wedzarnicze i grilowe. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2596-w%C4%99dzenie-przy-pomocy-butli/#findComment-68672 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pawelgdynia Opublikowano 27 Sierpnia 2009 Zgłoś Udostępnij #15 Opublikowano 27 Sierpnia 2009 Trochę późno się dopisuję do tematu, ale dopiero niedawno dokupiłem butlę do zestawu (wcześniej dmuchawa na gorące powietrze).W czasie pierwszego wędzenia zacząłem się zastanawiać co dociera w ramach "gratisu" do wędzonki bo wg mnie jakoś inaczej pachniało.Zacząłem kopać po necie i znalazłem (kilka źródeł) ze CZYSTY (nie jesteśmy w stanie ustalić co jest rzeczywiście w butli) propan butan powinien dawać przy właściwym spalaniu H2O i CO2. Dodatkowo dla spokojności sumienia uszczelniłem puszkę (płomień grzeje puszkę i właściwie nie ma punktu styku z komorą wędzarniczą) w której spalają się zrębki i wędzoneczki są wspaniałe.Podejrzewam że początkowo zmiana w zapachu dymu była związana z pirolizą (mimo że nie wyszły kwaśne wędliny) ponieważ do zestawu docierało dość mało powietrza (poprawki, nawiercone dziurki itp) Pozdrawiam Cytuj http://images35.fotosik.pl/83/9c5ca5138f09ea70m.gif Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2596-w%C4%99dzenie-przy-pomocy-butli/#findComment-77907 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkdom Opublikowano 31 Sierpnia 2009 Zgłoś Udostępnij #16 Opublikowano 31 Sierpnia 2009 Zdaje się, że do gazów jest dodawany środek zapachowy, tak dla bezpieczeństwa. Cytuj AREK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2596-w%C4%99dzenie-przy-pomocy-butli/#findComment-78130 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pawelgdynia Opublikowano 31 Sierpnia 2009 Zgłoś Udostępnij #17 Opublikowano 31 Sierpnia 2009 No tak zapomniałem o tym napisać ....ciekawe jakie z nich powstają produkty spalania.. :???: Cytuj http://images35.fotosik.pl/83/9c5ca5138f09ea70m.gif Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2596-w%C4%99dzenie-przy-pomocy-butli/#findComment-78146 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Henio Opublikowano 31 Sierpnia 2009 Zgłoś Udostępnij #18 Opublikowano 31 Sierpnia 2009 Ja zawsze wędzę przy "pomocy" butli :wink: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2596-w%C4%99dzenie-przy-pomocy-butli/#findComment-78224 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.