Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

 

 

jako kompletny neofita i przyszły adept SDM, dzięki Waszej stronce coraz bardziej

zagłębiam się w sztukę masarską.

Natknąłem się na posty mówiące o sposobie wykorzystania butli gazowej, węgla drzewnego

i "tajemniczej" puszki do wędzenia.

Będę bardzo wdzięczny jeżeli ktoś napisze kilka słówek jak to działa.

 

Pozdrawienia dla wszystkich freak`ów

Denique non omnes eadem mirantur amantque
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2596-w%C4%99dzenie-przy-pomocy-butli/
Udostępnij na innych stronach

Witam,

 

 

jako kompletny neofita i przyszły adept SDM, dzięki Waszej stronce coraz bardziej

zagłębiam się w sztukę masarską.

Natknąłem się na posty mówiące o sposobie wykorzystania butli gazowej, węgla drzewnego

i "tajemniczej" puszki do wędzenia.

Będę bardzo wdzięczny jeżeli ktoś napisze kilka słówek jak to działa.

Poczytaj pooglądaj.

http://www.wedlinydomowe.com/wedzarnie/zasady.htm

zniszczyłem chińczyka przy kabanosach, nadziewarkę znaczy się.

pozdrawiam

jarek.f

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2596-w%C4%99dzenie-przy-pomocy-butli/#findComment-68552
Udostępnij na innych stronach

Dziękuje Jarkof -

 

przeczytałem i domyślam się jedynie, że " dopalanie "

z butli jedynie służy do utrzymania temperatury i umiejscowione

jest w komorze z wedlinami.

( Zadanie " tajemniczej " puszki dalej pozostaje zagadką :lol: - zapora między płomieniem a wędlinkami, nakładka na palnik i poprzez otwory w puszce rozprowadza temp ?)

 

 

Tnx i pzdr.

Denique non omnes eadem mirantur amantque
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2596-w%C4%99dzenie-przy-pomocy-butli/#findComment-68557
Udostępnij na innych stronach

Chyba trochę źle odczytałeś. Pewnie chodzi Ci o wykorzystanie gazu z butli ewentualnie węgla drzewnego np. w wędzarence Grzegorza. Patent na puszkę posiada Papcio i do niego najlepij się zwrócić. na pewno nie odmówi dodatkowego komentarza.

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2596-w%C4%99dzenie-przy-pomocy-butli/#findComment-68558
Udostępnij na innych stronach

Markus sprawa wygląda tak:

 

Drewno użyte do wędzenia daje temperaturę i dym.

Zrąbki dają sam dym więc do uzyskania temperatury potrzebujemy jakiegoś źródła ciepła.

Można do tego użyć kuchenki elektrycznej, palnika gazowego lub zwykłego ogniska.

Puszka służy jako zbiornik na zrąbki które podgrzewamy z dołu naszym źródłem ciepła.

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2596-w%C4%99dzenie-przy-pomocy-butli/#findComment-68560
Udostępnij na innych stronach

zniszczyłem chińczyka przy kabanosach, nadziewarkę znaczy się.

pozdrawiam

jarek.f

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2596-w%C4%99dzenie-przy-pomocy-butli/#findComment-68561
Udostępnij na innych stronach

Gość Anonymous

Witam

 

Patent Papcia jest od lat praktykowany w usa w wedzarkach i oczywiscie w grilach ktore w wiekszosci sa na gas .

Tak jak napisal miro na dnie metalowej skrzyni (wedzarki )jest palnik gazowy , (elektryczny , lub miska na brykiety wegla drzewnego) ,ktory polaczony jest wezem z butla gazowa na zewnatrz (tak jak w Polsce kuchenki na gaz) . Nad palnikiem stojaczek najlepiej regolowany na ktory kladzie sie metalowa miseczke , pojemniczek z zrebkami lub trocinami z dobrego drewna , nad tym wszystkim mocowanie , haczyki itp na wyroby .

No i jeszcze w amerykanskich orginalach nad palnikiem i miska ze zrebkami jest mocowanie na miske z woda a nad nia wieszaki na na wedliny .

 

W zaleznosci jak wysoko nad palnikiem umiejscowisz miske z zrebkami , i jaka temperature palnika ustwaisz - regolujesz dym , i temperature wedzenia .

 

Cena takiej wedzareczki w usa to 150$ (oczywiscie z miskami , siatkami , termometr ,palnik , waz z zaworem ) , butle z gazem trzeba dokupic samemu (26 $) , a pozniej mozna ja wymieniac na co drugiej stacji benzynowej za pare groszy .

 

http://www.walmart.com/catalog/product.do?product_id=3342508&findingMethod=rr

 

 

 

Mam taka wedzarke i wedzi , zreszta zdaje sie Chef Paul wrzucal na forum fotki swojej wedzarki tez na gas .

 

Oczywiscie sa to wedzarki kompaktowe do wedzenia hobbistycznego , ale przy odrobinie wprawy mozna uwedzic smaczne wyroby .

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2596-w%C4%99dzenie-przy-pomocy-butli/#findComment-68581
Udostępnij na innych stronach

Marcinie, słowo patent uzyte było w odniesieniu do wedzarni Grzegorza i w formie zadymiarskiej. Papcio sie na pewno nie obraził. :wink:

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2596-w%C4%99dzenie-przy-pomocy-butli/#findComment-68582
Udostępnij na innych stronach

Przy pomocy butli i palnika dwu dyszowego do przyklejania papy ja grilla rozpalam. Dwie trzy minuty i gotowe. Jest też bardzo przydatny przy rozpalaniu w wędzarni. :grin:
Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2596-w%C4%99dzenie-przy-pomocy-butli/#findComment-68623
Udostępnij na innych stronach

Nie mam przekonania do wędzenia ze wspomaganiem gazowym wszak gaz jest zaprawiany jakimś tam środkiem zapachowym dla celów bezpieczeństwa. Po co mają mi się w tym "wędzić "piękne zdrowe wędliny domowe.Wiem zaraz powiecie że to śladowe ilości,że zapach dymu ze zrąbków to przykryje ale po co??????????? Przecież to nie tradycyjne wędzenie.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2596-w%C4%99dzenie-przy-pomocy-butli/#findComment-68661
Udostępnij na innych stronach

płomień( a raczej spaliny) nie muszą być obecne w samej komorze - realizuje się o poprzez oddzielną komorę spalania, do komory wędzarniczej doprowadzone jest tylko ciepło z "dachu" komory spalania
Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2596-w%C4%99dzenie-przy-pomocy-butli/#findComment-68665
Udostępnij na innych stronach

płomień( a raczej spaliny) nie muszą być obecne w samej komorze - realizuje się o poprzez oddzielną komorę spalania, do komory wędzarniczej doprowadzone jest tylko ciepło z "dachu" komory spalania

Dobrze wiesz że generalnie tak nie jest szczególnie przy domowym wędzeniu, parę takich rozwiązań miałem okazję już oglądać
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2596-w%C4%99dzenie-przy-pomocy-butli/#findComment-68668
Udostępnij na innych stronach

Nie mam przekonania do wędzenia ze wspomaganiem gazowym wszak gaz jest zaprawiany jakimś tam środkiem zapachowym dla celów bezpieczeństwa. Po co mają mi się w tym "wędzić "piękne zdrowe wędliny domowe.Wiem zaraz powiecie że to śladowe ilości,że zapach dymu ze zrąbków to przykryje ale po co??????????? Przecież to nie tradycyjne wędzenie.

No to najlepie wędzić tradycyjnie, beka drewno i spoko.

Po co zastanawiać się nad czymś co i tak będzie czuć gazem ?

zniszczyłem chińczyka przy kabanosach, nadziewarkę znaczy się.

pozdrawiam

jarek.f

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2596-w%C4%99dzenie-przy-pomocy-butli/#findComment-68669
Udostępnij na innych stronach

Gość Anonymous

grzes a jak wode na herbate gotujesz , na kuchence gazowej to czujesz ten zapach gazu podczas spalania

 

oczywiscie najlepsze wedzenie tradycyjne w beczce , czy murowanej wedzarni poprzez palanie drzewa - sama przyjemnosc , znajomy probowal tak w tutejszej aglomeracji no sasiadowi sie dziwne wydalo ognisko i w 5 minut byly 2 wozy strazackie , chlopaki w pelnym rynsztunku (wiecie jak sa odziani amerykanscy strazacy ) a bylo dobre 30 stopni C , gdyby znajomy ich nie poczestowal wedlinami kto wie jakby rozladowali swoja zlosc .

 

Tak wiec wedzarke na gas wystawiam z piwnicy przed blok (gdzie sa laweczki i stoly piknikowe do grilowania ) i wedze a sasiedzi mysla ze to odmiana grila i nawet mowia ze dobry pomysl by przyrzadzac jedzenie na dworze bo w kuchni goraco , a co najwazniejsze bardzo latwo utrzymac pozadek w takim miejscu .

 

[ Dodano: Pon Maj 18, 2009 11:12 pm ]

hm

 

Widzicie tu wiekszosc grili jest na gas i jedzenie z nich jest dobre , zastanawiam sie wiec jakie zwiazki chemiczne wytwarzaja sie podczas spalania gazu , wegla drzewnego i drewna , moze ktos z szanownych forumowiczow zna sie na tym i by objasnil wplyw tych substancji na nasze wyroby wedzarnicze i grilowe.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2596-w%C4%99dzenie-przy-pomocy-butli/#findComment-68672
Udostępnij na innych stronach

  • 3 miesiące temu...

Trochę późno się dopisuję do tematu, ale dopiero niedawno dokupiłem butlę do zestawu (wcześniej dmuchawa na gorące powietrze).

W czasie pierwszego wędzenia zacząłem się zastanawiać co dociera w ramach "gratisu" do wędzonki bo wg mnie jakoś inaczej pachniało.

Zacząłem kopać po necie i znalazłem (kilka źródeł) ze CZYSTY (nie jesteśmy w stanie ustalić co jest rzeczywiście w butli) propan butan powinien dawać przy właściwym spalaniu H2O i CO2. Dodatkowo dla spokojności sumienia uszczelniłem puszkę (płomień grzeje puszkę i właściwie nie ma punktu styku z komorą wędzarniczą) w której spalają się zrębki i wędzoneczki są wspaniałe.

Podejrzewam że początkowo zmiana w zapachu dymu była związana z pirolizą (mimo że nie wyszły kwaśne wędliny) ponieważ do zestawu docierało dość mało powietrza (poprawki, nawiercone dziurki itp)

 

Pozdrawiam

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2596-w%C4%99dzenie-przy-pomocy-butli/#findComment-77907
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.