incyk Opublikowano 22 Maja 2009 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 22 Maja 2009 Witam.Mam następujące pytanie, jak w praktyce wygląda wędzenie prze kilka dni w zimnym dymie ? Skonstruowałem wędzarnie elektryczną w której dymię trocinami. Zrobiłem już parę wędzonek ale w wielu przepisach a zwłaszcza tych które mnie najbardziej interesują ( kiełbasa Polska surowa) napisane jest o wędzeniu w zimnym dymie przez kilka dni. Ze względu na budowę mojej wędzary muszę średnio co 25 minut dorzucać trocin, włączona do zasilania po zajęciu się trocin trzyma temperaturę od 45 do 55 C więc zastanawiam się czy w ogóle jest możliwe zrobienie takiej kiełbasy jak Polska surowa w mojej wędzarni. Chyba nie ale warto spytać. Nigdzie na forum nie dogrzebałem się jak to wędzenie ma wyglądać i czy to się dowędza po trochę każdego dnia czy ciągiem. Jeżeli zdublowałem jakiś post to przepraszam To moja wędzara :http://img22.imageshack.us/img22/9213/dsc00462edg.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2612-w%C4%99dzenie-wielodniowe/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pepper Opublikowano 22 Maja 2009 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 22 Maja 2009 Nigdzie na forum nie dogrzebałem się jak to wędzenie ma wyglądać...to tu się trochę "dogrzebiesz".. :lol: http://wedlinydomowe.pl/articles.php?id=145 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2612-w%C4%99dzenie-wielodniowe/#findComment-69217 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
incyk Opublikowano 23 Maja 2009 Autor Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 23 Maja 2009 Ten artykuł dalej nie wyjaśnia mi jak to wygląda w praktyce. Czy musze siedzieć przy wędzarni 3 dni i noce ? Coś mi się nie chce wierzyć ze jak ktoś ma wędzarnie na działce to będzie tam siedział 3 doby żeby zrobić parę kilo kiełbasy, chyba ze się mylę :wink:Jak dla mnie to są dane przemysłowe, czy to można jakoś skrócić do warunków domowych ? No chyba ze te przepisy są dla zaawansowanych wędzarni a ja się porywam z motyką na „polską surową” :grin: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2612-w%C4%99dzenie-wielodniowe/#findComment-69231 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
abratek Opublikowano 23 Maja 2009 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 23 Maja 2009 wędzisz zazwyczaj kilka godzin (np. dwie) a potem przerwa do następnego dnia,na czas przerwy powinno być w miarę chłodno - ale nie lodówka piszesz że po dosypaniu trocin zapalają się one - konstrukcja powinna je utrzymywać w stanie tlenia a nie ognia, można to uzyskać poprzez ich wcześniejsze odpowiednie nawilżenie (nawet moczenie) - wtedy i temperatura nie będzie zbytnio skakać Cytuj Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2612-w%C4%99dzenie-wielodniowe/#findComment-69233 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
incyk Opublikowano 23 Maja 2009 Autor Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 23 Maja 2009 Dziękuje za odpowiedź. Trochę źle sformułowałem to zdanie o trocinach , przez zajęcie się chodziło mi o rozpoczęcie dymienia. Czy w przypadku przepisu na kiełbasę polską wieprzową gdzie napisane jest : „Kiełbasę wędzimy kilka dni na zimnym dymie, aż do uzyskania jasnobrązowej barwy” wystarczy ze przez weekend dostanie po 2 godzinki ? czy 2 dni to za mało ?Uczepiłem się tak tej Kiełbasy bo mieszkam w Irlandii i niestety nie można jej nigdzie kupić a w Polsce zjadałem ją tonami Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2612-w%C4%99dzenie-wielodniowe/#findComment-69238 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 23 Maja 2009 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 23 Maja 2009 Witam wystarczy ze przez weekend dostanie po 2 godzinki ? czy 2 dni to za mało ? Popróbujesz i zobaczysz :smile: Na pewno pamiętasz smak tej zjadanej w Polsce Pozdrawiam Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2612-w%C4%99dzenie-wielodniowe/#findComment-69239 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wena Opublikowano 23 Maja 2009 Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 23 Maja 2009 Jak trzeba będzie dowędzić to chyba nie problem. Ja wędzę np salami przez cały tydzień po 2-3 godzinki. Tylko u Ciebie ta temp. 45-55 stopni wg mnie jest trochę wysoka jak na zimne wędzenie. Cytuj Do życia potrzeba piwa kiełbasy i chleba Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2612-w%C4%99dzenie-wielodniowe/#findComment-69273 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
incyk Opublikowano 23 Maja 2009 Autor Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 23 Maja 2009 Z niższą temperaturą myślę ze nie będzie problemu bo 45-55 C uzyskuje przy włączonej grzałce przez cały czas wędzenia i zakrytym wylocie u góry. Po odchyleniu szuflady , odkryciu wylotu i włączaniu grzałki tylko do rozżarzania nowo dosypanych trocin powinienem spokojnie uzyskać pożądaną temperaturę. Dziękuje jeszcze raz za wyjaśnienie bo może dla weteranów wędzenia jest to oczywiste ze jak jest napisane „wędzić kilka dni” to po parę godzin, dla mnie niebyło Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2612-w%C4%99dzenie-wielodniowe/#findComment-69284 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wena Opublikowano 23 Maja 2009 Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 23 Maja 2009 Jak wędzę np metkę to trwa ok 8-10 godzin w temp. ok 20-25 stopni. Lepiej sie wędzi jak jest zimno bo na dzień dzisiejszy w mojej blaszance trudno utrzymać 25 stopni. Cytuj Do życia potrzeba piwa kiełbasy i chleba Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2612-w%C4%99dzenie-wielodniowe/#findComment-69304 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tony Opublikowano 12 Czerwca 2009 Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 12 Czerwca 2009 witam mam pytanko moje szynki juz sie pekluja w niedziele je wyciagam osuszam i w poniedzialek rano chcialem je zaczac wedzic tylko jak tak czytam przepisy dotyczace szynek to niekture do 2 tygodni sie wedzi na zimno a ja chcialbym je w jednym dniu uwedzic niemusza byc zbytnio trwale ale maja smakowac jka bede je cieplym dymem wedzil bedzie to ok???moze macie jakies inne propozycje jak to najlepiej uwedzic??? Cytuj xxx Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2612-w%C4%99dzenie-wielodniowe/#findComment-71177 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość pedro Opublikowano 12 Czerwca 2009 Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 12 Czerwca 2009 Tony !!! Przeczytaj dokładnie ten temat, szczególnie rozdział "C" , który poświęcony jest wędzeniu właśnie. Rozwieje on wszelkie Twoje wątpliwości i odpowie na wszystkie pytania. http://www.wedlinydomowe.pl/articles.php?id=1173&page= Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2612-w%C4%99dzenie-wielodniowe/#findComment-71178 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bastisz Opublikowano 12 Czerwca 2009 Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 12 Czerwca 2009 Możesz zrobić tak jak ja to robię 4 godzinki gęstym dymem w temperaturze 50 - 60 stopniw gęstym dymie, oczywiście wcześniej ładnie osuszyć :wink: Cytuj POZDRAWIAM JASIU52 ........................................ważne to dobrze zadymić Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2612-w%C4%99dzenie-wielodniowe/#findComment-71179 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacekn Opublikowano 12 Czerwca 2009 Zgłoś Udostępnij #13 Opublikowano 12 Czerwca 2009 Po wędzeniu parzenie studzenie i gotowe. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2612-w%C4%99dzenie-wielodniowe/#findComment-71180 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Markus Opublikowano 12 Czerwca 2009 Zgłoś Udostępnij #14 Opublikowano 12 Czerwca 2009 Tony - niewielkie ilości na krótki okres przechowywania nie znam nikogo kto bawiłby się w wielodniowe wędzenie. Możesz oczywiście, jak masz czas wędzić parę dni po 3-4 godzinki ale to chyba " missverstendniss". Popróbuj na pierwszy raz na gorąco , ew. małe dowędzenie drugiego dnia i jak Ci się spodoba możesz spróbować wędzić na "zimno".Pzdr. Cytuj Denique non omnes eadem mirantur amantque Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2612-w%C4%99dzenie-wielodniowe/#findComment-71210 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pis67 Opublikowano 12 Czerwca 2009 Zgłoś Udostępnij #15 Opublikowano 12 Czerwca 2009 nie znam nikogo kto bawiłby się w wielodniowe wędzenie.Ja wędzę często parę dni - bo lubię to robić i często efekt wynagradza poświęcony czas. Szyneczki, kiełbaski po takim wędzeniu mogą sobie leżeć i czekać na konsumpcję parę tygodni. :grin: Cytuj Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2612-w%C4%99dzenie-wielodniowe/#findComment-71219 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Markus Opublikowano 12 Czerwca 2009 Zgłoś Udostępnij #16 Opublikowano 12 Czerwca 2009 pis 67 - oczywiście, gratuluję, że masz takie możliwości. Wszystko zależy od zaplecza, "warunków " warsztatowych i naturalnie czasu. Nie ma nic pięknego jak kilka dni poświęconych ku temu aby osiągnąć efekt " zimnych" wędzonek. Ja niestety na zimno wędzę tylko " przy okazji" paląc w kominku. Pozdrawiam Cytuj Denique non omnes eadem mirantur amantque Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2612-w%C4%99dzenie-wielodniowe/#findComment-71225 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.