Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Mam następujące pytanie, jak w praktyce wygląda wędzenie prze kilka dni w zimnym dymie ?

Skonstruowałem wędzarnie elektryczną w której dymię trocinami. Zrobiłem już parę wędzonek ale w wielu przepisach a zwłaszcza tych które mnie najbardziej interesują ( kiełbasa Polska surowa) napisane jest o wędzeniu w zimnym dymie przez kilka dni.

Ze względu na budowę mojej wędzary muszę średnio co 25 minut dorzucać trocin,

włączona do zasilania po zajęciu się trocin trzyma temperaturę od 45 do 55 C więc zastanawiam się czy w ogóle jest możliwe zrobienie takiej kiełbasy jak Polska surowa w mojej wędzarni. Chyba nie ale warto spytać. Nigdzie na forum nie dogrzebałem się jak to wędzenie ma wyglądać i czy to się dowędza po trochę każdego dnia czy ciągiem. Jeżeli zdublowałem jakiś post to przepraszam

 

To moja wędzara :

http://img22.imageshack.us/img22/9213/dsc00462edg.jpg

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2612-w%C4%99dzenie-wielodniowe/
Udostępnij na innych stronach

Ten artykuł dalej nie wyjaśnia mi jak to wygląda w praktyce. Czy musze siedzieć przy wędzarni 3 dni i noce ?

Coś mi się nie chce wierzyć ze jak ktoś ma wędzarnie na działce to będzie tam siedział 3 doby żeby zrobić parę kilo kiełbasy, chyba ze się mylę :wink:

Jak dla mnie to są dane przemysłowe, czy to można jakoś skrócić do warunków domowych ? No chyba ze te przepisy są dla zaawansowanych wędzarni a ja się porywam z motyką na „polską surową” :grin:

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2612-w%C4%99dzenie-wielodniowe/#findComment-69231
Udostępnij na innych stronach

wędzisz zazwyczaj kilka godzin (np. dwie) a potem przerwa do następnego dnia,

na czas przerwy powinno być w miarę chłodno - ale nie lodówka

 

piszesz że po dosypaniu trocin zapalają się one - konstrukcja powinna je utrzymywać w stanie tlenia a nie ognia, można to uzyskać poprzez ich wcześniejsze odpowiednie nawilżenie (nawet moczenie) - wtedy i temperatura nie będzie zbytnio skakać

Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2612-w%C4%99dzenie-wielodniowe/#findComment-69233
Udostępnij na innych stronach

Dziękuje za odpowiedź. Trochę źle sformułowałem to zdanie o trocinach , przez zajęcie się chodziło mi o rozpoczęcie dymienia.

Czy w przypadku przepisu na kiełbasę polską wieprzową gdzie napisane jest : „Kiełbasę wędzimy kilka dni na zimnym dymie, aż do uzyskania jasnobrązowej barwy” wystarczy ze przez weekend dostanie po 2 godzinki ? czy 2 dni to za mało ?

Uczepiłem się tak tej Kiełbasy bo mieszkam w Irlandii i niestety nie można jej nigdzie kupić a w Polsce zjadałem ją tonami :)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2612-w%C4%99dzenie-wielodniowe/#findComment-69238
Udostępnij na innych stronach

Witam

 

wystarczy ze przez weekend dostanie po 2 godzinki ? czy 2 dni to za mało ?

Popróbujesz i zobaczysz :smile: Na pewno pamiętasz smak tej zjadanej w Polsce

 

Pozdrawiam

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2612-w%C4%99dzenie-wielodniowe/#findComment-69239
Udostępnij na innych stronach

Jak trzeba będzie dowędzić to chyba nie problem. Ja wędzę np salami przez cały tydzień po 2-3 godzinki. Tylko u Ciebie ta temp. 45-55 stopni wg mnie jest trochę wysoka jak na zimne wędzenie.
Do życia potrzeba piwa kiełbasy i chleba
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2612-w%C4%99dzenie-wielodniowe/#findComment-69273
Udostępnij na innych stronach

Z niższą temperaturą myślę ze nie będzie problemu bo 45-55 C uzyskuje przy włączonej grzałce przez cały czas wędzenia i zakrytym wylocie u góry.

Po odchyleniu szuflady , odkryciu wylotu i włączaniu grzałki tylko do rozżarzania nowo dosypanych trocin powinienem spokojnie uzyskać pożądaną temperaturę.

Dziękuje jeszcze raz za wyjaśnienie bo może dla weteranów wędzenia jest to oczywiste ze jak jest napisane „wędzić kilka dni” to po parę godzin, dla mnie niebyło :)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2612-w%C4%99dzenie-wielodniowe/#findComment-69284
Udostępnij na innych stronach

Jak wędzę np metkę to trwa ok 8-10 godzin w temp. ok 20-25 stopni. Lepiej sie wędzi jak jest zimno bo na dzień dzisiejszy w mojej blaszance trudno utrzymać 25 stopni.
Do życia potrzeba piwa kiełbasy i chleba
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2612-w%C4%99dzenie-wielodniowe/#findComment-69304
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...
witam mam pytanko moje szynki juz sie pekluja w niedziele je wyciagam osuszam i w poniedzialek rano chcialem je zaczac wedzic tylko jak tak czytam przepisy dotyczace szynek to niekture do 2 tygodni sie wedzi na zimno a ja chcialbym je w jednym dniu uwedzic niemusza byc zbytnio trwale ale maja smakowac jka bede je cieplym dymem wedzil bedzie to ok???moze macie jakies inne propozycje jak to najlepiej uwedzic???
xxx
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2612-w%C4%99dzenie-wielodniowe/#findComment-71177
Udostępnij na innych stronach

Tony !!!

 

Przeczytaj dokładnie ten temat, szczególnie rozdział "C" , który poświęcony jest wędzeniu właśnie. Rozwieje on wszelkie Twoje wątpliwości i odpowie na wszystkie pytania.

http://www.wedlinydomowe.pl/articles.php?id=1173&page=

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2612-w%C4%99dzenie-wielodniowe/#findComment-71178
Udostępnij na innych stronach

Możesz zrobić tak jak ja to robię 4 godzinki gęstym dymem w temperaturze 50 - 60 stopni

w gęstym dymie, oczywiście wcześniej ładnie osuszyć :wink:

POZDRAWIAM JASIU52

 

........................................

ważne to dobrze zadymić :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2612-w%C4%99dzenie-wielodniowe/#findComment-71179
Udostępnij na innych stronach

Tony - niewielkie ilości na krótki okres przechowywania nie znam nikogo kto bawiłby się w wielodniowe wędzenie. Możesz oczywiście, jak masz czas wędzić parę dni po 3-4 godzinki ale to chyba " missverstendniss". Popróbuj na pierwszy raz na gorąco , ew. małe dowędzenie drugiego dnia i jak Ci się spodoba możesz spróbować wędzić na "zimno".

Pzdr.

Denique non omnes eadem mirantur amantque
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2612-w%C4%99dzenie-wielodniowe/#findComment-71210
Udostępnij na innych stronach

nie znam nikogo kto bawiłby się w wielodniowe wędzenie.

Ja wędzę często parę dni - bo lubię to robić i często efekt wynagradza poświęcony czas. Szyneczki, kiełbaski po takim wędzeniu mogą sobie leżeć i czekać na konsumpcję parę tygodni. :grin:
Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2612-w%C4%99dzenie-wielodniowe/#findComment-71219
Udostępnij na innych stronach

pis 67 - oczywiście, gratuluję, że masz takie możliwości. Wszystko zależy od zaplecza, "warunków " warsztatowych i naturalnie czasu. Nie ma nic pięknego jak kilka dni poświęconych ku temu aby osiągnąć efekt " zimnych" wędzonek. Ja niestety na zimno wędzę tylko " przy okazji" paląc w kominku. Pozdrawiam
Denique non omnes eadem mirantur amantque
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2612-w%C4%99dzenie-wielodniowe/#findComment-71225
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.