Maxell Opublikowano 28 Maja 2009 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 28 Maja 2009 W dziale tym chcemy przedstawić Państwu, sposobem krok po kroku, jak Kolega masbo uruchamiał swoją małą masarnię o kierunku nastawionym na produkcję wyrobów tradycyjnych. Zaczniemy od powstania pomysłu na działalność, a skończymy na prezentacji gotowych wyrobów. Wszyscy, którzy maja zamiar otworzyć taki "biznes", przekonają się ile zdrowia kosztuje walka z nasza biurokracją, nadzorami, inspektorami itp., jakie nakłady trzeba ponieść, i czy to się wogóle opłaca . Optymistycznym akcentem całego przedsięwzięcia jest to, że "dla chcącego nic trudnego". Zapraszam do lektury, gdyż naprawdę warto. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2623-wprowadzenie/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wojtek33 Opublikowano 3 Grudnia 2010 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 3 Grudnia 2010 CześćDziś się zalogowałem i jestem pełen podziwu że jeszcze komuś się chceTrzymam kciuki masbo Cytuj wojtek Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2623-wprowadzenie/#findComment-134965 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kermit Opublikowano 3 Grudnia 2010 Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 3 Grudnia 2010 Aż sam jestem ciekaw jak nasze państwo pomaga małym przedsiębiorcom w założeniu i prowadzeni działalności gospodarczej... Cytuj Kermit zawsze miał chętkę na Pigi...http://www.sciaga.pl/static/templates/sciaga/img/emots/jedzonko.gif Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2623-wprowadzenie/#findComment-134968 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BenjaminTaylor Opublikowano 30 Maja 2012 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 30 Maja 2012 Jestem kucharzem i ekspres kiełbasa. Szukam pracy w zakładzie, który słynie z tworzenia kiełbasę - gdzieś w Europie. Gdzie są miejsca, które należy zwracać uwagę na stosowanie się? Co trzeba wiedzieć o zawodzie w tym kraju? Jakieś sugestie? Ben Przepraszam niewłaściwe polsku. Używam tłumacza. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2623-wprowadzenie/#findComment-220394 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Darino Opublikowano 30 Maja 2012 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 30 Maja 2012 Jestem kucharzem i ...Witaj kol. Benjamin, jeśli zajmujesz się produkcją wędlin to jesteś masarzem. Fajnie że do nas trafiłeś i napewno szybko dostaniesz od SiB wyczerpujące informacje. Pozdrawiam :grin: Cytuj http://images43.fotosik.pl/1180/cf5743008b743b6dm.png"Kiedy pracuję, to pracuję, a gdy mówię, że pracuję, to tylko mówię." Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2623-wprowadzenie/#findComment-220399 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 30 Maja 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 30 Maja 2012 Witaj.Na początek: https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=262849#262849 Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2623-wprowadzenie/#findComment-220405 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Feederman Opublikowano 17 Czerwca 2012 Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 17 Czerwca 2012 Studiował pytanie jak w Rosji z tym? Zarobek na kiełbasieRozpowszechniona opinia o tym, że jakościowe kiełbasy można czynić tylko na kombinatach mięsnych niezupełnie słusznie. Przecież istnieje jeszcze i taki rodzaj wyrobu jak domowa kiełbasa, dla produkcji której wystarczy stworzyć niewielki kiełbasiany cech. Więcej tego, taki kiełbasiany cech całkiem w stanie złożyć konkurencję nawet "gigantom" mięsnego przemysłu, lecz dla tego obowiązkowym warunkiem stanie się zabezpieczenie produkcji produkcji na wysokim jakościowym poziomie.I tak, dla stworzenia małego kiełbasianego cechu wymaga się :1. Pomieszczenie.....według norm i wymogów "tymczasowych sanitarnych reguł dla mięso przetwarzających przedsiębiorstw" w kiełbasianym cechu w obowiązkowym trybie powinny być:- dwie chłodnicze cele, jedną z których zdarzy się odprowadzić dla dojrzewania farszu, drugą pod przechowywanie gotowej produkcji;- surowcowy cech;- o niskiej temperaturze cela dla przechowywania surowca;- oddział - defrost surowca i przygotowania jego do przerobu;- produkcyjny cech, w którym dzieją się procesy rozdrobnienia i peklowania surowca, a także ułożenia farszu i opady batonów;- oziębienie kiełbas i termiczny oddział;- pomieszczenie dla przechowywania sypkich, suchych produktów;- pomieszczenie dla przechowywania pomocniczych materiałów i inwentarza;- pomieszczenie dla przygotowania i przechowywania przypraw;- pomieszczenie dla przygotowywania i przechowywania rozczynu nitrita sodu;- myjąca tary;- bytowe pomieszczenia takie jak węzły sanitarne, przebieralnia, pomieszczenia z natryskami, pokoje dla przechowywania sanitarnej odzieży i jedzenia personelem;- wyprawa.Jeśli wszystkie wymogi są dokonane, normy są dotrzymane, i sanitarny stan cechu jest zadowalający, współpracownicy organów państwowego sanepidemnadzoru składają i wydają akt, które potwierdza sanitarną przydatność kiełbasianego cechu. Poza tym, cechowi na okres jeden rok wydaje się weterynaryjny dowód. Nie mając w obecności tych dokumentów późniejszego otrzymania certyfikata odpowiedniości na produkcję, co wypuszcza się, niemożliwie. ....2. Certyfikat. Odpowiednio do "prawa o obronie praw konsumenta", cała produkcja, która postępuje do handlu, obowiązkowo musi mieć spożywcze metkowanie, które informuje o producencie i towarzyszyć certyfikatem odpowiedniości.Po sprawdzeniu nadanych dokumentów organami państwowego nadzoru spełnia się obserwacja produkcji i załatwia się formalnie odpowiedni akt. W razie nieobecności jakichkolwiek pretensji, dzieje się wydanie certyfikata odpowiedniości.3. Sprzęt. Produkcja kiełbas i delicji z mięsa wymaga mieć w obecności następny zestaw sprzętu :- stół i noże;- specjalny komplet noży, przeznaczony dla opracowania tusz, oddziały od kości mięsa, rozdrobnienia szpicla ;- dwie chłodnicze cele, jedna z których jest potrzebna dla przechowywania surowca, inna jest przeznaczona dla przechowywania gotowej produkcji;- farszu mieszadło, konieczne dla mieszania farszu z przyprawami i jego rozbicia na drobną porcję, a także dla peklowania mięsa;- elektryczna maszynka do mięsa;- kuter, konieczny dla produkcji farszu pasztetów i gotowanych kiełbas;- strzykawka, konieczna dla nadruku farszu do błony dla kiełbasy(w razie produkcji niewielkiej objętości produkcji, w zamian strzykawki można wykorzystać maszynkę do mięsa, mającą specjalne nasadki);- piec z dymo generatorem dla obsuszania, obsmażenia, gotowania i wędzenia produkcji.Warto odznaczyć, że na piecu lepiej za środki pieniężne nie oszczędzać, przecież właśnie od jej poziomu jakości dużo w czym zależy wydajność całego cechu.....4. Surowiec. Przede wszystkim, przy zakupach surowca należy znać, że cała produkcja, co nabywało się dla późniejszej produkcji, powinna być obowiązkowo certyfikowana.....Jeśli zakup surowca spełnia się za granicą, to trzeba otrzymać pozwolenie na wwóz. Dla otrzymania takiego pozwolenia koniecznie nie później, aniżeli za 30 dni do wwozu takiego ładunku w formie pisemnej odwołać się do weterynaryjnej służby obwodu, kraju czy republiki.Teraz u mnie pytanie gdzie więcej lubią drobnego przedsiębiorcy?Z tego powodu jest dobra karykatura: "Państwowy program po wsparciu małego biznesu"P.S. W przeciągniętej ręce - sól... Zostaje jedno - pracować nielegalny, jak Lenin Cytuj Wszyscy ludzie różne! Jeden ja jednakowy...i ja BAŁT http://seatroutinpoland.e-fora.pl/index.php Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2623-wprowadzenie/#findComment-223150 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pulek Opublikowano 9 Września 2013 Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 9 Września 2013 Wiem, że odgrzewam temat, jednak chciałem taką relację przeczytać z czystej ciekawości. Jednak brakuje tutaj chyba najważniejszej części w temacie. Co się z nią stało? Cytuj Jedź tak, aby Twój Anioł Stróż nadążył za Tobą... Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2623-wprowadzenie/#findComment-300005 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.