Bart_wyspiarz Opublikowano 23 Lipca 2009 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 23 Lipca 2009 Witam!Dzis wedzilem kielbase po raz drugi i niestety okazolo sie ze popelnilem pomylke w ilosci peklosoli wcale nie ma smaku zamiast 36 dkg dalem 36 gr - wiem jestem idiota czy mozna cos zrobic mam tego 20kg ! Boje sie ze sie popsuje.pozdrawiambart_wyspiarz Cytuj Bart_wyspiarz Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2740-problem-za-ma%C5%82o-peklosoli/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gonzo Opublikowano 23 Lipca 2009 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 23 Lipca 2009 Ja nie mam pomysłu.Jedynie co mi przychodzi do głowy to zamrozić i potem powoli, partiami zjadać dodając np. do leczo, sosu słodko-kwaśnego, jajecznicy i innych potraw :rolleyes: Pozdrawiam :wink: Cytuj Carpe diem - raz kozie death Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2740-problem-za-ma%C5%82o-peklosoli/#findComment-74408 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bagno Opublikowano 23 Lipca 2009 Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 23 Lipca 2009 czy mozna cos zrobic mam tego 20kg ! Boje sie ze sie popsuje. włóż do solanki, tylko nie wiem jakiego rodzaju kiełbasą dysponujesz (cienka, gruba). Od tego zależy czas moczenia w roztworze. Po próbie smakowej na słoność proponuję powtórne wędzenie. Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11022-kpps-czyli-klub-przyjaci%C3%B3%C5%82-pana-s/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2740-problem-za-ma%C5%82o-peklosoli/#findComment-74410 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bart_wyspiarz Opublikowano 23 Lipca 2009 Autor Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 23 Lipca 2009 kielbasa cienka wieprzowo-wolowa w kiszce naturalnej uwedzona i sparzona do temp 70 stopni, jaki roztwor solanki zalecasz?pzdr Cytuj Bart_wyspiarz Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2740-problem-za-ma%C5%82o-peklosoli/#findComment-74413 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 23 Lipca 2009 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 23 Lipca 2009 Bart'cie, robisz 20 kg kiełbasy i nie próbujesz farszu? Do znudzenia zalecamy robienie próbnej, małej kiełbaski i sparzenie jej przed nadziewaniem. Wtedy jest ostatnia szansa na dokonanie poprawek smakowych. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2740-problem-za-ma%C5%82o-peklosoli/#findComment-74420 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pis67 Opublikowano 23 Lipca 2009 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 23 Lipca 2009 20kg kiełbasy = 100kg bigosu. :grin: Cytuj Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2740-problem-za-ma%C5%82o-peklosoli/#findComment-74436 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chłop z warmii Opublikowano 23 Lipca 2009 Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 23 Lipca 2009 :grin: Pis,trafiłeś w sedno. Pozdrawiam serdecznie. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2740-problem-za-ma%C5%82o-peklosoli/#findComment-74439 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bagno Opublikowano 23 Lipca 2009 Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 23 Lipca 2009 kielbasa cienka wieprzowo-wolowa w kiszce naturalnej uwedzona i sparzona do temp 70 stopni, jaki roztwor solanki zalecasz?Szkoda, że parzona. Zalecam celem eksperymentu namoczenie dwóch małych odcinków w 10 % roztworze soli. Po jednym dniu wyciągasz kawałek i sprawdzasz smak na całym przekroju, od brzega aż do środka. Jeśli zasłona zmniejszasz stężenie soli np. o połowę lub skracasz czas. Całość procesu wykonujesz w warunkach chłodniczych. Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11022-kpps-czyli-klub-przyjaci%C3%B3%C5%82-pana-s/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2740-problem-za-ma%C5%82o-peklosoli/#findComment-74445 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.