Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Witam!

Dzis wedzilem kielbase po raz drugi i niestety okazolo sie ze popelnilem pomylke w ilosci peklosoli wcale nie ma smaku zamiast 36 dkg dalem 36 gr - wiem jestem idiota czy mozna cos zrobic mam tego 20kg ! Boje sie ze sie popsuje.

pozdrawiam

bart_wyspiarz

Bart_wyspiarz
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2740-problem-za-ma%C5%82o-peklosoli/
Udostępnij na innych stronach

Ja nie mam pomysłu.Jedynie co mi przychodzi do głowy to zamrozić i potem powoli, partiami zjadać dodając np. do leczo, sosu słodko-kwaśnego, jajecznicy i innych potraw :rolleyes:

 

Pozdrawiam :wink:

Carpe diem - raz kozie death

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2740-problem-za-ma%C5%82o-peklosoli/#findComment-74408
Udostępnij na innych stronach

czy mozna cos zrobic mam tego 20kg ! Boje sie ze sie popsuje.

włóż do solanki, tylko nie wiem jakiego rodzaju kiełbasą dysponujesz (cienka, gruba). Od tego zależy czas moczenia w roztworze. Po próbie smakowej na słoność proponuję powtórne wędzenie.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2740-problem-za-ma%C5%82o-peklosoli/#findComment-74410
Udostępnij na innych stronach

Bart'cie, robisz 20 kg kiełbasy i nie próbujesz farszu? Do znudzenia zalecamy robienie próbnej, małej kiełbaski i sparzenie jej przed nadziewaniem. Wtedy jest ostatnia szansa na dokonanie poprawek smakowych.

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2740-problem-za-ma%C5%82o-peklosoli/#findComment-74420
Udostępnij na innych stronach

kielbasa cienka wieprzowo-wolowa w kiszce naturalnej uwedzona i sparzona do temp 70 stopni, jaki roztwor solanki zalecasz?

Szkoda, że parzona. Zalecam celem eksperymentu namoczenie dwóch małych odcinków w 10 % roztworze soli. Po jednym dniu wyciągasz kawałek i sprawdzasz smak na całym przekroju, od brzega aż do środka. Jeśli zasłona zmniejszasz stężenie soli np. o połowę lub skracasz czas. Całość procesu wykonujesz w warunkach chłodniczych.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2740-problem-za-ma%C5%82o-peklosoli/#findComment-74445
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.