Papla Opublikowano 23 Lipca 2009 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 23 Lipca 2009 Pytanie do Dziadka jak i innych znających wiejskie realia.Jest świnka, około 85 kg, którą dorżnięto z uwagi na ranyjakich doznała od innej (odgryzione ucho, rozerwana żuchwa, uszkodzone oko)zaatakowana przez inna w chlewie. Weterynarz zbadał, nie ma zastrzeżeń.No i niby wszystko byłoby dobrze, ale nasuwa się wątpliwość czy po takichobrażeniach z mięsem będzie wszystko w porządku? Będzie się kleiło?Czy przerób można dokonać jak w normalnym przypadku? PS. To już drugi przypadek w ostatnich dwóch miesiącach, u mojej siostry. Nie wie co wpływa na takie zachowanie świń. Niby temperatura? Jakby się ktoś orientował o przyczynach będę wdzięczny za informacje. W chlewie mają dość miejsca. Kiedyś było tam 8 szt, po zmniejszeniu pogłowia są tylko 4 szt, teraz już 2. Więc miejsca mają dużo. I ciekawe że to ta sama gryzie co wcześniej ;-) Cytuj Pozdrawiam Paweł Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2741-czy-poraniona-%C5%9Bwinia-nadaje-si%C4%99-do-przerobu/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gonzo Opublikowano 23 Lipca 2009 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 23 Lipca 2009 I ciekawe że to ta sama gryzie co wcześniej ;-) To ją na odstrzał. Pozdrawiam :wink: Cytuj Carpe diem - raz kozie death Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2741-czy-poraniona-%C5%9Bwinia-nadaje-si%C4%99-do-przerobu/#findComment-74412 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
abratek Opublikowano 23 Lipca 2009 Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 23 Lipca 2009 nasuwa się wątpliwość czy po takich obrażeniach z mięsem będzie wszystko w porządku?wydaje się że poziom stresu jaki w czasie takiego ataku przeżywa zwierzę jest zdecydowanie większy niż w ubojniach, co może zmienić na tyle pH że mięsko na wyroby się nie nada - sądzę że lepiej przeznaczyć je na kulinaria ewentualnie jako niewielki dodatek do farszu z innego mięsa a ze sprawcą okaleczeń to tak jak Gonzo radzi - jako dodatek do tej pogryzionej :devil: Cytuj Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2741-czy-poraniona-%C5%9Bwinia-nadaje-si%C4%99-do-przerobu/#findComment-74414 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Papla Opublikowano 23 Lipca 2009 Autor Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 23 Lipca 2009 I ciekawe że to ta sama gryzie co wcześniej ;-) To ją na odstrzał. Pozdrawiam :wink: Pewnie, ale pojemność zamrażarek jak i żołądków jest ograniczona ;-) Cytuj Pozdrawiam Paweł Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2741-czy-poraniona-%C5%9Bwinia-nadaje-si%C4%99-do-przerobu/#findComment-74416 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 23 Lipca 2009 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 23 Lipca 2009 To tzw. ubój z konieczności. Znany szczególnie z czasów stanu wojennego, kiedy na wsiach 50% pogłowia tuczników "klasowych" łamało nogi i ulegało innym wypadkom, co dawało możliwośc bezproblemowego przerobu takie mięsa we własnym gospodarstwie.Mój kolega "puknął" dwie świnki (jedną z konieczności, a drugą "przy okazji"). Przygotował obie półtusze i pojechał po weterynarza. lekarz przyjechał, pobrał próbki, wydał zaswiadczenie i poprosił kolesia, by go odprowadził. Na dworze mu oświadczył: - Panie Krzysiu, następnym razem proszę dokładnie sprawdzić półtusze, gdyż te akurat obie miały ogony. Nie zrobił afery, gdyż się znali, ale co było radochy. :grin: Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2741-czy-poraniona-%C5%9Bwinia-nadaje-si%C4%99-do-przerobu/#findComment-74425 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wnuczek Opublikowano 23 Lipca 2009 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 23 Lipca 2009 Na dworze mu oświadczył: - Panie Krzysiu, następnym razem proszę dokładnie sprawdzić półtusze, gdyż te akurat obie miały ogony. Nie zrobił afery, gdyż się znali, ale co było radochy.Super historia. :grin: :grin: :grin: Pzdr Ps. Znów przydała by się możliwość wygaszania postów. Ale jest wyłączona. :sad: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2741-czy-poraniona-%C5%9Bwinia-nadaje-si%C4%99-do-przerobu/#findComment-74427 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pis67 Opublikowano 23 Lipca 2009 Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 23 Lipca 2009 U świnek to tak jest, że jedna w kojcu rządzi! Jak się gryzą to znaczy, że się nudzą lub brakuje w paszy minerałów. W ubojni obok, gdy przywiozą świnki z różnych gniazd, po paru minutach rozpoczyna się walka. W kojcu siedzi po 60 i więcej świń, więc jest wesoło.Jedna może opanować swoją władzą do 12-15 sztuk, więc zadyma jest niezła. I w ten sposób przygotowują się w spokoju, bez stresu do rannego uboju. Mięsko potem jest ho, ho.Na nudę dla świnek dobra jest słoma czy sianko, mają wtedy zajęcie. :grin: Cytuj Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2741-czy-poraniona-%C5%9Bwinia-nadaje-si%C4%99-do-przerobu/#findComment-74430 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chłop z warmii Opublikowano 23 Lipca 2009 Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 23 Lipca 2009 Albo zawieszona na sznurku piłka :grin: Pozdarawiam serdecznie. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2741-czy-poraniona-%C5%9Bwinia-nadaje-si%C4%99-do-przerobu/#findComment-74431 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Papla Opublikowano 23 Lipca 2009 Autor Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 23 Lipca 2009 U świnek to tak jest, że jedna w kojcu rządzi! :grin:No i ok, ale powiedz mi czy mięsko będzie wiązało czy nie? W razie czego jest w zamrażarce jaka cielęcina, to się rozmrozi. I chyba tak zrobię. [ Dodano: Czw Lip 23, 2009 20:42 ] Albo zawieszona na sznurku piłka :grin:Mam podejrzenie, że tej agresywnej chyba się spodobało wyeliminowywanie konkurencji od koryta. Ciekawe ile czasu pozostało tej trzeciej ;-) W sumie żniwa za pasem, dach na stodole robotnicy robią, to i trzeba karmić czymś :-) Do skupu nie ma co oddawać. Cytuj Pozdrawiam Paweł Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2741-czy-poraniona-%C5%9Bwinia-nadaje-si%C4%99-do-przerobu/#findComment-74432 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pis67 Opublikowano 23 Lipca 2009 Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 23 Lipca 2009 ale powiedz mi czy mięsko będzie wiązało czy nie Podejrzewam, że nie będzie gorsze niż z ubojni. Każdy przypadek uboju z konieczności jest inny. Jak nie sprawdzisz, nie będziesz wiedział. Rzeźnicy twierdzą, że takie lekko uszkodzone świniaczki po walce, czy ze złamaną kończyną, są lepsze niż schorowane. Do dzieła! :grin: Tylko bez stresu, wystarczy, że materiał był prawdopodobnie trochu zestresowany. :!: Jeszcze jedno, jak raz poczuła smak krwi- nie przestanie, bo jest super. Cytuj Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2741-czy-poraniona-%C5%9Bwinia-nadaje-si%C4%99-do-przerobu/#findComment-74435 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Papla Opublikowano 23 Lipca 2009 Autor Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 23 Lipca 2009 Do dzieła! :grin: No to poszły konie po betonie ;-) Pomagam kuzynowi szwagra który w zakładach robi więc na pewno gdzieś tam u niego są funkcyjne ;-) Ale on mówi że nie będzie źle. Dzięki. Cytuj Pozdrawiam Paweł Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2741-czy-poraniona-%C5%9Bwinia-nadaje-si%C4%99-do-przerobu/#findComment-74437 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Papla Opublikowano 24 Lipca 2009 Autor Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 24 Lipca 2009 Wszystko poszło dobrze. Pomimo burzy z piorunami. :-)Duża część mięsa poszła do wykorzystania w kuchni,wyroby podrobowe, kilka wędzonek i około 10 kg na kiełbasę zapeklowane.Dziękuję za odpowiedzi w temacie. Cytuj Pozdrawiam Paweł Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2741-czy-poraniona-%C5%9Bwinia-nadaje-si%C4%99-do-przerobu/#findComment-74466 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Makrasz Opublikowano 15 Sierpnia 2009 Zgłoś Udostępnij #13 Opublikowano 15 Sierpnia 2009 Z ranami nie ma problemu, gorzej jest z sanitarką. W białostockim PMB produkuje się dwa rodzaje kindziuka, normalny i paprykowy. Zgadnijcie dlaczego paprykowy. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2741-czy-poraniona-%C5%9Bwinia-nadaje-si%C4%99-do-przerobu/#findComment-76638 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Savio Opublikowano 16 Sierpnia 2009 Zgłoś Udostępnij #14 Opublikowano 16 Sierpnia 2009 ... żeby był "po węgiersku" ? Cytuj wzbogacaj swoje wnętrze... nigdy na to nie jest za późno... Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2741-czy-poraniona-%C5%9Bwinia-nadaje-si%C4%99-do-przerobu/#findComment-76671 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 16 Sierpnia 2009 Zgłoś Udostępnij #15 Opublikowano 16 Sierpnia 2009 dwa rodzaje kindziuka, normalny i paprykowy. Zgadnijcie dlaczego paprykowy. Papryka zmniejsza współczynnik ph czyli w jakiś sposób konserwuje mięso . Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2741-czy-poraniona-%C5%9Bwinia-nadaje-si%C4%99-do-przerobu/#findComment-76673 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 16 Sierpnia 2009 Zgłoś Udostępnij #16 Opublikowano 16 Sierpnia 2009 ...i maskuje kolor. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2741-czy-poraniona-%C5%9Bwinia-nadaje-si%C4%99-do-przerobu/#findComment-76677 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 16 Sierpnia 2009 Zgłoś Udostępnij #17 Opublikowano 16 Sierpnia 2009 ..i maskuje kolor. O tak zapomniałem :blush: Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2741-czy-poraniona-%C5%9Bwinia-nadaje-si%C4%99-do-przerobu/#findComment-76681 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Makrasz Opublikowano 16 Sierpnia 2009 Zgłoś Udostępnij #18 Opublikowano 16 Sierpnia 2009 W końcu to sanitarka :???: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2741-czy-poraniona-%C5%9Bwinia-nadaje-si%C4%99-do-przerobu/#findComment-76703 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Henio Opublikowano 10 Września 2009 Zgłoś Udostępnij #19 Opublikowano 10 Września 2009 Zgadnijcie dlaczego paprykowy. By zatuszować brak wykrwawienia . :grin: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2741-czy-poraniona-%C5%9Bwinia-nadaje-si%C4%99-do-przerobu/#findComment-79652 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.