Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Pytanie do Dziadka jak i innych znających wiejskie realia.

Jest świnka, około 85 kg, którą dorżnięto z uwagi na rany

jakich doznała od innej (odgryzione ucho, rozerwana żuchwa, uszkodzone oko)

zaatakowana przez inna w chlewie. Weterynarz zbadał, nie ma zastrzeżeń.

No i niby wszystko byłoby dobrze, ale nasuwa się wątpliwość czy po takich

obrażeniach z mięsem będzie wszystko w porządku? Będzie się kleiło?

Czy przerób można dokonać jak w normalnym przypadku?

 

 

PS. To już drugi przypadek w ostatnich dwóch miesiącach, u mojej siostry. Nie wie co wpływa na takie zachowanie świń. Niby temperatura? Jakby się ktoś orientował o przyczynach będę wdzięczny za informacje. W chlewie mają dość miejsca. Kiedyś było tam 8 szt, po zmniejszeniu pogłowia są tylko 4 szt, teraz już 2. Więc miejsca mają dużo. I ciekawe że to ta sama gryzie co wcześniej ;-)

Pozdrawiam Paweł
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2741-czy-poraniona-%C5%9Bwinia-nadaje-si%C4%99-do-przerobu/
Udostępnij na innych stronach

nasuwa się wątpliwość czy po takich

obrażeniach z mięsem będzie wszystko w porządku?

wydaje się że poziom stresu jaki w czasie takiego ataku przeżywa zwierzę jest zdecydowanie większy niż w ubojniach, co może zmienić na tyle pH że mięsko na wyroby się nie nada - sądzę że lepiej przeznaczyć je na kulinaria ewentualnie jako niewielki dodatek do farszu z innego mięsa

 

a ze sprawcą okaleczeń to tak jak Gonzo radzi - jako dodatek do tej pogryzionej :devil:

Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2741-czy-poraniona-%C5%9Bwinia-nadaje-si%C4%99-do-przerobu/#findComment-74414
Udostępnij na innych stronach

I ciekawe że to ta sama gryzie co wcześniej ;-)

To ją na odstrzał.

 

Pozdrawiam :wink:

Pewnie, ale pojemność zamrażarek jak i żołądków jest ograniczona ;-)

Pozdrawiam Paweł
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2741-czy-poraniona-%C5%9Bwinia-nadaje-si%C4%99-do-przerobu/#findComment-74416
Udostępnij na innych stronach

To tzw. ubój z konieczności. Znany szczególnie z czasów stanu wojennego, kiedy na wsiach 50% pogłowia tuczników "klasowych" łamało nogi i ulegało innym wypadkom, co dawało możliwośc bezproblemowego przerobu takie mięsa we własnym gospodarstwie.

Mój kolega "puknął" dwie świnki (jedną z konieczności, a drugą "przy okazji"). Przygotował obie półtusze i pojechał po weterynarza. lekarz przyjechał, pobrał próbki, wydał zaswiadczenie i poprosił kolesia, by go odprowadził. Na dworze mu oświadczył: - Panie Krzysiu, następnym razem proszę dokładnie sprawdzić półtusze, gdyż te akurat obie miały ogony. Nie zrobił afery, gdyż się znali, ale co było radochy. :grin:

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2741-czy-poraniona-%C5%9Bwinia-nadaje-si%C4%99-do-przerobu/#findComment-74425
Udostępnij na innych stronach

Na dworze mu oświadczył: - Panie Krzysiu, następnym razem proszę dokładnie sprawdzić półtusze, gdyż te akurat obie miały ogony. Nie zrobił afery, gdyż się znali, ale co było radochy.

Super historia. :grin: :grin: :grin:

Pzdr

 

Ps.

Znów przydała by się możliwość wygaszania postów. Ale jest wyłączona. :sad:

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2741-czy-poraniona-%C5%9Bwinia-nadaje-si%C4%99-do-przerobu/#findComment-74427
Udostępnij na innych stronach

U świnek to tak jest, że jedna w kojcu rządzi! Jak się gryzą to znaczy, że się nudzą lub brakuje w paszy minerałów. W ubojni obok, gdy przywiozą świnki z różnych gniazd, po paru minutach rozpoczyna się walka. W kojcu siedzi po 60 i więcej świń, więc jest wesoło.

Jedna może opanować swoją władzą do 12-15 sztuk, więc zadyma jest niezła. I w ten sposób przygotowują się w spokoju, bez stresu do rannego uboju. Mięsko potem jest ho, ho.

Na nudę dla świnek dobra jest słoma czy sianko, mają wtedy zajęcie.

:grin:

Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2741-czy-poraniona-%C5%9Bwinia-nadaje-si%C4%99-do-przerobu/#findComment-74430
Udostępnij na innych stronach

U świnek to tak jest, że jedna w kojcu rządzi! :grin:

No i ok, ale powiedz mi czy mięsko będzie wiązało czy nie? W razie czego jest w zamrażarce jaka cielęcina, to się rozmrozi. I chyba tak zrobię.

 

[ Dodano: Czw Lip 23, 2009 20:42 ]

Albo zawieszona na sznurku piłka :grin:

Mam podejrzenie, że tej agresywnej chyba się spodobało wyeliminowywanie konkurencji od koryta. Ciekawe ile czasu pozostało tej trzeciej ;-) W sumie żniwa za pasem, dach na stodole robotnicy robią, to i trzeba karmić czymś :-) Do skupu nie ma co oddawać.
Pozdrawiam Paweł
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2741-czy-poraniona-%C5%9Bwinia-nadaje-si%C4%99-do-przerobu/#findComment-74432
Udostępnij na innych stronach

ale powiedz mi czy mięsko będzie wiązało czy nie

Podejrzewam, że nie będzie gorsze niż z ubojni. Każdy przypadek uboju z konieczności jest inny. Jak nie sprawdzisz, nie będziesz wiedział. Rzeźnicy twierdzą, że takie lekko uszkodzone świniaczki po walce, czy ze złamaną kończyną, są lepsze niż schorowane.

Do dzieła! :grin: Tylko bez stresu, wystarczy, że materiał był prawdopodobnie trochu zestresowany. :!:

 

Jeszcze jedno, jak raz poczuła smak krwi- nie przestanie, bo jest super.

Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2741-czy-poraniona-%C5%9Bwinia-nadaje-si%C4%99-do-przerobu/#findComment-74435
Udostępnij na innych stronach

Do dzieła! :grin:

No to poszły konie po betonie ;-) Pomagam kuzynowi szwagra który w zakładach robi więc na pewno gdzieś tam u niego są funkcyjne ;-) Ale on mówi że nie będzie źle. Dzięki.

Pozdrawiam Paweł
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2741-czy-poraniona-%C5%9Bwinia-nadaje-si%C4%99-do-przerobu/#findComment-74437
Udostępnij na innych stronach

Wszystko poszło dobrze. Pomimo burzy z piorunami. :-)

Duża część mięsa poszła do wykorzystania w kuchni,

wyroby podrobowe, kilka wędzonek i około 10 kg na kiełbasę zapeklowane.

Dziękuję za odpowiedzi w temacie.

Pozdrawiam Paweł
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2741-czy-poraniona-%C5%9Bwinia-nadaje-si%C4%99-do-przerobu/#findComment-74466
Udostępnij na innych stronach

  • 4 tygodnie później...
Z ranami nie ma problemu, gorzej jest z sanitarką. W białostockim PMB produkuje się dwa rodzaje kindziuka, normalny i paprykowy. Zgadnijcie dlaczego paprykowy.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2741-czy-poraniona-%C5%9Bwinia-nadaje-si%C4%99-do-przerobu/#findComment-76638
Udostępnij na innych stronach

dwa rodzaje kindziuka, normalny i paprykowy. Zgadnijcie dlaczego paprykowy.

Papryka zmniejsza współczynnik ph czyli w jakiś sposób konserwuje mięso .

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2741-czy-poraniona-%C5%9Bwinia-nadaje-si%C4%99-do-przerobu/#findComment-76673
Udostępnij na innych stronach

...i maskuje kolor.

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2741-czy-poraniona-%C5%9Bwinia-nadaje-si%C4%99-do-przerobu/#findComment-76677
Udostępnij na innych stronach

  • 4 tygodnie później...

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.