Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Przygotować węgiel do pieczenia.Ułożyć w stożek i podpalić przy pomocy rozpałki. Gdy węgiel jest już średnio spalony i pokryty popiołem rozprowadzić na jedną warstwę.

Umieścić ruszt. W celu sprawdzenia temperatury ostrożnie zbliżyć dłoń do węgli na wysokość pieczenia. Odliczać sekundy zanim gorąco nie zmusi do usunięcia dłoni . Około cztery sekundy oznaczają ŚREDNI ogień.

Przyprawić mięso wg uznania (lub wg przepisu).

Umieścić mięso na ruszcie bezpośrednio nad żarem

Po kilku minutach 3-4 przekręcamy stek o 90 stopni, aby uzyskac charakterystyczn kratkę.

Obserwujemy powierzchnie miesa, po 3-4 minutach powinny się pojawić na powierzchni kropelki osocza. Jeśli grill ma dobra temperaturę, osocze wrze i jest wyciskane na powierzchnię do góry. Jeśli temperatura jest zbyt niska osocze powoli wycieka dołem nabierajac pod wpływem temperatury koloru szarego

W momencie kiedy pierwsza kropla osocza pojawi się na górze obracamy stek na drugą stronę i grillujemy 3-4minuty

Ponownie obracamy o 90 stopni aby uzyskac tzw. kratkę

Steki wołowe przewracamy na druga stronę raz lub kilka razy w zalezności od rodzaju steka.Stek z polędwicy, rostbefu, antrykotu przewracamy raz.

Stek o grubości 2.5 cm grillujemy około 12 do 21 min.

Stek o grubości 1.8 cm grillujemy krócej. Czas minimalny daje stek półkrwisty.

Czas maksymalny daje stek wypieczony. Podane czasy sa bardzo orientacyjne i przy delikatnym miesie moga być krótsze.

Stopień wypieczenia kontrolujemy możemy kontrolować dotykając steka palcem. Mięso surowe jest bardzo miękkie w dotyku. Mięso wypieczone jest twarde. Posrednie stopnie wypieczenia będziemy rozpoznawac już po kilku doświadczeniach ( poćwiczmy najpierw sami bez gości ;) )

 

http://www.steki.pl/index.htm

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/28-pieczenie-wo%C5%82owiny-na-grillu/
Udostępnij na innych stronach

  • 1 rok później...

Witam.

 

Ja to robię troszkę inaczej. Polecam amatorom tzw. surowizny, ale innym też smakuje.

Na jedną porcję wybieram solidny stek z rostbefu, grubości 6 do 8 cm, wagi ok. 1kg, no i oczywiście z młodej i mięsnej sztuki.

Ruszt umieszczam bezpośrednio na rozpalonych do maximum węglach lub brykiecie.

Temperatura powinna być jak najwyższa.

Na ruszcie układam umyty oraz dobrze osuszony stek i przypiekam go tak ok. 6 do 7 minut. Potem na drugą stronę i też 6 do 7 minut.

Tak przygotowany dostanie pięknej, przypieczonej skórki z zewnątrz, wenątrz zaś będzie półsurowy.

Wtedy szybciutko na talerz, polewam najlepszej jakości oliwą z oliwek, octem balsamicznym, solidnie solę, pieprzę świeżo i grubo zmielonym pieprzem, stawaiam butelkę czerwonego wytrawnego wina, no i jestem szczęśliwy :grin: :tongue:

Połączenie tych składników jest warte grzechu i smakuje nawet mojej 11 letniej córce.

Warunkiem dobrego smaku i miękkości jest wołowinka z młodej i mięsnej sztuki oraz extra oliwa z oliwek, z pierwszego tłoczenia na zimno.

Pozdrawiam i życzę smacznego

Negus

 

P.S.

Dysponuję zdjęciem takiego dania i w razie zainteresowania służę.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/28-pieczenie-wo%C5%82owiny-na-grillu/#findComment-5744
Udostępnij na innych stronach

  • 2 lata później...
Z czego lepszy bardziej soczysty będzie stek z rostbefu czy antrykotu ?

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/28-pieczenie-wo%C5%82owiny-na-grillu/#findComment-68029
Udostępnij na innych stronach

Wtedy szybciutko na talerz, polewam najlepszej jakości oliwą z oliwek, octem balsamicznym, solidnie solę, pieprzę świeżo i grubo zmielonym pieprzem, stawaiam butelkę czerwonego wytrawnego wina

Połączenie tych składników jest warte grzechu i smakuje nawet mojej 11 letniej córce.

Hmmm.... :wink:

Ja tam lubię swoja schizofrenię jest z kim wypić i pogadać.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/28-pieczenie-wo%C5%82owiny-na-grillu/#findComment-68032
Udostępnij na innych stronach

Z czego lepszy bardziej soczysty będzie stek z rostbefu czy antrykotu ?

Z jednego elementu i drugiego. Pozostaje znaleźć wołowinę ze sztuki młodej, rasy mięsnej i odpowiednio dojrzałej( minimum 7 dni w chłodni). Odpowiednio przyrządzić na grillu.

Smacznego.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/28-pieczenie-wo%C5%82owiny-na-grillu/#findComment-68039
Udostępnij na innych stronach

Dziękuje

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/28-pieczenie-wo%C5%82owiny-na-grillu/#findComment-68099
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...
Gość Anonymous

witam

 

Czesto griluje wolowine zreszta jak wiekszosc ludzi w tym kraju , no wiec steki najlepsze mi wychodza(4-5cm ) grilowane na bardzo wysokiej temp.( 200 st C) po ok 6 min na kazdej stronie , stek powinien byc lekko krwisty w srodku , znaczy miec taka pomaranczowa otoczke , jesli ktos lubi mocniej wypieczony (podeszwa) to 7 min na jednej stronie a i stekow nie powinno sie obracac na ruszcie- klade raz po ok6 min przewracam na druga strone i kolejne ok 6min i gotowy , do tego pieczony ziemniak i fasolka szparagowa .

 

Dodam ze przyprawic dobrze jest 2-3 godz przed grilowaniem przyprawa gruboziarnista , a i stek powinien byc swiezy nierozmrazany .

 

Hm co do rostbef to tu malo kto go wrzuca na grill - zazwyczaj poddaje sie go slow cooking (dlugie gotowanie w niezawysokiej temp pod przykryciem ) w warzywach (specjalnosc kuchni irlandzkiej )

Dla ciekawosci cena w usa za 1 funt steka (ok 0,5kg) zaczyna sie od 5 do 100 $

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/28-pieczenie-wo%C5%82owiny-na-grillu/#findComment-70010
Udostępnij na innych stronach

Gość Anonymous

Witam

 

Cena wynika z jakosci miesa no i lokalizacji sklepow i ich renomy , oczywiscie i rasy krow z ktorych mieso pochodzi . Steki Kobe te za stowke sa robione z z rasy krow hodowanej w japoni , krowy sa specjalnie odzywiane , sluchaja muzyki klasycznej , czasami winko im serwuja , sa masowane i nie stresowane wszystko dla jakosci miesa na 2 tyg przed ubojem sa w pasy wiazane by mieso bylo odpowiednie , kazda krowa jest wyselekcjonowana o oznaczona .

 

Nie jadlem tych stekow ale widzialem ich ceny ktore to mnie zniechecily diametralnie do kupna , natomiast jadlem takie po 20 $ za funt i powiem ze jest roznica w smaku pomimo ze wyglad podobny do tych za 5 - przedewszystkim sa soczyste mieciutkie , swieze , bo sa pewnie z sztuk mlodych i lepszej rasy .

 

http://www.1-800-kobebeef.com/kostbeusa.html - moze ktos sie skusi

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/28-pieczenie-wo%C5%82owiny-na-grillu/#findComment-70061
Udostępnij na innych stronach

krowy sa specjalnie odzywiane , sluchaja muzyki klasycznej , czasami winko im serwuja , sa masowane i nie stresowane

To tak jak ja... proszę nie zjedzcie mnie... żylasty jestem!!!

Pozdrawiam... Piotrek.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/28-pieczenie-wo%C5%82owiny-na-grillu/#findComment-70078
Udostępnij na innych stronach

...mnie tym bardziej, bo jestem bardzo zabiedzony :sad: ... i z tej biedy to

...jem spleśniały ser, łykam stare wina, jeżdżę samochodem bez dachu ...a muzyki to słucham tylko z balkonu !! :sad:

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/28-pieczenie-wo%C5%82owiny-na-grillu/#findComment-70079
Udostępnij na innych stronach

  • 4 tygodnie później...
Gość Anonymous

Hi

 

 

 

Mialem okazje zobaczyc jak griluja wolowine spece z Texasu , no i wlasnie samo rozpalanie grila i uklad brykietow jest wazny , otoz oni nigdy brykietow nie ukladaja na calej szerokosci grilla , tylko ukladaja w stozek pod siatke do polowy szerokosci grila a druga polowa zostaje wolna od brykietow .Podpalaja brykiety i czekaja az osiagna najwyzszsza temperature bedzie ostry zar (miedzy siatka a brykietami jest moze ok 1cm luzu a nawet nie ) gdy jest bardzo wysoka temp uladaja nad zarem wolowine , wolowina az sie pali i skwierczy po 1 min na kazdej stronie , nastepnie przekladaja wolowine na te droga polowe grila bez brykietow i przykrywaja grilla pokrywa na okolo 6-8 min w zaleznosci kto jak bardzo wypieczonego lubi .

 

Wolowina i nie tylko tym sposobem wychodzi smaczna i soczysta .

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/28-pieczenie-wo%C5%82owiny-na-grillu/#findComment-72931
Udostępnij na innych stronach

Marcin, podczas naszego sierpniowego zlotu, reprezentacja Polski w grillowaniu, podczas generalnej próby przed wylotem na mistrzostwa do Texasu, będzie pokazywała m.in. jak się właśnie taką wołowinkę grilluje.

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/28-pieczenie-wo%C5%82owiny-na-grillu/#findComment-72938
Udostępnij na innych stronach

Gość Anonymous

Ale fajnie . Moim zdaniem wlasnie ogladajac takich mistrzow przy pracy czlowiek widzi jak tak naprawde malo wie na temat grilowania i ile moze sie jescze nauczyc.

 

Co ciekawe mistrzowie , bynajmniej ktorych mialem okazje ogladac wlasnie z kolebki barbecue (Texas , Louisiana ) , wlasciwie nie uzywaja grilli na gaz , zazwyczaj maja grille na brykiet oczywiscie obowiazkowo z pokrywami (np weber ) , i uzywaja prostych podstawowych przypraw dostepnych w kazdym sklepie , jak i wlasnorecznie robionych marynat z niewyszukanych skladnikow , podczas grilowania dodaja na zar kilka zrebkow drzew owocowych lub innych dobrych do wedzenia .

 

Mam nadzieje ze bedziecie mogli sprobowac np takich zeberek - Louisiana Style , zrobionych przez mistrzow , smak ciezko opisac a karkowka czy poledwica poprostu sie chowa .

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/28-pieczenie-wo%C5%82owiny-na-grillu/#findComment-72953
Udostępnij na innych stronach

Mięso, ryby, marynaty i przyprawy przywożą swoje.

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/28-pieczenie-wo%C5%82owiny-na-grillu/#findComment-72959
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.