Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Pytanie moje dotyczy konkretnie wina czerwonego.

Jako że robie szynkowarową wersję chorizo :) - mięso już się pekluje 2 dzień - mam pytanie czy praktykował ktoś dodanie (w niewielkiej ilości) czerwonego wina do masy ?

Moje dotychczasowe doświadczenia kulinarne wskazują, że wino jest OK, ale wymaga odparowania (jak np. w wołowinie po burgundzku), atk aby jego aromat nie zdominował potrawy.

Zastanawiam się nad dodaniem wina do mojej masy miesnej przed włożeniem do szynkowara.

 

Macie może państwo jakies doświadczenia w tym zakresie ?

 

Pozdrawiam

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2831-r%C3%B3zne-dodatki-do-wyrob%C3%B3w-szynkowarowych/
Udostępnij na innych stronach

Andyandy dodawał czerwone wino (kadarka) do solanki, przeznaczonej do peklowania wędzonek. Dodatek czerwonego wina przewidziany jest do kiełbas surowych wędzonych.

Ogólnie nie znalazło zastosowania do wyrobów mięsnych ze względu na pozostający w wyrobie mięsnym winno-alkoholowy posmak.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2831-r%C3%B3zne-dodatki-do-wyrob%C3%B3w-szynkowarowych/#findComment-77074
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.